-->

13.12.11

Донецьким чорнобильцям заплатять з кишень мешканців області

13 грудень, 2011 - 15:41     ngo.donetsk.ua
Завтра, 14 грудня, в Україні святкуватимуть День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Цього року тема, особливо, на Донеччині, досить болюча. Як же вирішили проблему чорнобильців у Донецьку?

Вчасно

Вчора, 12 грудня, голова Донецької ОДА Андрій Шишацький розповів про те, як вдалося домовитися з голодуючими чорнобильцям і прямо напередодні свята все ж таки вмовити їх ліквідувати наметове містечко. Незважаючи на те, що ще в п’ятницю всі чорнобильці не збиралися припиняти акцію та були налаштовані рішуче вибороти власні пенсії за листопад та грудень, вже в неділю ввечері, як сказав один з донецьких журналістів, вони безславно розбіглися по домівках.

Влада запропонувала чорнобильцям, причому тільки тим, які проводили акцію, грошову допомогу. Її видаватимуть за списками, які склала сама ініціативна група. І це при тому, що проживши місяць під обласним пенсійним фондом та не вірячи жодним обіцянкам Уряду та високопосадовців, донецькі чорнобильці раптом повірили на слово обласній владі. Це тій обласній владі, яка мала безпосереднє відношення до звернення до суду й заборони акції голодувальників. Це тій обласній владі, яка плуталася в свідченнях і не знала, чи були представники МНС в формі з опізнавальними знаками, чи без них, коли демонтували перший намет чорнобильців, і коли загинув шахтар-голодувальник Геннадій Конопльов.

Вирішить проблеми не держава, а область

Окрім неймовірної вчасності ліквідації чорнобильського наметового містечка, дивні обставини в цій історії. Справа навіть не в тому, що чорнобильці зібралися і пішли, коли запропонували гроші конкретно їм, а не всім ліквідаторам. Мова про інше. По-перше, голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький пояснив, що 500 тисяч гривень на виплати чорнобильцям будуть взяті з бюджету області, ще 500 тисяч - з бюджетів міст та районів та позабюджетних фондів. Рішення про виділення коштів прийматиме облрада. "Я вже дав розпорядження", - заявив Андрій Шишацький.

Тобто голова Донецької облради та й керівництво міст та районів, очевидно, просто були поставлені перед фактом, що вони мають виділити гроші для "найбільш нужденних" чорнобильців. І це при тому, що Андрій Шишацький - представник гілки Президента та державної влади, а не місцевого самоврядування. Однак саме він згідно донецьких порядків і має право розпоряджатися коштами, які надходять в бюджет області, міст та районів. Адже цей в сумі мільйон гривень буде стягуватися по всій області - це гроші, що назбиралися в бюджеті через перевиконання планів.

Це ті невеликі гроші, які мали піти на латання великих дір в наших дорогах, лікарнях та школах, це ті кошти, що мали бути використані на освітлення вулиць та ремонт тротуарів. Однозначно проблему чорнобильців з виплатою законних пенсій мала вирішити держава, а не органи місцевого самоврядування. Вийшло ж так, що невеличка верства населення (за даними прес-служби Донецької ОДА, в області трохи більше 2 тисяч пенсіонерів-чорнобильців), яка завжди була лояльною до влади, отримає гроші, а ціла чотирьохмільйонна область не дорахується полагоджених доріг, водопроводів і такого іншого.

Ніхто й не сподівався

В принципі з самого початку чорнобильці стояли під пенсійним фондом, вимагаючи свої власні гроші. Ніхто не очікував від них революційних лозунгів, громадських акцій непокори та закликів до революції. І Новий рік скоро, і додому хочеться - все це людське і зрозуміле. Однак на певний час, відразу після смерті шахтаря Геннадія Конопльова під час демонтажу намету силовиками та МНС, у когось могла виникнути ілюзія, що люди, які врятували країну від екологічної катастрофи 25 років тому, можуть врятувати її від бєзпрєдєлу, який робить чинна влада. Однак не цього разу.

Олена Федоренко

Немає коментарів:

Дописати коментар