-->

02.07.23

З північних міст Житомирщини хочуть зняти "чорнобильську зону": люди "б'ють на сполох"

Шановні земляки, Шановні Чорнобильці. Сьогодні Уряд розробив проєкт постанови та виніс на громадське обговорення питання щодо зняття з низки населених пунктів статусу "чорнобильська зона". Зокрема, це стосується й таких міст як Коростень, Овруч, Олевськ, Лугини, Ємільчино, Малин, Народичі, Звягель, Хорошівський район. Також ті райони інших областей де пройшла хмара радіоактивного забруднення. Ця постанова скасує ті пільги де гарантувала держава захист чорнобильців. Мабуть, скасуються всі рішення судів по виплатам компенсацій, а також виплати за харчування дітей в дошкільних закладах та школах. Збільшиться пенсійний вік для тих, хто проживав ||| зоні.

Безкоштовні рецепти для чорнобильців, протезування і всі інші гарантовані державою пільги. 

Що було зроблено мною, як головою організації Союзу ветеранів. Сьогодні з самого ранку коли отримав повідомлення зі сторінки фейсбук Народного депутата України Володимира Арешонкова. В 9:27 провів перемовини з Володимиром Юрійовичем Арешонковим про перші спільні кроки по недопущення прийняття такого законопроекту у Верховній Раді України нам, як керівникам громадських організацій. Після мав телефонну розмову з головою Коростенської районної ради Юлією Гаєвською. Та мав перемовини з депутатами районної ради Коростенського району провести позачергову сесію з цього приводу. Є про це вже погодження. 

Зробив запити до медичних закладів про інформацію про поширення захворюваності та смертність серед дитячого та дорослого населення(колишнього Овруцького району). Пов'язаних з впливом та наслідком Аварії на ЧАЕС. Також включно і хвороби на онкологію.

У зв'язку з військовим станом поспілкувався з Службою Безпеки, щоб сьогодні не напружувати серед населення атмосфери. Яку треба провести роботу серед населення, щоб не порушити законодавства України під час військового стану. 

При отриманні всіх даних про стан захворюваності та іншої інформації готую листа до Президента України та Народних Депутатів України (ще до 22 липня є час). Листа що сьогодні Кабінет Міністрів готує постанову, яка суперечить Чорнобильському Закону та Конституції України. 

На сьогоднішній час значну радіаційну небезпеку становлять сховища радіоактивних відходів і колишні пункти санітарної обробки, яких на території області налічується кілька десятків. Значна їх більшість – нині в занедбаному стані. До того ж, не всі несанкціоновані звалища таких відходів зареєстровані й позначені на місцевості. Дезактивація населених пунктів у 1986 році проводилася хаотично, що теж становить неабияку загрозу. 

«Останні ґрунтовні дослідження радіаційного стану здійснювалися різними підрозділами міністерств та відомств у 1986-1995 роках. За ними й побудовані карти забруднення території України цезієм-137 і стронцієм-90. У подальшому детальних обстежень не було, лише коригування показників за допомогою розрахункових методів». 

Зі слів науковців в особистих зверненнях де могли бути карти радіоактивного забруднення отримував відповіді що з обмеженням фінансування з держбюджету після 1991 року повного моніторингу не проводилось. Хочу сказати більше на сьогоднішній день що після того як російські окупанти в Чорнобилі розграбували дороговартісну лабораторію, яка була єдина в світі. Провести сьогодні якісний аналіз показників по радіонуклідам немає змоги. Основними дозоутворюючими радіонуклідами на території зони відчуження та добровільного відселення є цезій-137, стронцій-90 та трансуранові елементи (плутоній-238, плутоній-239+240 та америцій-241). За 37 років після аварії на Чорнобильській АЕС активність цезію та стронцію у результаті їх фізичного розпаду знизилися на (% ) ? від початкової. Сьогодні складно визначити щільність забруднення ґрунтів ізотопами плутонію, це досить дороге дослідження, що потребує кваліфікованих фахівців і спеціального обладнання якого сьогодні не вистачає. 

Будемо сподіватися на депутатів всіх рівнів. Щоб не допустити порушення законодавства. 

Ще раз хочу попросити населення, яке постраждало внаслідок Чорнобильської катастрофи поводитися толерантно і зважено, заручитися підтримкою депутатів та голів громад. 

Сьогодні існує ще є одна загроза це Запорізька АЕС де можливі теракти зі сторони російських окупантів. 

P.S. Коли буде підготовлено звернення з пропозиціями та висновками тоді буде опубліковано окремим дописом (іде збір інформації) І сьогодні за інформацією секретаря міської ради Овруч Віктора Кисіля на позачергову сесію запрошено ряд народних депутатів України. 

Голова "Союзу ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи в Овруцькому районі" Віталій ЮШКЕВИЧ.



22 коментарі:

Анонім сказав...

Деньги экономят на новый (предполагаемый) "Чернобыль-2" в запарожской области. Господи, что будет с когда-то цветущей Украиной?

Анонім сказав...

В хорошие времена хватались за различные льготы, иногда необоснованные и спекулятивные, а сейчас - это возможность выжить.

Анонім сказав...

Та вы шо! Взять и в одно мгновение разрушить иерархию "чернобыльских пирамид", которые выстроивались десятилетиями? Да плюс к этому огромный кадровый персонал? Не пойдет!

Анонім сказав...

"Слуги народа" скажут - достаточно, хватит, эта тема финансово исчерпана и не совоеменна. Вот не было войны, тогда ещё можно эту тему обкатывать.

Анонім сказав...

Шутки шутками, но это первая негативная ласточка. Стоит только позволить вынуть одну карту с карточного домика .....

Анонім сказав...

Учитывая то, что Припять туристическое,, містечко,, то о грязных зонах давно пора забыть. Те, кому было это выгодно, их уже нет в ВР, а этим вообще народ ни к чему

Анонім сказав...

Совершенно верно, большинство законов писалось под определенные политические группы и финансовые мутные потоки, а пострадавшие были , как вишенка на торте, типа , чтобы никто не догадался, мол все для людей. Уходят политические аферисты, добившиеся своего, уходит в небытие уже ненужный лекторат с "заражённых зон".

Анонім сказав...

Сейчас в теме гуманитарка, и все остальное связанное с войной, мобилизацией. До недавнего времени заплесневелые сотрудники военкоматов превратились в вершителей судеб, и понеслось...., звон монет и хруст купюр. "Успех - это волей судьбы оказаться в нужное время в нужном месте."

Анонім сказав...

,,ЗОНУ НЕБЕЗПЕКИ"треба було знімати,коли нога першого туриста пересікла зону відчуження.
Київщина.ВОЛОДАРКА.

Анонім сказав...

Во всем виноваты турЫсты! Этот туризм положил началу таяния легенде о заражённых зонах.

Анонимный сказав...

Как говорят , пусть каждая категория смотрит в свою тарелку. Да не судите ….

Анонім сказав...

Так ликвидаторов и потерпевших же не трогают. Чего развели панику. Держите нос по ветру!

Анонім сказав...

Україна вся потерпіла від радіації,як давали зони теж не секрет,а бардак треба припиняти.
Київщина.Володарка.

Unknown сказав...

Це потрібно було зробити ще років 10-15 тому. Пільгами мають користуватись ВИКЛЮЧНО ліквідатори аварії, а всі інші тол прилаштуванці маючи посвідчення пекршої категорії, що є безпідставно.

Анонім сказав...

Система и условия жизни заставляют людей становиться социальщиками разных мастей. Образование, честность, порядочность, не дают никаких гарантий успешности в этой жизни, тем более само законодательство провоцирует на это социальное "благо". Естественно люди пострадали в чернобыльской катастрофе, но всплеск "желающих" совпал с развалом союза и ломкой гарантий нормальной жизни для большинства граждан. Люди хватались за любую "соломинку" , чтобы выжить. А военный конфликт породит ещё огромное количество льготников. Итого: страна с огромнейшей социальной нагрузкой, послевоенными катаклизмами , раздербаненой экономикой и туманной перспективой.

Анонім сказав...

Любая война ,или в нашем случае катастрофа, порождает массу пострадавших людей, а также группу "успешных", которые из этой ситуации зарабатывают состояния и карьерный рост. Одни на самое "дно", другие в "князья". В чернобыльской теме, для большинства, лишняя буханка хлеба, лишняя тонна дров и угля.

Анонім сказав...

Дайте люди добрі грошей Президії ВГОІ СЧУ , вони вже проїли усе і їх держава більше не взмозі утримувати....а ще й треба повернути борг.....не треба обманювати державу!

Анонім сказав...

Давно пора снять.

Анонім сказав...

Снять то можно, но как оправдать финансовые затраты за все предыдущие годы? Получается, что росчерком чиновника определяется, что зона - то опасная, то не опасная??? А как же эксперты? С таким подходом можно любую статью закона перекрутить. Вообще то наше законодательство слишком эластичное. В любой момент может принять форму "нужного глечика".

Анонім сказав...

Еще одну кормушку закрывают. Давно пора.А то там уже все привыкли на шее сидеть. Пусть идут воевать и работать. Дармоеды!

Анонім сказав...

Работать и получать зарплату, это слишком просто и скучно, а вот получать деньги и не работать, тут уже надо подсуетиться. Народ смотрит "вверх" и насколько может подражает "небожителям". Это стало нормой и престижно. На уровне ДНК. А что делать если по-другому не прожить?

Анонім сказав...

Пишут в прессе, что всё-таки лишили доплат проживающих в ну "очень радиоактивных зонах", в которых люди покупали дачи из чистых регионов, а потом требовали доплаты от 1 до 3 мин.зарплат, наверняка через суды. Недурно, недурно. Главное было по Закону. А почему бы и нет?

Дописати коментар