-->

19.04.16

30 років після аварії на ЧАЕС. Висновки австрійських вчених

На початку березня група австрійських вчених опублікувала доповідь The TORCH report (The Other Report on Chernobyl), у якій проаналізувала вплив аварії на ЧАЕС на здоров’я людей. Вперше The TORCH report було опубліковано до 20 річниці аварії на ЧАЕС та набрав великого розголосу. Дослідження 2016 року містить оновлені дані та факти.

Переклад короткого резюме:
Білорусь, Росія та Україна — країни, де викиди радіоактивних речовин у довкілля був найпотужнішим. Близько 5 мільйонів людей і досі проживають на територіях з високим рівнем радіаційного забруднення (цезій-137> 40 Кі/км2), а саме в Білорусі (18 000 км2), Україні (12 000 км2) та Росії (16 000 км2). 400 мільйонів людей мешкають на менш забруднених територіях (4-40Кі/км2). Загалом було забруднено близько 42% території Європи.

Короткі тези результатів дослідження The TORCH report 2016

5 мільйонів людей ще й досі проживають на забруднених територіях Білорусі, України та Росії.
400 мільйонів людей мешкають в менш забруднених зонах.

37% радіоактивних викидів, спричинених вибухом на Чорнобильській АЕС, осіли на території західної Європи; 42% території західної Європи було забруднено.

Передбачають, що кількість хворих на рак збільшиться до позначки 40 000.

На сьогоднішній день було зафіксовано 6 000 випадків захворювання на рак щитовидної залози, 16 000 нових випадків захворювання очікується в майбутньому.

Збільшилася кількість хворих на радіогенну лейкемію, людей з серцево-судинними захворюваннями та раком грудей.

Були оприлюднені нові докази, які вказують, що деякі вроджені патології, психічні розлади та діабет спричинені впливом радіогенного фактору.

Оприлюднено нові докази того, що діти в забруднених зонах страждають на радіогенні захворювання.

На територіях країн західної Європи (всі країни, за виключенням Білорусі, Росії та України), осіло близько 37% радіоактивних опадів, які складають 40% колективної дози випромінювання, що припала на північну півкулю.

Підраховано, що в найближчі 50 років кількість смертельно хворих на рак збільшиться до позначки 40 000, що за своєю чисельністю не поступається кількості жертв після ядерного бомбардування Хіросіми і Наґасакі у 1945 році. На сьогодні у 6 000 людей вже було виявлено рак щитовидної залози, проте в найближчі 50 років цей показник може досягти 16 000.

За даними останніх досліджень, було доведено, що в Австрії почастішали випадки захворювання на рак щитовидної залози. Деякою мірою зростання кількості лікарняних оглядів, діагностика та опромінення радіо-іонами в медичних цілях є вагомими причинами, проте близько 40% загальної кількості австрійських хворих, у яких було діагностовано рак щитовидної залози після 1990 року, цілком можливо є жертвами наслідків Чорнобильської катастрофи.

Беручи до увагу кількісну оцінку ризиків, було оприлюднено нові докази, що підкріплюють попередні дослідження щодо збільшення кількості хворих на лейкемію, солідний рак, людей з серцево-судинними захворюваннями, психічними розладами, вродженими вадами та іншими хворобами, спричиненими впливом радіогенного фактору в країнах з найвищим показником радіаційного забруднення.

Існують переконливі докази того, що на найбільш забруднених територіях стан здоров’я дітей погіршується через не менш забрудненими продуктами харчування. Саме тому візити за кордон настільки важливі для дітей-чорнобильців.

До Європейської Комісії та національних урядів країн було подано рекомендації щодо запровадження гуманітарної політики з метою поліпшення скрутного становища, в якому опинились діти-чорнобильці. А також задля підтримки недержавних організацій та медичної благодійності, що сприяє поїздкам цих дітей за кордон. Навіть 30 років по тому, дітям Чорнобиля все ще необхідна гуманітарна допомога.

В рекомендаціях, поданих на розгляд до Європейської Комісії та національних урядів країн, йдеться про необхідність фінансування відповідних дослідницьких проектів, щоб визначити вплив Чорнобильської трагедії в довгостроковій перспективі, включно з організацією необхідних реєстрів, щоб слідкувати за зростанням випадків захворювання на рак в Європі. 

Немає коментарів:

Дописати коментар