-->

31.03.12

Чорнобильці пікетували Мінсоцполітики (видео)

Сьогодні біля стін Міністерства соціальної політики з прапорами та мегафонами зібралися ліквідатори аварії на ЧАЕС. Вони вимагають від влади виплати у повному обсязі належних їм пенсій та соціальних пільг. 


У минулому році влада перестала виконувати окремі положення Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», зокрема, стосовно нарахування пенсій. Тому для захисту своїх прав люди змушені були подавати до суду позови на дії Пенсійного фонду України. Чорнобильці виграли справи, проте уряд відмовляється виконувати вимоги закону й рішення судів.


Члени Всеукраїнської організації ветеранів Чорнобиля не змогли змиритися з порушенням їхніх прав і намагалися зустрітися з віце-прем'єр-міністром-міністром соціальної політики України Сергієм Тігіпком. Проте він проігнорував прохання ліквідаторів. Тому вони й вирішили провести 28 березня попереджувальний пікет під стінами очолюваного ним міністерства.

Михайло Середа, колишній працівник воєнізованої пожежної охорони №4, приїхав із Білої Церкви, щоб відстояти своє право на гідну пенсію. У його руках – пожежна каска товариша, який через хворобу не зміг прибути на протест до Києва. 

«Я стою тут не тільки за себе, а й за всю нашу пожежну охорону, яка під час аварії на ЧАЕС першою пішла в «бій», – сказав Михайло Середа. – А зараз уряд і парламент зневажають і принижують нас».

Чорнобильці вже не вірять уряду та можновладцям. Як розповів Володимир Муковоз, ліквідатор І категорії, інвалід ІІ групи, у 2011 році люди отримували пенсію 1815 грн, тоді як віце-прем'єр-міністр-міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко стверджував, що ця сума більша 3600 грн.

«Не знаю, звідки вони беруть такі цифри, – обурювався протестувальник. - Владу вже неможливо слухати: то вона запевняє, що має кошти на всі виплати, то,що немає навіть для пільгових категорій. Тому зараз нам нічого іншого не залишається, як іти й вимагати виплати належних нам по закону грошей». 

Протестувальників підтримав голова Конфедерації вільних профспілок України, народний депутат Михайло Волинець. Він розповів, що ліквідаторам аварії на ЧАЕС часто доводиться проходити принизливі процедури, аби отримати гідну пенсію. І все це через Постанову Кабміну №1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»від 23 листопада 2011 року. Згідно з нею, розмір пенсії чорнобильця залежить від розміру його заробітків у період ліквідації аварії на ЧАЕС. Але отримати довідку про зарплатудуженепросто: багато підприємств давно перестали існувати, а їхні архіви не збереглися. А військовим строкової служби взагалі зарплат не нараховували. Томуй виходить, що, не маючи цихпапірців, люди отримують мінімальну пенсію. 

Саме в таку ситуацію потрапив пікетувальник Віктор Кирик, ліквідатор І категорії. Його чорнобильські документи були підтверджені СБУ та МНС, але відділення Пенсійного фонду вимагає додаткових довідок. 

«Від мене вимагають, щоб я надав документи з розрахунками зарплати, яку тоді отримував, завірені печаткою, – скаржиться чоловік. – Але у 1986 році нас покликали, і ми пішли. Ми рятували країну, а не на заробітки їхали. Як я міг у тій ситуації шукати печатку, коли навколо була «війна»? Часу навіть, щоб думати про неї, тоді не було. Ми вже ходили по різних інстанціях, доводили свою причетність до ліквідації аварії на ЧАЕС, збирали довідки і свідчення про це. А тепер нам знову не вірять». 

З протестувальниками сьогодні таки змушений був зустрітися Сергій Тігіпко. Як розповів голова правління Всеукраїнського об'єднання ветеранів Чорнобиля Володимир Проскурін, зустріч розчарувала пікетувальників. 

«Жодної нашої вимоги не задоволено, – повідомив він. – Сергій Тігіпко сказав, що поважає нашу позицію, але грошей у бюджеті на виплати нам немає. Він зазначив лише, що буде збільшено фінансування медичного обслуговування чорнобильців та виділено певні суми на будівництво житла. Щодо тих питань, які для нас є пріоритетними, зокрема, про відкликання урядом своєї постанови № 1210, ми не почули конкретних відповідей».

Чорнобильці планують зібратися задля того, щоб разом визначити план своїх подальших дій. Як зазначив Володимир Проскурін, більшість ліквідаторів– за продовження протестних акцій.

http://kvpu.org.ua/uk/news/6/801/chornobilci-piketuvali-minsocpolitiki

1 коментар:

Анонім сказав...

Свора циников и лгунов без малейшего намека на совесть. Они никогда не признают, что люди отдали свое здоровье, чтобы Тигипки и их отпрыски жрали лобстеров и пили шампанское, стоимость одной бутылки которого месячная пенсия.

Дописати коментар