-->

28.01.23

Навесні планується наймасштабніший перерахунок пенсій за останні роки: як індексуватимуть соцвиплати в Україні

Кабмін пообіцяв у 2023 році індексацію пенсій, попри воєнний стан. При цьому скасували підвищення прожиткового мінімуму та разом з ним не буде перерахунку мінімальної пенсії та різних надбавок, прив’язаних до цього показника.

Коли буде індексація пенсій у 2023 році

Питання індексації пенсії має вирішити Кабінет Міністрів. Про це заявив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк. Це пов’язано з тим, що законом про держбюджет на 2023 рік частково призупинено дію статті 42 Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” щодо індексації.

Отже, виникають питання: де взяти гроші на індексацію, коли її проведуть і яким буде відсоток інфляції? За кілька днів у Пенсійному фонді прояснили ситуацію. Сказали, що індексацію зроблять після того, як підрахують рівень інфляції. Але, за попередніми розрахунками, пенсії загалом зростуть на 5%.

Кому підвищать пенсію в першу чергу

Насамперед індексація буде проведена тим, хто отримує страхові пенсії — за віком, за інвалідністю, у зв’язку із втратою годувальника, за вислугою років. Перерахують також мінімальні пенсійні виплати чорнобильцям з інвалідністю та учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС. Розміри таких виплат залежать від середньої заробітної плати за попередній рік.

Спеціальні пенсії, за словами заступника голови правління Пенсійного фонду України Ірини Ковпашко, проіндексують після закінчення воєнного стану. Це стосується держслужбовців, науковців, військовослужбовців.

Як розраховується індексація пенсій

Якщо по справедливості, то відсоток інфляції при індексації має бути набагато вищим за 5%, — вважає експерт з пенсійних питань Сергій Коробкін. Інфляція розраховується виходячи з 50% рівня інфляції за минулий рік та 50% темпів зростання середньої заробітної плати по країні за останні роки. Тобто, рахуємо половину від заявлених 30% торішньої інфляції плюс 14% темпів зростання середньої зарплати: 15% + 7%. Таким чином, орієнтовно індексація пенсій мала відбутися на 22%.

Щоправда, це не означає, що на 22% може зрости пенсія. Це лише показник заробітної плати, який підставляється у формулу розрахунку.

Індексація грошових доходів населення

До речі, на 2023 рік повністю зупинено дію Закону “Про індексацію грошових доходів населення”. Тобто якщо в питанні індексації пенсій ще є якась надія і ми чекаємо на відповідне рішення уряду, то в питанні індексації інших виплат (зарплат, стипендій, соціальної допомоги) надії немає принаймні до припинення воєнного стану.

Підсумки

Як повідомляє GSMinfo, річ у тому, що розмір збільшення виплат після індексації залежить від інфляції, а оскільки цього року вона підстрибнула на близько 35%, то і перерахунок пенсій має бути відповідним.

Відсоток, на який піднімуться виплати, офіційно озвучать пізніше, оскільки темпи зростання інфляції за 2022 рік поки що названі не були.

Втім, видання зазначає, що деякі прогнози вже з’явилися, а виходячи з цифр, які вже є у відкритому доступі, можна припустити, що індекс буде на рівні 24% і такої цифри в Україні ще не було.

Проте індексація має багато складових та підводних каменів, а тому суттєве збільшення виплат відчують не всі. Наприклад, перерахунок проводиться лише щодо розрахункової пенсії, а чи не фактичної.

Це означає, що якщо людина отримувала 2600 грн пенсії, з якої розрахункова 2050 гривень, а решта – це надбавки, то індексація розраховуватиметься від суми 2050 гривень.

Нагадаємо, раніше в уряді повідомили, що у 2023 році буде проведено індексацію пенсій, попри повномасштабну війну з Російською Федерацією.

При цьому Пенсійний фонд України з 1 грудня 2022 року провів планові перерахунки пенсій. Перерахунки проводяться автоматично без додаткових звернень пенсіонерів.

Як відомо, з 1 жовтня в Україні збільшилися розміри пенсій для громадян, які досягли 65 років, а також для пенсіонерів, яким виповнилося 70 років та “військові” пенсії по інвалідності.

До слова, в Україні порахували, скільки людей отримали понад 10 тисяч гривень пенсії. Станом на 1 жовтня 2022 року пенсії понад 10 тисяч гривень отримували 741 213 українців. Це становить 6,9% від загальної кількості пенсіонерів (10 726 239 осіб).

32 коментарі:

Анонім сказав...

Яка це мінімальна по 2 групі це для прикладу ,як ліквідатору По якій формулі будуть розраховувать, і коли можи хто знае

Анонім сказав...

31 рік у ліквідаторів постоянно крали гроші, постоянно недоплати, постоянно должен по судах шото доказувати,влада постоянно нарушае конституцію,лічитися просто нема за що як,общество каже ми своїх не бросаєм,а нас просто кинули на виживання.

Wladimirr9 сказав...

Формула расчёта пенсии.
Минималка для ЛПА 1кат. с виртуальным Кз= 2,9013;
П= 6186×2,9013× %нетр.

С 01.12.2022г. Основная пенсия:
Для ЛПА 1кат.с заработанным Кз:
П=6186×Кз×%нетр.

Анонім сказав...

Как говорил один политик - "ни одна экономика мира не выдержит того, что бы все жили хорошо и комфортно, это практически невозможно". Относительно приближенная модель к этому, это была - совковая. Теперь в стране паралельная жизнь, для "избранных" и для простых смертных. Не знаю какая социальная перспектива , в дальнейшем, для сегодняшних участников боевых действий, но для большинства ликвидаторов, учитывая все законодательные нестыковки за весь этот период, власть позволила, более менее, продержаться в это безумное время, по отношению к другим страждущим гражданам. Это надо признать.

Анонім сказав...

Wladimirr9-благодарочка!
Никакой болтологии,кратко,четко,ясно.
Проверил первую формулу с пенсионным делом .Сумма совпадает копейка в копеечку.
Теперь вопрос:розложите также доступно и понятно по индексации.Возможно Вы не знаете%,предролагается---22-24%. СПАСИБО.

Анонім сказав...

Я раньше определял свою индексированную пенсию (виртуальную) так, отнимал три надбавки, основную пенсию умножал на процент индексации. Потом прибавлял три надбавки. На выходе индексированная пенсия.

Анонім сказав...

Можно ещё в выше описанных формулах Владимира9 , 6186 гр. проиндексировать на 22%, остальное в формуле оставить неизменным. Перемножьте и получите пенсию.

сергий сказав...

владимир пенсия 14864 какая индексация по какой формоле

дякую






Анонім сказав...

Отец Сергий,при чем тут твои 14864?! У кого то 12000 а у кого то18000.
Речь идет о правилах и принципе начисления % индексации.

Wladimirr9 сказав...

Индексация пенсии с 01.03.2023г.
Средняя зарплата
Зср.=6186грн.
% индексации
( например 5,4% индексация)

Индексируем 6186:
6186×1,054=6520грн.
Подставляем в формулу
начисления основной пенсии

Для виртуального Кз=2,9013
(пятикратка)
П=6520×2,9013×%нетр. (основн. пенс.без доплат)

Для заработанного Кз
П=6520×Кз×%нетр.
(основн. пенс.без доплат)

Анонім сказав...

Дякуємо.

Анонім сказав...

6186*(22-24% индексации)*(виртуалка или личный коэффициент)*...%потери, плюс три надбавки = пенсия. Это в том случае если КМУ определит индексацию в размерах 22-24%. Примерный расчет с пенсией в 18000гр. 18000-1100(примерно сумма трёх надбавок по 2 группе)= 16900;; 16900 основная пенсия ,индексируем на 24% = 20618(индексирования пенсия)+1100(три надбавки)= 21718! Лишнее обрезаем до 20930. Каждый может посчитать. Данный пример по виртуалка. Кто по зарплате, подставляем личный коэффициент.

Анонім сказав...

Будем надеяться на 22-24% индексации.

Анонім сказав...

Какие нахрен 5,4%? КМУ наверное слепой и не видит какие цены в магазинах?

Анонім сказав...

А ти не бачиш що ще й війна?Твої кацапи і цього не дадуть.

Анонім сказав...

А может заокеанские друзья помогут? Индексация по сравнению с военной помощью капля в море?

Анонім сказав...

А при чем тут кацапы? Я вообще-то с Ромодана.

Анонім сказав...

А Ромодан-Чемодан це шо?
Ось є священний місяць рамадан...

Анонім сказав...

Пошли пенсии февральские на карту.

Анонім сказав...

Кладу гроші до чемодану, іду до Ромодану ( полтавська обл., для тих хто незнає).

uy3ig сказав...

Деньги на ЖКХ за январь получили те, у кого безналичный расчет. По наличному ничего не дали.

Анонім сказав...

Деньги за ЖКГ дадут в феврале за январь? те что по наличному рассчёту. Постанову поменяли, добавили льготников к малообеспеченным, вообще ппц...

Анонім сказав...

Какую постанову поміняли можно подробности...

Анонім сказав...

Виплата пільг у грошовій готівковій формі. Нормативні підстави: дивимся пункт 15 ПОРЯДКУ надання пільг на оплату ЖКГ, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, затвердженого постановою КМУ № 373 від 17.04.2019 (редакція від 01.01.23, лінк: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/373-2019-%D0%BF#Text ), а саме підпункт 2 - Виплата пільг у грошовій готівковій формі здійснюється в такій послідовності: 2) починаючи з нарахувань пільг за січень 2023 р. - відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки малозабезпечених сімей, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1478. {Підпункт 2 пункту 15 в редакції Постанови КМ № 1478 від 30.12.2022} Змішали Героїв Чорнобиля з малозабезпечиними, субсідіянтами та іншими третьосортними...От така повага!

Анонім сказав...

Постанова мягко говоря заумная и многословная так и не понял если до етого получал монетизацію комуналки в Привате то теперь нужно еще завести счет в Ощадбанке просветите думаю я не один такий тугодум.

Анонім сказав...

Мартовский % индексации известен?

Анонім сказав...

До 1 марта скажут % индексации. Ждите! Вокруг война

Анонім сказав...

Минимальщики,догоним максимальщиков!Даеш индексацию по крупному!Ура товарищи!

Анонім сказав...

В марте не будет

Анонім сказав...

Да здравствует очередная дискриминация,УРА ТОВАРИЩИ.

Анонім сказав...

Очень поздно вы увидели неуважжние к ЛИКВИДАТОРАМ ,ОНО НАЧАЛОСЬ НАМНОГО РАНЬШЕ ,КОГДА смешали людей именно учавствующих в ликвидации на станции ,могильнике ,и других опастных участках с теми кто просто въехал или отметили их доументы в 30 км зоне вот это наш ПОЗОР .

Анонім сказав...

Я вот честно не понимаю зачем писать такую тупую хрень .

Дописати коментар