-->

12.02.23

У Мінсоцполітики заявили про перенесення індексації пенсії: в березні її не буде

Автор: Марченко Любов
Обіцяної березневої індексації пенсій цьогоріч не буде. До початку березня в Мінсоцполітики ще не готові будуть сказати, на скільки підвищать виплати літнім українцям. Тому не виключено, що індексація пенсій буде квітневою. Але її відсоток наразі невідомий.

Про це розповіла в інтерв'ю одному з українських ЗМІ міністр соцполітики Оксана Жолнович: "Ми працюємо над тим, щоби провести індексацію пенсій відповідно до інфляції. Є ж формула індексації та відповідний закон", – поділилася міністр.

Якщо слідувати букві закону та формулі, то розмір індексації має складатися з двох доданків: половині відсотка інфляції за минулий рік та половині відсотка зростання середньої зарплати по Україні за попередні три роки. Таким чином, якщо рахувати за цією формулою, то цьогоріч пенсії слід індексувати на рекордні 22-24%.

Проте не факт, що уряд знайде кошти на таку індексацію. Адже це підвищення пенсій, як і багато інших соціальних видатків, буде здійснюватися за рахунок фінансових надходжень від західних партнерів. Україні ж власних бюджетних видатків ледве вистачає на фінансування армії. Війна вигрібає все, що надійшло до бюджету.

Водночас українська влада, серед інших надходжень, робить ставку на великий кредит від МВФ. Однак МВФ у відповідь висунув Україні жорсткі умови: скоротити бюджетні витрати і максимально підвищити доходи скарбниці. Тому сам факт, що МВФ дозволив нашій владі провести індексацію пенсій – уже чималого вартує.

До того ж зараз, під час воєнного стану, уряд може самостійно вирішувати, підвищувати будь-які соцвиплати, або залишити все як є. Але, за словами очільниці Мінсоцполітики, питання щодо індексації пенсій все ж таки вирішене позитивно, проте в березні очікуваного підвищення пенсій не буде.

"Думаю, що така індексація відбудеться у квітні. Зараз проводимо розрахунки", - уточнила Жолнович.


Мінсоцполітики: Індексація пенсій у 2023 р. відбудеться в березні

20 коментарів:

Анонім сказав...

Война идёт по сценарию - на истощение экономики. Опять кредиты от МВФ, да уж, и чем это все закончится, в итоге? "Пока толстый сохнет худой здохнет".

Анонім сказав...

Жолпович ляпнула, что с 1 марта индексация будет. Вот теперь основной и главный вопрос товарищи - какой же процент??? 5 или 24? Цены в магазинах, аптеках и ЖКХ не ждут, а ростут

Анонім сказав...

може ще все і повернеться - з березня....

Анонім сказав...

Вори на ворах вся влада будьте ви всі прокляті клоуни.

Анонім сказав...

Ворів теж треба захищати, що хлопці на війні і роблять. Як не крути, а вори нас годують. І тут нічого не поробиш.

Анонім сказав...

Свято место пусто не бывает, одно ворье меняет другое, как обычно используя при этом обездоленный народ.

Анонім сказав...

Жизнь показала, там где интересы олигархата и их политической прислуги, там выстраивается бизнес, по нашему предприятия, агрохолдинги и т.д. Ахметов - вор или кормилец? То , что его деятельность рассчитана на личное обогащение, это факт. Но в тоже время он трудоустраивает тысячи людей, платит налоги, которые идут на социальную структуру и пенсии техже ликвидаторов. Единственное то, что несовершенная наша кап.система позволяет "ворью" жить по царски, а все остальному народу достаются крохи с барского стола. Выходит, что мы обязаны разношерстному ворью, и зависим от него, так как ворье стало синонимом слова - власть кормящая. И тут хош не хош, а надо её любить и защищать.

Анонім сказав...

Конпашко с ПФУ ляпнула в марафоне, что повысят на 5%? Брешет или как?? Ведь говорили же что на 24%?? источник: https://hvylya.net/news/267496-pensioneram-skazali-kogda-proydet-indeksaciya-pensiy-i-komu-ne-povysyat-vyplaty

Анонім сказав...

В чем прикол, когда хотят индексацию провести, а прожиточный минимум заморожен? 24% это конечно жирно, что тем самым вызывает недовольство у максимальщиков, та как виртуальщики галопирующими шагами приблизиться к максимальщикам. А если говорить о 5%, то это явное унизительное повышение ко всем остальным пенсионерам. Будем смотреть на фактическую индексацию по факту.

Анонім сказав...

Какими галопирующими темпами минимальщики(виртуальщики) приближаются к максимальшикам?!!Ви шо з дубу
впали? На цей час ще навіть точно не відомо на скільки %підвищення,та чи буде воно взагалі.
P.S.віртуальщик маю 11053,то скільки мені ще до максимальщика?!!!Дай їм Бог здоров'я.Це голий факт,більше нічого.

Анонім сказав...

Що це за любов марченко з bіz tudey?!! НЕДОРАЗУМЄНІЕ!
Інфа достовірна на сайті Мін.соц.політики(12.02.23).ЧИТАЙТЕ!

Анонім сказав...

Індексація пенсій в Україні відбудеться з 1 березня, як це передбачено профільним пенсійним законодавством.

Наразі Міністерство соціальної політики готує проект рішення Уряду, яке буде винесено на розгляд Кабінету Міністрів найближчим часом.

Відповідно до Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування ” , індексація пенсій має проводитись щороку з 1 березня з урахуванням рівня інфляції та динаміки середнього рівня заробітноі плати у попередні три роки. Уряд, як це було раніше обіцяно Прем’єр-міністром та Президентом, здійснюватиме індексацію вчасно.

Соціальна підтримка і забезпечення вчасної виплати пенсій для громадян, попри складність ситуації в публічних фінансах через повномасштабну війну, залишається пріоритетом Уряду.

Анонім сказав...

На так зване посилене харчування ліквідаторам і нвалідам вже другий місяць перестали платить хоча, в районі за січень в лютому віддали.

uy3ig сказав...

Не, за январь в декабре отдали.

Анонім сказав...

Харчи платят, всё норм. А вот кстати по теме, Желтович ляпнула, что индексация будет в размере 18-20% ( источник: https://ukrainian.voanews.com/a/pensii-zholnovych/6961403.html )

Анонім сказав...

Да, есть такая инфа, ждём-с. Как говорится, надо концентрироваться хоть на каком-то позитиве, а то от этих новостей ,по зомбоящику, свихнутся можно.

Анонім сказав...

По инету гуляет инфа от позитива до негатива, то будет индексация, то могут перенести, то вообще КМУ может бортонуть статью по обязательной индексации, мол бабок катастрофически не хватает, ПФУ банкрот, как собственно и вся экономика. Одно слово кошмар что происходит. Ещё годик войны и будет полный аут. Вся экономика на подсосе Запада, а если в один момент "за кроют перед носом дверь, и шо тогда ???". (А, ещё забыл, когда будем требовать начисленную пенсию от 30000 до 50000???)

Анонім сказав...

Пандемия, война и инопланетяне. Вон слышали сколько обьедков сбивают в небе? Они уже среди нас! Всякие рептилойды, гуманойды и иже с ними...Чернобыльцы к войне миров готовы? Берём противогаз, вилку и в бой! Тогда и новую пенсию заработаем!

Анонім сказав...

Надо всем прятаться в Чернобыльской зоне, там жилья пустого завались.

Анонім сказав...

ну а что там самосёлы накормят, напоют...Вернёмся как говорится к истокам!

Дописати коментар