-->

11.11.22

У ПФУ назвали причини припинення виплати пенсій

Останнім часом українці, особливо мешканці окупованих територій, стикаються з проблемою невиплати пенсій. Однак кожного дня Пенсійний фонд звітує, що виплати здійснено в повному обсязі. Які є підстави для припинення виплат, Трибуну розповіли в ПФУ.

У відомстві зазначили, що нараховані щомісяця суми призначених пенсій виплачуються одержувачам через відділення АТ “Укрпоштаˮ або зараховуються на поточні рахунки, відкриті пенсіонерами в установах уповноважених банків.

"Виплата пенсії, за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду, припиняється, якщо встановлено, що пенсія призначена на підставі документів, що містять недостовірні відомості, у разі смерті пенсіонера, у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд та в інших випадках, передбачених законом", - йдеться в повідомленні.

Для осіб, які проживають у населених пунктах, які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні, нарахування і виплата всіх належних соціальних виплат: пенсій, соціальних допомог, пільг та субсидій продовжуються в повному обсязі з урахуванням особливостей, визначених постановами Кабінету Міністрів України від 26.02.2022 No 162 “Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану”, від 07.03.2022 No 214 “Деякі питання надання державної соціальної допомоги та пільг на період введення воєнного стану” та від 07.03.2022 No 215 “Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану”.

У разі звернення одержувачів пенсій до органів Пенсійного фонду України особисто, за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку чи в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України щодо тимчасової зміни їх фактичного місця проживання виплата пенсій, здійснюється за бажанням осіб АТ “Укрпошта” у виплатному об’єкті чи з доставкою додому за місцем їх перебування або шляхом переказу коштів одержувачам без відкриття рахунка в банку.

Також у випадках отримання від АТ “Укрпошта” письмового повідомлення про відсутність технічної можливості здійснювати виплату і доставку пенсій одержувачам, із зазначенням таких населених пунктів, Пенсійний фонд України відповідні суми пенсій перераховує на поточні рахунки, які відкриваються в АТ “Ощадбанк” без отримання від одержувачів заяв про виплату пенсії з відкриттям рахунка в банку.

Такі суми пенсії виплачуватимуться одержувачам АТ “Ощадбанк” після укладення ними договору банківського рахунка з цим банком, або повертатимуться банком Пенсійному фонду України для подальшої виплати їх у спосіб, вказаний одержувачем у відповідній заяві.

Якщо АТ “Укрпошта” буде відновлено можливість здійснювати виплату і доставку пенсій, суми пенсій також повертаються банком Пенсійному фонду України для подальшої виплати через поштові відділення.

У деокупованих населених пунктах територіальних громад Запорізької, Донецької, Луганської, Миколаївської, Харківської або Херсонської областей (за наявності у АТ “Укрпошта” технічної можливості здійснювати виплати пенсій) Пенсійний фонд
України без звернень одержувачів забезпечує відновлення виплати пенсій, яка була припинена в період з 01.08.2022 з причини неотримання призначеної пенсії особою протягом 6 місяців підряд.

"Виплату відновлених пенсій АТ “Укрпошта” здійснює особисто одержувачу. Фінансування пенсійних виплат пенсіонерам, які перебувають на обліку в територіальних органах Пенсійного фонду України як одержувачі пенсій, здійснюються відповідно до вимог чинного законодавства вчасно та в повному обсязі", - запевняють в ПФУ.

Немає коментарів:

Дописати коментар