-->

21.04.12

Тігіпко не знає, яка пенсія в чорнобильців?

ОЛЕКСАНДР СОЛОНЕЦЬ
Віце-прем'єр України Сергій Тігіпко обмежив давно спланований і перенесений візит у Черкаси розмовами в залах і кабінетах Черкаської ОДА. Утім, навіть тут його встигли облити водою журналісти, яких через 15 хвилин "наради" віце-прем'єра з чиновниками просто вигнали. Тож вони "відплатили", заливши всю його промову.

Утім, нічого сенсаційного й таємничого на нараді не було. Чергове передвиборче озвучування "соціальних ініціатив" Президента і так далі.

Проте Сергій Тігіпко по необережності вкінці свого "спічу" зачепив тему пенсій чорнобильців. 

Так, він, за словами очевидців, заявив, що мінімальна пенсія інвалідів-чорнобильців (які надалі всі необхідні довідки) складає сьогодні чотири тисячі гривень.

Проте пан Тігіпко не сподівався, що в залі, окрім чиновників, будуть ще й чорнобильці, а тим паче - "опозиційні" до верхівки "Союз Чорнобиль України", з якою весь час домовляється і співпрацює влада.

Врешті, активіст чорнобильського руху в Україні та протоієрей Борис Бродовський мав із віце-прем'єром серйозну розмову, і на документах Пенсійного фонду довів Сергій Тігіпку, що чорнобильські реалії в Україні - зовсім інші. Чим, за словами того ж Бориса Бродовського, шокував віце-прем'єра. Адже насправді, за наданою статистикою Пенсійного фонду, яку НародUA уже публікував, 85 % інвалідів-чорнобильців отримують близько двох тисяч гривень.

Ось що розповів про його розмову із Сергієм Тігіпком сам Борис Бродовський:

- Віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко говорив про ініціативи Президента, а вкінці озвучив інформацію, що мінімальна пенсія чорнобильців становить більше чотирьох тисяч. Так, як ця нарада вже завершувалась і слова більше нікому не давали, то довелося іти до нього "напролом" і розмовляти з ним. Перший документ, який я дав Тігіпку - це дані Пенсійного фонду Черкаської області і дані Пенсійного фонду Дніпропетровської області. Коли він з ними ознайомився, то сказав, що такого бути не може. Я йому все чітко пояснив, що 85 % чорнобильців отримують мінімальні пенсії. Не дивлячись на те, що в них є довідки про те, що вони були в зоні. Я ці довідки показав Тігіпку, показав і довідку Болтенкова (Володимир Болтенков - голова Черкаської обласної організації та віце-президент всеукраїнської організації "Союз Чорнобиль України" - НародUA), в якій написано, що в нього немає виїздів у зону. Тоді Сергій Тігіпко сказав, що ця людина не може бути чорнобильцем. Сергій Борисович Тулуб сказав, що вони знають про це і зараз розбираються з цим. 

Віце-прем'єр здивувався, як це люди із довідками про те, що працювали в зоні, можуть отримувати мінімальні пенсії. Тоді я йому сказав, що потрібно створити комісію, яка могла б урегулювати ці питання. Він пообіцяв створити таку комісію. І обов'язково - в Черкаській області також. Він додав, що для того, щоб впливати на процеси нам потрібно створити всеукраїнську організацію. На що я йому повідомив, що вона вже створюється і буде називатися "Асоціація чорнобильських організацій". І в травні у нас буде установчий з'їзд.

Далі я дав йому ще документи - звернення і відкритий лист голови Чернігівської обласної організації "Союз Чорнобиль України" Анатолія Лігуна. Потім було звернення, розроблене на круглому столі чорнобильців керівником "Чорнобиль-Єдність" Едуардом Слівінським.

Пан Тігіпко проглянув документи і сказав, що шокований цими даними. Він сказав, що це - корупція... Потім я йому передав статтю "Хто розділяє чорнобильців?" і сказав, що ті, хто не входить в "Союз Чорнобиль України" Андрєєва, не повинні дотримуватися меморандуму і домовленості між владою та цією організацією. Тому 26 квітня ми приїжджаємо протестувати в Київ і тоді чекаємо відповіді. 

Сергій Тігіпко відповів, що так, як була створена комісія в Донецьку та Луганську, так буде створена вона в Черкасах. І він пришле сюди свого помічника. Хоча ми знаємо, чим акінчилося це в Луганську і Донецьку - нічим хорошим. Але чекаємо...

Нижче - те саме звернення з фактами "корупції":

КОЛЕКТИВНЕ ЗВЕРНЕННЯ!

№ 10/04/12-01 від 10 квітня 2012р
Віце-Прем'єр-міністру, Міністру
соціальної політики України Тігіпко С.Л.
Шановний Сергію Леонідовичу!

Ми, керівники громадських чорнобильських організацій, учасників Всеукраїнських зборів, виражаючи позицію членів наших організацій та інших регіональних «чорнобильських» громадських організацій, вважаємо своїм громадянським обов'язком звернутись до Вас з заявою, про те що існує загроза запровадження корупційної складової по бюджетній програмі: «Окремі заходи Всеукраїнських громадських організацій по соціальному захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», а фактично програми надання медичної допомоги, яку на протязі понад 11 років, з 1999 року по 2011 рік, «відпрацював» і запровадив через головного розпорядника коштів МНС України, Президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Ю.Андреєв, а тепер, намагається її запровадити через Мінсоцполітики України та Державну службу з питань інвалідів та ветеранів,як тинам відомо за Вашої підтримки.

Багаторічна боротьба чорнобильських організацій з цим злом, адже порушена кримінальна, складені АКТи ГоловКРУ про нецільове використання бюджетних коштів, які долучені до справи, сотні звернень громадськості до найвищих посадових осіб з вимогами припинити бюджетне фінансування по цій програмі, або усунути механізми корупції, з різних причин не призвела до бажаних результатів, тому потрібно зараз, при передачі програми до Мінсоцполітики усунути наявні недоліки, та не робити Міністерство спадкоємцем кримінально-корупційного «досвіду» набутого ВГО «Союз Чорнобиль- України».

Результатом такої «діяльності у 1999-2000 роках стало порушення кримінальної справи про викрадення коштів, та Акти ГоловКРУ щодо нецільового використання «Союзом» бюджетних коштів, порушень та зловживань з бюджетними коштами, від 9.12.04 №04-14/317 та від 10.01.05 №04-14/6., розслідування по якій велось до 2007 року, та було припинено по заяві Ю.Андреєва з застосуванням «телефонного права».

З прийняттям змін до КК України, ці дії підпадали під дію 210-211 статей, якими вводилась кримінальна відповідальність, «Союзом» було «вжито заходів» та пролобійовано прийняття Постановами КМ України нового Порядку, який діяв до 2011 року, чим створювалась можливість здійснювати оплату лікування, а потім ще «досконаліше», відшкодування витрат, за проведене лікування вибраним приватним медичним закладам та вибраним ними та «Союзом» пацієнтами.

Практично усі виділені кошти «Союз» направляв у приватні медичні заклади, жодний державний спеціалізований медичний заклад, який визначений Постановою КМУ №1218 від 04.10.1996р., кошти на лікування чорнобильців не отримав, хоч у цих закладах лікуються десятки тисяч інвалідів, які потребують оплати лікування, ліків.

Найбільшою популярністю усі роки користується приватна фірма МПП «Істина», Істина-Чернігів», та її клони з назвою «МАГ», за усі роки, крім періоду 2005-2006 років (даних немає), їм перераховано понад 2 млн. гривен, кошториси, які складаються за двосторонньою угодою, містять, нереальні величини тарифів послуг, зазначено вартість однієї консультації-5500 гривень, вартість «лікування» на 50 відсотків становлять консультації та огляди різних фахівців.

«Союз» має низку постійних «пацієнтів», яким здійснювалась оплата тривалий час, зокрема, на підставі недостовірних, підтасованих документів, у тому числі без медичних направлень чорнобильських спеціалізованих закладів, пацієнтів за коштами до «Союзу» направляла гендиректор «Істини» Лущик У.Б.

Так, на лікування пацієнтів Т. В.М м.Київ, постраждалий 2 кат., за зазначені роки було перераховано цій фірмі понад 200 тисяч гривен., Д.... В.О кат. 4 м.Фастів, наприкінці 2011 року, після відновлення схеми,-94800 грн, С....В.В кат 2 м.Фастів-97035 грн, Б.... О

м.Житомир ,-145000 тис.грн, С О.Ф. кат.2 Фастів-98400 грн, та ще 10-12 пацієнтам

суми від 20000 до 75000 тис.грн.

Кошти направлялись також на зубопротезування із дорогоцінних матеріалів «своїм»- друзям, наближеним, секретарям, їх родичам, навіть всупереч рішенням Наглядової ради, яка не давала згоди, наприклад на оплату 19080 грн в ФОП Ходаков на зубопротезування Яременко В.В дорогоцінними матеріалами.

Тільки тепер маючи можливість проаналізувати і узагальнити інформацію та документи в цілому за період з 1999 року по 2011 рік включно, можна стверджувати, що на протязі усіх цих років ВГО «Союз Чорнобиль України», далі «Союз», створювалась, «вдосконалювалась» та реалізовувалась система задоволення особистих потреб та г інтересів Президента Ю.Андреєва, корпоративних потреб керівної верхівки «Союзу» (окремих наближених членів Президії, Центральної ради), наближених до «благодійника» чорнобильців.

Покласти край зловживанням та корупційним схемам можливо завдяки запровадженню системи управління виділеними коштами на медичне забезпечення «чорнобильців», відповідно чинному законодавству, розподіливши кошти по регіонам пропорційно кількості інвалідів, та статистики МОЗ по окремим виділеним захворюванням.

Необхідно передбачити фінансування послуг на лікування перш за все в спеціалізованих лікувальних закладах для чорнобильців, а також за їх направленнями в медичні заклади державної форми власності, в першу чергу для лікування інвалідів,та дітей, захворювання яких пов'язано з Чорнобильською катастрофою виключно через державні фінансові установи, громадські організації не повинні бути платниками за послуги по лікуванню, а приймати участь у визначенні хворих, які найбільш потребують допомоги, та здійснювати громадський контроль за виконанням встановлених норм.

Надіємося, що Ваші рішення і завдання по підготовці Постанови по внесенню змін до Постанови КМУ № 176 на вимоги Ю.Андреєва, з метою збереженню діючої корупційної системи, можуть при Вашому бажанні бути відмінено на основі виявлених, раніше невідомих Вам обставин справи.

Далі - ще один документ, що здивував Тігіпка





Фото wikimedia.org

10 коментарів:

Воин сказав...

Молодцы черниговцы...Только ТАК надо защищать свои конституционные и законные права от посягательства украинских чиновников.

В связи с тем, что ВЛАСТЬ НЕ ВЫПОЛНИЛА ЗАКОННЫЕ ТРЕБОВАНИЯ чернобыльцев Черниговщины - ВСЕ на КИЕВ 26 апреля 2012 года !!!

Анонім сказав...

ТА ВСЁ ОН ПРЕКРАСНО ЗНАЕТ. ИНВАЛИД 3групы МИНИМАЛКА 1800гривен. А ДО ВАШЕГО УВЫЛИЧЕНИЯ В ДВА РАЗА БЫЛА 4800гривен. ТАК-ЧТО ПИШИТЕ НЕ (УВИЛИЧЕНИЯ В ДВА РАЗА) А УМЕНШЕНИЯ.

Евгений сказав...

Всё Черниговским «Союзом Чернобыль» написано, вроде бы, правильно, но это только предложения к правительству. Ни слова не сказано выполняется или нет меморандум с обоих сторон, что должно было быть указано первым в решения собрания. Надо понимать, что с точки зрения собрания меморандум между андреевым и азаровым выполняется частично, но есть предложения по совместным действиям. Что касается подписанного меморандума с местной властью, то вообще молчок.
Это ещё вопрос – примет эти предложения сторона азарова или нет. Ведь нужно брать во внимание тот факт, что меморандум подписан всё-таки азаромым и андреевым, а не Лигуном. То, что тигипко сделал удивлённую гримасу говорит только о его хороших актёрских данных. По сценарию так положено.
Тем более неизвестно будет ли участвовать в акциях 26 апреля Черниговский «Союз чернобыля», так как Лигун до сих пор не принял решения по данному вопросу, скрывши от участников собрания как факт того что 10.04.2012 состоялся круглый стол, так и информацию про принятые на нём решения. Но зато на собрании уже утверждён план мероприятий на 26.04.2012 год, которые будут проведены в самом Чернигове. Акций протестов даже в Чернигове утверждено не было.
Однако весьма прогрессивным есть тот факт, что Черниговским «Союзом Чернобыль» принимаються решения, которые действительно направлены на защиту прав, свобод и льгот чернобыльцев. Жалко, что только на словах…

Сергей, г. Луганск сказав...

(Мне понравился коментарий о дебатах с Тегибко,особенно о камиссиях по спорных вопросох в г.Луганске)
Приважу пример:Я ЛПА на ЧАЭС 1987г.инв.2 группы связь с чаэс.с 2008г пенсию получал по решению суда.с 01.01.2012г.получаю пенсию как заработную плату,сколько заработал,столько получи:
Январь 2012г-2147гр.
Февраль------2110гр.
Март---------2119гр.
Апрель-------2137гр.
Производства нет.продали еще 1994г.справки о заработной плате взять негде.По запросу ПФ жовтневого р-она Архив г.Луганска отксерил в 2000 году бухгалтерскую книгу с затребованными месяцами,в которой есть все выплаты.На вопрос,почему такая пенся,один ответ(нет справки,нет пенсии...).Дал запрос по эл.почте в обл.ПФ,о перерасчете пенсии.20.03.2012г получил эл.ответ.(Під час розгляду матеріалів пенсійної справи на засіданні рабочої группи з розгляду спірних питань,які виникають при перерахунку пенсії з 01.01.2012р.вирішено питання щодо можлівості обчислення Вашої пенсії за фактично виплаченими сумами,зазначеними у розрахунково-платіжних відомостях,наданих архівним відділом Луганської міської ради.Управлінню ПФУ в Жовтневому р-оні м.Луганська надоно доручення,провести перерахунок пенсії з урахуванням сум оплати праці за роботу у зоні відчуження за виплатними документами.)20.03.2012г отнашу распечатку в ПФ,мне говарят что им нужно время для консультации.02.04.2012г мне говарят,что к 01.05.2012 пенсия будет пересчитана.а здесь начинается самое интересное,10.04.2012г прихожу в ПФ,задаю вопрос,что с перерасчетом и слышу ответ:(у на было селекторное совещение и нам дали указание по архивным документам пенсии не пересчитовать...).
Вот ребята и вся комиссия.Плевали они на нас и не только с Банковой.Им официальная бумага до лампочки,им усные указы выше официальных документов.
ВСЕ НА КИЕВ РЕБЯТА!!! У НИХ УЖЕ ПОДЖИЛКИ ДРОЖАТ!!!
ПОКА МЫ НЕ ОТСТАИМ СВОИ ПРАВА,НАС БУДУТ ОПУСКАТЬ НИЖЕ ПЛИНТУСА...!

Анонім сказав...

ВСЕ ПРАВИЛЬНО. ТОЖЕ САМОЕ И У МЕНЯ. ПРИНЕС С АРХИВА СПРАВКИ, А МНЕ СКАЗАЛИ ПЕРЕРАСЧЕТ НЕ МОЖЕМ СДЕЛАТЬ. И ПО СУДУ ОТСУДИЛ, А ПОЛУЧАЮ 2136гр. ВСЕ НА КИЕВ.

Анонім сказав...

Это все мутит ПФ.нет на них управы,вот в Киеве и подымите эту тему,что значит не признавать архивные документы, это уже сверхнаглости.Не молчите в Киеве, пусть эти вопросы рассмотрят.А то левая рука не знает что творит правая.

Анонім сказав...

все правильно.но есть вопрос а за ликвидаторов 1988=89г.забыли.им что минималку получать.документы с печатями присутствуют.короче каждый тянет одеало на себя.для вас главнее не работа в зоне а года.так что рвите жопы в киеве сами.

Анонім сказав...

дорагой,в киеве собераются все кто хочет добится справедливости и верит в это,не смотря в каком году он был ликвидатором.Авот такие как ты,которые прячутся за чужие спины и хотят отсидется дома,бог им судья.без вас постараемся победить этих ,хотя вместе былоб легше.подумай дорагой,и ненадо делить чернобыльцев на своих и чужих. встретимся в Киеве.г.Луганск.

ZURBAGAN сказав...

Молодцы черниговцы! Спасибо Борису за активную жизненную позицию! Думаю при отстаивании интересов надо объединиться и выдвигать одинаковые требования. А не так как раньше, многие старались только для себя и информация о судебных исках была не очень-то и доступна для чернобыльцев. Особенно это касается тех ушлых жадин которые отсудили пенсии по 24 000. Оно-то по закону. Но это оказалось началом конца. Давайте в наших требованиях будем здравомыслящими. А чернобыльцев-коррупционеров нужно судить! Но на это нужна воля власти. А ей совершенно не выгодно трогать Анреева.

Анонім сказав...

молодцы чернобыльцы области ТО что подписал их председатель СЧУ говорит о многом о том,что он со всеми будет добиваться справедливости А остальные региональные лидеры???

Дописати коментар