-->

18.01.22

Хрещення Господнє: Історія, традиції і головні заборони на свято

Християни східного обряду відзначають його щорічно 19 січня

Хрещення Господнє - це третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі ще називають Йордан або Водохреще. Також цього дня святкують Богоявлення. Це різні свята, однак вони мають спільну подію.

Детальніше про цей день розповідаємо далі.

Історія свята

Хрещення належить до дванадесятих у православній церкві (дванадцяти найважливіших свят після Великодня, присвячених подіям земного життя Ісуса Христа і Богородиці). Християни східного обряду відзначають це свято щорічно 19 січня.

Свято встановлено в пам'ять про Хрещення Ісуса Христа в річці Йордан, коли йому було 30 років. Із Євангелія відомо, що Іоанн Хреститель, закликаючи народ до покаяння, хрестив людей у водах Йордану. Ісус Христос також прийняв його, хоча, згідно з християнським вченням, не мав гріха.

Коли Ісус вийшов на берег, з небес почувся голос Бога Отця, який назвав Ісуса своїм сином. І на Ісуса зійшов Святий Дух в образі голуба. Саме звідси ще одна назва свята - Богоявлення.

Православні східного обряду та греко-католики вважають, що саме це свято свідчить про таїнство Святої Трійці. Адже в цей день, за християнським вченням, з'явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець - в голосі, Син Божий - у плоті, Дух Святий - у вигляді голуба.

Традиції святкування Хрещення Господнього

Незважаючи на те, що хрещення в 2022 році відзначають 19 січня, особливі правила церква встановлює вже з 18 числа. У Святвечір Хрещення (другий Святий Вечір) на стіл прийнято ставити пісні страви: голодну кутю, страви з риби, вареники з капустою, узвар (традиційний компот із сухофруктів) та інші.

Хрещення Господнє в 2022 році починається з нічного пильнування, після чого переходить в ранкову літургію. Представники духовенства надягають білі ряси і вдень, під час богослужіння, здійснюють обряд освячення води.

Головним атрибутом свята є вода – вона вважається цілющою з півночі 19-го до півночі 20 січня. У цей день у всіх містах і селах, де є церкви, її святять.

З давніх-давен в народі освячену на Водохреща воду вважають своєрідним порятунком від багатьох недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, будинки і тварин. Примітно, що вода з Хрещення не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року. Деякі схильні вважати, що цьому сприяє срібло від хреста, який священник занурює у воду під час обряду. Однак не завжди в воду занурюють срібний хрест - іноді використовують дерев'яний або з будь-якого металу, а вода все одно роками не псується.

Тому зазвичай віряни східного обряду в цей день відвідують церкву і набирають освячену воду.

Ще однією традицією святкування Хрещення Господнього є занурення в ополонку з метою "змити гріхи" в освяченій воді. Однак церква цього не схвалює. Там зазначили, що обмивання в ополонці на Водохреща жодним чином не призводить до духовного очищення і не звільняє від гріхів.

Однак якщо бажання пірнути в ополонку сильне, потрібно здійснювати обряд виключно з мотивів щирої віри, не переслідуючи при цьому якихось меркантильних цілей, матеріальних бажань тощо. Перед пірнанням слід проконсультуватися з лікарем, оскільки не варто ризикувати людям, які мають серцево-судинні захворювання, запальні процеси, цукровий діабет, туберкульоз, захворювання нирок і нервової системи, шлунка, венеричні тощо. І головне - потрібно правильно підготуватися, вибирати для пірнання офіційно облаштовану локацію, на якій є чергування лікарів і рятувальників.

Що не можна робити на Водохреще

Як і на кожне велике релігійне свято, в день Хрещення Ісуса заборонено виконувати важку роботу і займатися рукоділлям.

До того ж існує ще кілька заборон:

- категорично заборонено, набираючи святу воду або вживаючи її, сваритися і лаятися. Через погані думки, слова і вчинки свята вода може втратити цілющі властивості;

- на Водохреще не можна занурюватися у воду без сповіді і причастя. Занурюватися у водойму потрібно з чистою душею і думками, а не заради "показухи";

- не можна вживати спиртне перед зануренням в ополонку;

- у день свята не можна плакати. З давніх-давен українці вважають, що той, хто буде лити сльози на Водохреще, буде плакати до наступного свята;

- не можна прати, бо таким чином оскверняється воду;

- також категорично не можна гадати. Та й взагалі церква не рекомендує захоплюватися ворожінням, оскільки це гріх;

- заборонено позичати гроші, інакше до наступного року в сім'ї не буде достатку.

Прикмети на свято
  • Сон, який наснився в ніч на Водохреще, - віщий;
  • Якщо вмитися водохресним льодом або снігом, бути дівчині красивою весь рік;
  • Будь-які угоди, укладені в цей період, отримують вище благословення;
  • Засватати наречену на Водохреще - отримати міцну щасливу сім'ю в майбутньому;
  • Людину, яку хрестили в цей день, все життя буде супроводжувати удача;
  • Сніг на Водохреще - до багатого врожаю;
  • Іній на деревах - добре для посіву озимих;
  • Ясний сонячний день - до поганого врожаю;
  • Повний місяць на Водохреще - навесні чекай серйозних паводків.
https://pnktv.news

Немає коментарів:

Дописати коментар