-->

26.05.16

Бути чи не бути чорнобильцям в Україні?

Яке воно, життя «по-новому», чи не найпершими сповна відчули на собі ліквідатори Чорнобильської катастрофи.

Постмайданівська влада, яку два роки тому підтримали й чорнобильці, процес затягування пасків почала з урізання пільг саме з громадян, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Спочатку з однієї категорії ліквідаторів, потім з іншої.

Парламентська більшість президентської партії у Верховній Раді скасувала ряд соціальних гарантій чорнобильцям. Скорочені пільги, компенсації, а також розміри державного забезпечення. Рішення про скорочення виплат і компенсацій торкнулися майже двох мільйонів осіб, які постраждали від аварії на ЧАЕС, серед яких – понад 108 000 інвалідів і більше 418 000 дітей.

Особливо цинічно це виглядало напередодні 30-ї річниці аварії на ЧАЕС. У той час, коли вся країна згадувала жертв трагедії, влада жорстоко обійшлася з постраждалими внаслідок катастрофи.

Лубенські чорнобильці неодноразово виходили на протести, пікетували державні установи, блокували роботу працівників соцзахисту і рух транспорту на дорогах державного значення.

Їх не зупиняло ні те, що їх дії не завжди були в правовому полі, ні те, що й результату вони не мали. Безвихідь і намагання бути почутими кидали, як кажуть, в крайнощі. Та влада не реагувала раніше, не чує і зараз. Більше того, схоже на те, що вирішила не розтягувати більше процес ліквідації соціального захисту чорнобильців, урізаючи пільги, а поставити хрест на соціальному забезпеченні цієї категорії пільговиків взагалі.

Влада пропонує провести декомунізацію в законодавстві, скасувавши дію законів часів СРСР.

На сайті Верховної Ради України зареєстровано законопроект №4650, підготовлений представниками Офісу ефективного регулювання BRDO – так званої неурядової структури, створеної задля прискорення процесу реформ в Україні.

«Прийняття цього законопроекту зменшить плутанину, усуне подвійність та корупційні ризики», - зазначають автори законопроекту.

Під дію проекту Закону № 4650 підпадає більше 20 законів та 120 підзаконних нормативно-правових актів, прийнятих за часів СРСР. В їх числі і Закон України «Про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»

Ця новина вкотре сколихнула лубенських чорнобильців. Люди не розуміють які «корупційні ризики» мають чорнобильські закони, натомість впевнені, у «чорнобильський» рік ліквідаторів та інвалідів позбавляють закону, статусу, відповідного забезпечення.

Члени ЛМГОІ «Ветерани Чорнобиля» зібралися на термінове засідання аби порадитися, як діяти далі.

Люди переконані, що після кількагодинного призначення Генерального прокурора України можуть в лічені хвилини залишитися без пенсії і тієї, яку ще мають.

Варто зазначити, що співавторами законопроекту №4650 стали 16 народних депутатів. 12 – з Блоку Петра Порошенка, 1 – з «Народного фронту», 1 – із «Самопомічі», 2 – позафракційних.

Кожному з них ЛМГОІ «Ветерани Чорнобиля» направила звернення чи то з вимогою, чи то з проханням, але люди переконані, що прийняття цього законопроекту і втрата статусу чорнобильця стане справжнім геноцидом українців, які втратили здоров’я в інтересах держави.



Аналогічні звернення від громадської організації направлені і депутатам від Полтавщини Ігорю Мосійчуку та Сергію Капліну. Є серед полтавських нардепів і наш, від Лубен, Костянтин Іщейкін. Щоправда на його допомогу, кажуть чорнобильці, сподіватися не приходиться. «Влада Іщейкіна, його Президент, його коаліція зробили за останні два роки все, аби люди остаточно опинилися за межею бідності», - розповідає один з учасників зібрання.

Крім таких запланованих нововведень, держава поступово рухається в напрямку, курс на який було взято відразу після зобов’язань перед Міжнародним Валютним Фондом.

Як стало відомо із засобів масової інформації, Уряд України на чолі з Прем’єр-міністром вже Володимиром Гройсманом переходить до запровадження пенсійної реформи на вимогу МВФ з 1 січня 2017 року, яка на першому етапі призведе до зниження пенсій. Протягом перших кількох років запровадження реформи усі пенсіонери отримуватимуть виключно мінімальні пенсії. А майбутні покоління пенсіонерів зможуть збільшити свій пенсійний дохід за рахунок особистих заощаджень на індивідуальних пенсійних рахунках.

«Я не розумію як, а ще більше чому порошенківські, гройсманівські чи ще чиїсь жидівські зобов’язання торкнуться особисто мене», - обурюється один з ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

Чоловік каже, що в Україні тільки й мови про реформи, які вимагає МВФ, але чомусь ніхто не говорить про те, що вимагає народ. – «Підвищення цін на газ та всі комунальні послуги – вимоги МВФ, збільшення податків – вимоги МВФ, майже повна ліквідація спрощеної системи – вимога МВФ, тепер пенсійна реформа, яка просто знищить людей, - вимога МВФ. Так коли ж почуть вимоги людей?!»

Схоже, терпець лубенським чорнобильцям вже увірвався. Найближчим часом люди планують проводити Всеукраїнський з’їзд, вчергове збиратися під Адміністрацією Президента, Кабінетом Міністрів, Верховною Радою. І хоча більшість вважає, що в кращому разі будуть просто непочуті, а в гіршому – розстріляні, та все ж слова одного чоловіка з натовпу чорнобильців, здається, поставили крапку: «Краще загинути в столиці України, ніж у своїй холодній хаті з голоду та від хвороб».

Ось таким неперспективним видається майбутнє життя ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС.

Суперечити цим словам складно…

Немає коментарів:

Дописати коментар