-->

29.01.14

Перший Президент України Леонід КРАВЧУК: "Можу бути гарантом домовленостей"

Сьогодні, 29 грудня, друге пленарне засідання розпочалося з виступу в сесійній залі Президента України Леоніда Макаровича Кравчука.

– За своє довге політичне й не тільки політичне життя мені доводилося дуже багато стояти на цій трибуні. Сьогодні це моя найбільш відповідальна промова, – звернувся він до народних депутатів, які другий день поспіль узгоджують компромісний варіант закону про амністію, прийняття якого є важливою умовою виходу країни з політичної кризи.

Леонід Макарович назвав драматичною ситуацію, що склалася в державі, і наголосив, що людина, котра підписала всі установчі документи про створення цієї держави, несе особливу відповідальність.

– Країна на межі громадянської війни, двовладдя, акції протесту швидко переросли в повстання, коли захоплюються органи влади. Це є повалення влади, революція. Треба речі називати своїми іменами, й тоді буде все ясно, – підкреслив Л. Кравчук. – Щоб зупинити процес розвалу управління держави, розгортання ситуації в бік громадянської війни, треба розвести протиборчі сторони, сказавши громадянам, що є погоджений із Президентом і Верховною Радою план виходу країни з політичної кризи.

На думку Леоніда Кравчука, коли люди зрозуміють, що політики схвалили цей план і рухаються до зниження градуса протистояння, то підуть назустріч. Одним із пунктів плану, який Верховна Рада вже почала виконувати, стало скасування "законів 16 січня". Наступний крок – прийняття закону про амністію. У цьому контексті перший Президент зазначив, що депутатам не слід готувати кілька варіантів законопроекту, а консолідовано підтримати узгоджений проект. Це означатиме звільнення затриманих активістів, зайнятих мітингувальниками адміністративних будівель, розблокування доріг і перехід до наступних кроків із розв’язання політичної кризи. Зокрема, йдеться про реформування Основного Закону.

Леонід Макарович зауважив, що підтримує зміну Конституції України, але Верховна Рада має робити це у суворій відповідності до 13-го розділу Основного Закону.

– [Скасувавши закон № 2222. – Ред.] Конституційний Суд тоді перевищив свої повноваження. Але якщо суд діяв погано, невже опозиція має діяти так само, не виносити уроки з дурних рішень? – дав він оцінку деяким ідеям опозиційних фракцій про повернення до Конституції в редакції 2004 року.

На думку першого Президента України, слід створити комісію й розпочати процес реформування держави на основі чинного Основного Закону. Втім, таку роботу не вдасться завершити за кілька тижнів. Леонід Макарович закликав сторони переговорів «спробувати довіряти один одному».

– Якщо парламентська більшість хоче поставити опозицію на коліна, а опозиція ставитиме владі ультиматуми, нічого не вийде. Закликаю повірити, що Україна вища за будь-які амбіції, відкрити дорогу реформам, які ніхто за нас не зробить, – наголосив він.

Леонід Макарович також запропонував або самостійно, або з Президентом Леонідом Кучмою гарантувати виконання домовленостей між владою та опозицією.

– Хочу попросити вас, народних депутатів, подумати над одним: тільки ви разом із Президентом [Віктором Януковичем. – Ред.] можете відкрити дорогу до справжньої конституційної реформи, нормального закону про вибори Президента й про вибори народних депутатів, адже парламентсько-президентська форма правління не може існувати без пропорційної системи вборів народних депутатів, – підкреслив Леонід Кравчук.

– Давайте подякуємо Леоніду Макаровичу за змістовний виступ, так необхідний сьогодні для суспільства й Верховної Ради України, – підсумував Голова парламенту Володимир Рибак під оплески народних обранців.

Після цього головуючий оголосив перерву в пленарному засіданні для узгодження керівниками депутатських фракцій законопроекту про амністію.

Фото Миколи БІЛОКОПИТОВА.
Віче

Немає коментарів:

Дописати коментар