-->

10.06.13

1500 та 3000 євро – компенсація, на котру можуть претендувати ліквідатори та постраждалі чорнобильці

Саме такі суми ймовірно відшкодовуватиме уряд України своїм громадянам – ліквідаторам і постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС – за завдання моральної шкоди, через невиконання рішень національних судів. Про це йдеться у повідомленні Європейського суду з прав людини (надалі – Суд) від 30 травня 2013 року у справі Миколи Олександровича Хайнацького, а також 249 інших заявників проти України. Зокрема зазначається, що уряд України повинен подати до Суду односторонню декларацію в термін до 02.09.2013р. для вирішення конфлікту. Якщо заявник погодиться з умовами такої декларації, то справу буде розглянуто за процедурою дружнього врегулювання. У випадку непогодження із запропонованими умовами Суд на власний розсуд розглядатиме заяви, не беручи до уваги зауважень з боку української влади. 

Заявники, перелік яких наводиться в додатку до повідомлення, представляють майже всі регіони України. У кожного з них – різна тематика рішення, різні суди, однак цих людей об’єднує загальнодержавна тенденція: невиконання судових рішень, де відповідачем є державний орган. 

Серед таких заявників є і семеро жителів міста Кузнецовськ Рівненської області, які мають статус ліквідатора катастрофи на ЧАЕС або постраждалого від неї. З-поміж них – Валентина Павлівна Янчук, інвалід ІІ групи (захворювання спричинене аварією на ЧАЕС). Вона з нетерпінням чекала вищезгаданої звістки з Суду від березня минулого року, коли вперше за допомогою свого сина-юриста, Сергія Янчука, який відстоював її інтереси і в українських судах, звернулася до Європейського суду з прав людини. Пані Валентина втішена повідомленням із Суду і тепер сподівається побачити конкретні дії уряду щодо зміни ганебної тенденції невиконання судових рішень на догоду дефіцитному бюджету, котрим прикриваються урядовці. 

Хворі й зубожілі українські люди потребують державної підтримки. Натомість спостерігається зворотна тенденція, – де все працює проти громадян. Вірогідність самотужки домогтися справедливості та протидіяти ресурсам, що мають державні інституції, в звичайних людей низька. Нічого не досягла б і Валентина Павлівна, якби не допомога сина. 

Сергій Петрович Янчук і Павло Сергійович Поліщук із «Юридичного Бюро Довіра», що знаходиться у місті Кузнецовськ, намагаються максимально допомагати таким людям, як Валентина Павлівна. Вони нагадують, що в одному з останніх рішень проти українського уряду Суд недвозначно зазначив: “держава-відповідач має виконати рішення національних судів, ухвалених на користь заявників, та сплатити протягом трьох місяців 3000 (три тисячі) євро кожному заявнику або його/її спадкоємцю у заявах, наведених у Додатку 1 та 1500 (одна тисяча п'ятсот) євро кожному заявнику або його/її спадкоємцю у заявах, наведених у Додатку 2, що є відшкодуванням матеріальної та моральної шкоди”. 

«Мене дивує поведінка урядовців, - зазначає Сергій Янчук, - що це – штучне створення умов невиконання судових рішення задля економії коштів бюджету? Економія це мудро, але ж не за рахунок малозабезпеченого населення! В будь-якому разі такі маніпуляції скінчилися прогнозованим результатом: необхідно виконувати судове рішення. І кожен із заявників повинен отримати компенсацію у розмірі 1500 або 3000 євро». 

Сергій Янчук також каже, що 250 осіб, які звернулися до Суду, не єдині позивачі у справі невиконання рішень судів. На адресу ПП «Юридичне Бюро Довіра» надійшло вже друге повідомлення, в котрому також фігурують чорнобильці, якими опікується це юридичне підприємство. В ньому зазначені прізвища інших 250 осіб. Тож, враховуючи, що не всі чорнобильці Кузнецовська, які зверталися до ПП «Юридичне Бюро Довіра» за допомогою, є у цих перших списках, юристи очікують збільшення таких повідомлень, бо не отримали з Європейського суду з прав людини жодної відмови щодо прийнятності надісланих заяв-формулярів.

«Ніякої економії в таких діях урядовців не бачу, банальне затягування часу, – підсумовує Сергій Петрович, – нині мітинги та будь-які інші дії, спрямовані на досягнення справедливості в Україні, не дадуть результату, треба йти правовим шляхом. Ми звертаємося за підтримкою до міжнародної спільноти та її інститутів захисту прав, тому що віримо – рано чи пізно, змусимо владу діяти цивілізовано по відношенню до своїх громадян. Мені трохи прикро, що вже вдруге у списках Суду відсутні наші земляки з Володимирецького та інших найближчих районів області, адже було б справедливо, якби всі, кого стосується невиконання судового рішення, врешті отримали те, що належить їм за Законом! Тож сподіваємося на позитивне розв’язання цієї ситуації. Зі свого боку хочу зазначити, що ми готові продовжувати надавати максимальну допомогу постраждалим у цій справі».

ПП «Юридичне Бюро Довіра» працює з 09.00 год. до 17.00 год. з понеділка по п’ятницю – тел. (099) 250-60-73 

Ви також можете надіслати для аналізу щодо можливості звернення до Європейського суду з прав людини скановані копії свого судового рішення та будь-які інші документи, пов‘язані з ним, на електронну адресу: 
zakon-dovira@ua.fm або ж поштою: 34400, Рівненська область, місто Кузнецовськ, вул. Енергетиків, 13, офіс 2-й поверх, контактні особи: Янчук Сергій Петрович і Поліщук Павло Сергійович.

Немає коментарів:

Дописати коментар