-->

21.04.16

На виставці в НСЖУ представлені унікальні кадри з аварії на ЧАЕС (фото)

Виставка робіт київських журналістів, які були безпосередньо в епіцентрі подій під час аварії на Чорнобильській АЕС, відкрилася 20 квітня в Національній спілці журналістів України.

Проект, що має назву "Чорнобильська трагедія крізь об'єктив часу", презентували в рамках засідання секретаріату НСЖУ. Організаторами виставки стали НСЖУ й Київська регіональна організація Спілки. В експозиції використано знімки з фототеки Укрінформу, Київської спілки журналістів і особистих фотоархівів. Їхніх авторів, зокрема, київських журналістів, з повним правом віднесли до чорнобильців-ліквідаторів. Вони спостерігали за ходом робіт, вели теле- і радіорепортажі за лічені метри від руїн енергоблоку, спускалися в тунель під реактором, прокладений шахтопрохідниками, проводили зйомки з вертольотів, які зависали над зруйнованим реактором.

В експозиції виставки - лише невелика частина з їхнього чорнобильського фотолітопису. Авторів низки знімків - Валерія Зуфарова, Ігоря Костіна, Івана Лисенка, Анатолія Піддубного, Володимира Репіка, Володимира Самохоцького - на жаль, уже немає з нами.


У заході взяли участь Михайло Сорока, голова Київської організації НСЖУ, Станіслав Прокопчук, голова Асоціації журналістів-чорнобильців Київської організації НСЖУ Анатолій Бєляєв, співголова громадської організації контррозвідників Чорнобиля, генерал-майор, Василь Пясецький, фотокореспондент, працював у газеті "Комсомольський прапор", Алла Малієнко, відповідальний секретар Київської організації НСЖУ.

Важливість проекту відзначив перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, адже, за його словами, саме завдяки самовідданості й мужності журналістів світ зміг дізнатися про страшні реалії аварії та її наслідки.

Чернобыль. Фото: пресс-служба НСЖУ

"Не так давно ми стали свідками того, як ризикували життям наші колеги, висвітлюючи події Майдану, ми знаємо, як ризикують вони зараз, перебуваючи на Сході. Так само в 1986 році наші колеги - по-справжньому мужні - ризикували життям, подаючи інформацію про страшну аварію, яку радянська влада хотіла сховати від населення й міжнародного співтовариства", - сказав Сергій Томіленко.


Немає коментарів:

Дописати коментар