-->

26.07.12

Соціальна карта спростить процедуру надання соціальної допомоги, — Сергій Тігіпко

24 травня 2012
Основне завдання електронної соціальної карти — спрощення системи обліку та надання соціальної допомоги. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр України, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

В ефірі програми «Соціальний статус» на Телеканалі «Tonis» він розповів, що в першому кварталі наступного року буде закінчена розробка програмного продукту і створення мережі, яка об’єднає всі управління соціальної підтримки по всій країні. Система повинна забезпечити облік всіх громадян, які отримують соціальну допомогу від держави, моніторинг соціальних програм, планування всіх витрат соціальної сфери.

Сергій Тігіпко зазначив, що в Україні немає чіткого розуміння, що таке соціальна карта. За його словами, вона не передбачає надання її власнику будь-яких додаткових пільг або видачу талонів. «Що надаватиме соціальна карта? Вона буде давати додаткові можливості. Перше — це ідентифікація. Ви прийшли до відділення, вам не потрібно нести документи. Ви віддали карту, оператор вводить вашу карту і бачить, яку допомогу ви отримуєте. Друге — ця карта може працювати як платіжна. Якщо людина хоче, ми можемо перерахувати на цю карту соціальну допомогу. Для зручності роботи соціальних служб все буде зведено в один програмний продукт».

Міністр соціальної політики висловив впевненість, що необхідно переглянути підходи до надання соціальної допомоги і зробити акцент на адресному принципі.

«Для нас це велика проблема. 23% допомоги отримують люди бідні. Всі інші — ті, хто за нинішнім законодавством мають право, але, будемо говорити відверто, могли б обійтися без такої соціальної допомоги, у них не найгірша ситуація в Україні», — підкреслив Тігіпко.

Також він повідомив, що уряд планує ввести інститут соціальних уповноважених — 12 000 фахівців, які будуть працювати в кожній сільраді. На першому етапі їх завданням буде захист прав дітей і допомога тим сім’ям, які усиновили дітей або взяли над ними опіку. «А далі вони повинні максимально підтримувати людей, роз’яснювати їм, які права вони мають, на який вид допомоги вони можуть претендувати. Жінці, що народила в сільській місцевості дитину, важко заповнити всі папери для того, щоб отримати гроші. Такий держуповноважений може це зробити і сам відвезти документи. Гроші підуть автоматично, і родина не буде цим займатися», — зазначив перший віце-прем’єр-міністр.
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар