-->

23.01.14

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
19 грудня 2013 року м. Київ К/800/35936/13

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі

суддів: Голяшкіна О.В., Калашнікової О.В., Леонтович К.Г.,

розглянувши у попередньому розгляді справу за касаційною скаргою управління Пенсійного фонду України в м. Тернополі на ухвалу Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 8 серпня 2011 року та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 19 грудня 2012 року у справі № 2а-9536/11 за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в м. Тернополі про перерахунок пенсії, -

в с т а н о в и л а :

У квітні 2011 року ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до управління Пенсійного фонду України в м. Тернополі, в якому просив визнати неправомірними дії відповідача та зобов'язати його здійснити перерахунок пенсії позивачу, як інваліду 2 групи в розмірі 8 мінімальних пенсій за віком і додаткову пенсію за шкоду заподіяну здоров'ю в розмірі 75% мінімальної пенсії за віком згідно ст. 50 та ст. 54 Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" з 01.11.2010 р.

Постановою суду Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 17 травня 2011 року, зміненою постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 6 лютого 2013 року, позов задоволений частково. Зобов'язано нарахувати та виплатити недоотриману пенсію ОСОБА_1, починаючи з 01.11.2010 р. до законодавчого врегулювання спірних відносин, відповідно до ст.50,54, ч.3 ст.67 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", а саме: державну пенсію в розмірі не менше 8 мінімальних пенсій за віком та додаткову пенсію в розмірі 75% від мінімальної пенсії за віком, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

У липні 2011 року управління Пенсійного фонду України в м. Тернополі звернулося в суд із заявою про роз'яснення постанови Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 17 травня 2011 року.

Ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 8 серпня 2011 року, залишеною без змін ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 19 грудня 2012 року, заява про роз'яснення постанови Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 17 травня 2011 року задоволена. Роз'яснено, що ОСОБА_1 слід здійснити перерахунок та виплатити недоотриману пенсію, відповідно до ст.50, 54, ч.3 ст.67 Закону України "Про статус соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", а саме державну пенсію в розмірі не менше 8 мінімальних пенсій за віком та додаткову пенсію в розмірі 75% від мінімальної пенсії за віком, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, починаючи з 01.11.2010 р. та здійснювати її виплату в подальшому.

Не погоджуючись з ухваленими по справі рішеннями управління Пенсійного фонду України в м. Тернополі Тернопільської області звернулося до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення судів першої і апеляційної інстанцій та ухвалити нове судове рішення, посилаючись на порушення судами норм процесуального права.

Перевіривши правову оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши матеріали касаційної скарги, проаналізувавши правильність застосування судами норм процесуального права колегія суддів Вищого адміністративного суду України вважає, що відсутні підстави для скасування судових рішень, а касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Суди виходили з того, що заява відповідача про роз'яснення постанови Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 17 травня 2011 року є обґрунтованою з огляду на те, що зазначене судове рішення є незрозумілим в частині його виконання.

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України погоджується з висновками судів першої і апеляційної інстанцій виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 170 КАС України якщо судове рішення є незрозумілим, суд, який його ухвалив, за заявою осіб, які беруть участь у справі, або державного виконавця ухвалою роз'яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його змісту. Подання заяви про роз'яснення судового рішення допускається, якщо воно ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого судове рішення може бути подане для примусового виконання.

У заяві про роз'яснення судового рішення управління Пенсійного фонду України в м. Тернополі просить роз'яснити, постанову суду Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 17 травня 2011 року, оскільки судове рішення є незрозумілим та викликає ускладнення щодо його виконання в частині визначення періоду виплати ОСОБА_1 недоотриманої пенсії, який у постанові зазначений наступним чином: "починаючи з 1 листопада 2010 року до законодавчого врегулювання спірних відносин".

Постановою суду Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 17 травня 2011 року. Зобов'язано нарахувати та виплатити недоотриману пенсію ОСОБА_1, починаючи з 01.11.2010 р. до законодавчого врегулювання спірних відносин, відповідно до ст.50,54, ч.3 ст.67 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", а саме: державну пенсію в розмірі не менше 8 мінімальних пенсій за віком та додаткову пенсію в розмірі 75% від мінімальної пенсії за віком, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

На час прийняття оскаржуваного рішення строк, протягом якого постанова Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 17 травня 2011 року може бути подана для примусового виконання не закінчився.

Разом із тим безпідставним є посилання заявника на те, що прийняття Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" від 19.06.2011 р. та постанови КМ від 06.07.2011 р. № 7415 "Про встановлення деяких розмірів виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету України" є підставою для припинення виконання постанови суду, оскільки спірні відносини не були законодавчо врегульовані Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", який є спеціальним щодо спірних правовідносин.

Крім того слід зазначити, що наведені зміни набули чинності після ухвалення постанови Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 17 травня 2011 року і не можуть бути підставою припинення виконання постанови суду в частині задоволення позовних вимог, за минулий період та період до набрання чинності зазначеними змінами.

Відповідно ч.1, ст. 58 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Враховуючи вищенаведене суди першої та апеляційної інстанцій дійшли до вірних висновків про наявність підстав для задоволення заяви про роз'яснення постанови суду Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 17 травня 2011 року.

Згідно ч.3 ст.220-1 КАС України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.

Відповідно до ст. 224 КАС України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.

Колегія суддів вважає, що доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку про неправильне застосування судами норм процесуального права, яке призвело або могло призвести до неправильного вирішення справи.

З урахуванням викладеного, судами першої і апеляційної інстанцій винесені законні і обґрунтовані рішення, постановлені з дотриманням норм процесуального права і підстав для їх скасування не вбачається.

Керуючись ст.ст. 220, 220-1, 223, 224, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів Вищого адміністративного суду України, -

у х в а л и л а :

Касаційну скаргу управління Пенсійного фонду України в м. Тернополі Тернопільської області відхилити.

Ухвалу Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 8 серпня 2011 року та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 19 грудня 2012 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили через 5 днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі і може бути переглянута Верховним Судом України з підстав передбачених ст.ст.237-239 Кодексу адміністративного судочинства України.

Судді:

Немає коментарів:

Дописати коментар