-->

21.03.14

Україна і ЄС підписали політичну частину Угоди про асоціацію

Арсеній Яценюк підписав угоду, яка стала причиною протестів у листопаді

Україна та ЄС підписали в Брюсселі політичну частину Угоди про асоціацію, що стало символом підтримки України з боку Євросоюзу.

Росія розкритикувала підписання документа, заявивши, що він викликаний геополітичними цілями, а не економічними інтересами "українського народу в його цілісності".

У преамбулі Угоди ЄС, серед іншого, вітає європейський вибір України, в тому числі зобов'язання розвивати стійку демократію і ринкову економіку.

Там також йдеться про повагу незалежності, суверенітет, територіальної цілісності та непорушності кордонів України.

Документ підписав прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк та лідери ЄС і представники всіх країн блоку.

Економічну частину угоди планують завізувати після президентських виборів в Україні, запланованих на 25 травня.

Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей написав у Twitter: "Підписання політичної частини Угоди про асоціацію Україна-ЄС символізує важливість відносин і сприятиме їхньому розвитку".

Тим часом міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров сказав, що рішення України підписати угоду з ЄС мотивоване не занепокоєннями про економічні "інтереси українського народу в його цілісності", а геополітикою.

"Ми не чинимо перешкод жодній державі у виявленні її права на вільний вибір. Але коли право вибору зовнішніх партнерів реалізує частина населення, через представників однієї групи українських регіонів, і коли з цим не згодні величезна кількість інших регіонів, думаю, це не той захід, який диктуєтсья інтересами української економіки... а скоріше спроба набрати очки в геополітичній грі", - сказав пан Лавров на прес-конференції в Москві.

Економічних санкцій ще нема

Після підписання угоди Арсеній Яценюк сказав: "Я глибоко переконаний, що ЄС єдиним, міцним голосом висловлюватиметься на захист України".

"Найкращий спосіб стримати Росію - накласти реальні економічні санкції", - додав він.

Перед цим ЄС розширив список санкцій проти Росії ще 12-ма особами, однак не вдався до економічних обмежень.

Список імен обіцяють оголосити у п'ятницю.

Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей заявив, що подальші кроки Росії з дестабілізації в Україні матимуть "далекі наслідки".

За кілька годин до цього президент Барак Обама теж оголосив про нові санкції США проти Росії.

У четвер Держдума схвалила договір про приєднання півострова до РФ. У п'ятницю це саме зробила і верхня палата російського парламенту - Рада Федерацій.

Раніше цього тижня ЄС оголосив, що заморожує рахунки та скасовує візи 21 особам з Росії і України. США застосували схожі санкції проти 11 осіб.

У четвер, після саміту лідерів ЄС, пан Ван Ромпей назвав анексію Криму "явним порушенням українського суверенітету та міжнародного права".

"Ми рішуче засуджуємо неконституційний референдум у Криму. Ми не визнаємо анексію ні тепер, ні в майбутньому", - сказав він.

Пан Ван Ромпей також повідомив, що ЄС скасував червневий саміт з Росією, а члени Євросоюзу відмовилися проводити регулярні двосторонні саміти з РФ.

"Ми чітко даємо зрозуміти, що неспроможність мирним шляхом владнати кризу і будь-які кроки Росії з дестабілізації України матимуть далекі наслідки. А під цим ми розуміємо наслідки в стосунках у широкому спектрі економічних сфер", - додав він.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель сказала, що Європейській комісії доручили підготувати ширший набір економічних санкцій проти Росії на випадок, якщо криза загостриться.

За словами кореспондентів, криза в Криму стане головною темою візиту президента Обами до Європи наступного тижня.

Він вестиме зустріч "Великої сімки" - після того, як лідери ЄС заявили, що Росія більше не входить до групи країн-лідерів.

Немає коментарів:

Дописати коментар