-->

01.06.14

Як змінювався Закон №796-ХІІ у часі

Дуже не просто звичайним громадянам, які не мають юридичної освіти, розібратися в законодавстві щодо соціального захисту громадян постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Сьогодні на сайті Верховної Ради України опублікована версія Закону України № 796-XII "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" деякі статті якої визнані неконституційними! Як же закон діє і в якому вигляді повинні знаходитись його статті? Чи можливо деякі статті закону не діють взагалі, як це декому хочеться?!

Давайте ж разом з вами простежимо як же змінювалась найголовніша стаття Закону 54-та, що визначає розміри пенсії для осіб які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Нагадаю, що прийнятий Закон №796-ХІІ - 28 лютого 1991, тож стежимо за змінами:

Перші зміни відбулись - 19.12.1991 (внесення змін законом від 19.12.1991 N 2001-XII /2001-12/). Законом, на той час, пенсія по інвалідності призначалась учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які у 1986 році безпосередньо на станції брали участь у роботах, пов'язаних з усуненням самої аварії.

Стаття 54. Державна пенсія особам, віднесеним до категорії 1, та у зв'язку з втратою годувальника
Пенсії по інвалідності, що настали внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержуваного за роботу у зоні відчуження в 1986-1987 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно з законодавством, але не нижче розмірів, передбачених Законом України "Про пенсійне забезпечення" ( 1788-12). При цьому пенсія по інвалідності учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які у 1986 році безпосередньо на станції брали участь у роботах, пов'язаних з усуненням самої аварії, не може бути нижчою:
по I групі інвалідності - семи мінімальних заробітних плат,
по II групі інвалідності - п'яти мінімальних заробітних плат,
по III групі інвалідності - трьох мінімальних заробітних плат.


Далі - 01.07.1992 (внесення змін законом від 01.07.1992 N 2532-XII /2532-12/), вперше з'являється “...щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою...

Стаття 54. Державна пенсія особам, віднесеним до категорії 1, та у зв'язку з втратою годувальника
Пенсії по інвалідності, що настали внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержуваного за роботу у зоні відчуження в 1986-1987 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно з законодавством, але не нижче розмірів, передбачених Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому пенсія по інвалідності учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1986 року, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, не може бути нижчою:
по I групі інвалідності - семи мінімальних заробітних плат,
по II групі інвалідності - п'яти мінімальних заробітних плат,
по III групі інвалідності - трьох мінімальних заробітних плат.
Іншим інвалідам, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, пенсія по інвалідності не може бути нижчою:

по I групі інвалідності - чотирьох мінімальних заробітних плат,
по II групі інвалідності - трьох мінімальних заробітних плат,
по III групі інвалідності - двох мінімальних заробітних плат.
( Стаття 54 із змінами, внесеними згідно із Законом N 2532-12 від 01.07.92 )

Чергова дата змін - 03.04.1993 (внесення змін декретом від 26.03.1993 N 29-93 /29-93/). У цієї версії Закону  конкретизували розмір пенсії по інвалідності для чорнобильців, які у різні роки приймали участь у ліквідації аварії, і тим, хто не приймав участі, але мають причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою. Вперше з'являються сім'ї, що втратили годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи та встановлюються обмеження, щодо максимального та мінімального розміру пенсії по інвалідності.

Стаття 54. Державна пенсія особам, віднесеним до категорії 1, та у зв'язку з втратою годувальника
Пенсії по інвалідності, що настали внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержуваного за роботу у зоні відчуження в 1986-1987 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно з законодавством, але не нижче розмірів, передбачених Законом України "Про пенсійне забезпечення" і не вище розмірів, установлених частиною другою цієї статті. При цьому пенсія по інвалідності учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1986 року, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, не може бути нижчою:
по I групі інвалідності - семи мінімальних заробітних плат,
по II групі інвалідності - п'яти мінімальних заробітних плат,
по III групі інвалідності - трьох мінімальних заробітних плат.

Іншим інвалідам, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, пенсія по інвалідності не може бути нижчою:
по I групі інвалідності - чотирьох мінімальних заробітних плат,
по II групі інвалідності - трьох мінімальних заробітних плат,
по III групі інвалідності - двох мінімальних заробітних плат.

Максимальні розміри пенсій, передбачених цією статтею, не можуть перевищувати:
для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1986 року, щодо яких установлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою і яким у 1986 році було встановлено діагноз гостра променева хвороба:
за I групою інвалідності - двадцяти п'яти,
за II групою - двадцяти однієї,
за III групою інвалідності - одинадцяти мінімальних пенсій за віком;

для інших учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1986 року, щодо яких установлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою:
за I групою інвалідності - двадцяти однієї,
за II групою - вісімнадцяти,
за III групою інвалідності - десяти мінімальних пенсій за віком;

для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1987-1990 років, щодо яких установлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою:
за I групою інвалідності - чотирнадцяти,
за II групою - десяти,
за III групою інвалідності - шести мінімальних пенсій за віком;

для інших інвалідів, щодо яких установлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою:
за I групою інвалідності - дванадцяти,
за II групою - восьми,
за III групою інвалідності - чотирьох мінімальних пенсій за віком;

для сімей, які втратили годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, - трьох мінімальних пенсій за віком на кожного непрацездатного члена сім'ї.
(Стаття 54 із змінами, внесеними згідно із Законом N 2532-12 від 01.07.92; Декретом N 29-93 від 26.03.93 )

17.06.1993 (внесення змін законом від 17.06.1993 N 3285-XII /3285-12/). Внесено новий абзац, якого раніше не було, та який дає змогу декому стверджувати, що громадяни, які не мають заробітку у зоні відчуження, не мають права отримувати пенсію відповідно 54 статті. Але питання з цього приводу треба переадресувати до законодавця, який так виписав норму Закону, що трактувати її можливо по різному, але мені здається, що саме такий сенс (дивись вище) і намагалися закласти в статтю.

Стаття 54. Державна пенсія особам, віднесеним до категорії 1, та у зв'язку з втратою годувальника
Пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу у зоні відчуження в 1986-1990 рр., у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно з законодавством, без обмеження.
Обчислення і призначення пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсій у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи із заробітку за межами зони відчуження провадяться на загальних підставах відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення". При цьому вони не можуть перевищувати:
по I групі інвалідності - 36 мінімальних пенсій за віком;
по II групі інвалідності - 29 мінімальних пенсій за віком;
по III групі інвалідності - 18 мінімальних пенсій за віком.

В усіх випадках розміри пенсій для інвалідів, відносно яких встановлено зв'язок з Чорнобильською катастрофою, не можуть бути нижчими:
по I групі інвалідності - 10 мінімальних пенсій за віком;
по II групі інвалідності - 8 мінімальних пенсій за віком;
по III групі інвалідності - 6 мінімальних пенсій за віком.
( Стаття 54 із змінами, внесеними згідно із Законом N 2532-12 від 01.07.92, Декретом N 29-93 від 26.03.93; в редакції Закону N 3285-12 від 17.06.93 )

20.06.1996 внесення змін (закон від 06.06.1996 N 230/96-ВР /230/96-ВР/). Вирішили, що деякі повноваження треба передати КМУ, а саме: "Порядок обчислення пенсії по інвалідності ...". 

Стаття 54. Державна пенсія особам, віднесеним до категорії 1 та у зв'язку з втратою годувальника
Пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно з законодавством.
В усіх випадках розмір середньомісячної заробітної плати для обчислення пенсії за роботу в зоні відчуження у 1986-1990 роках не може перевищувати 3,0 тис. карбованців.
Обчислення і призначення пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсій у зв' язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи із заробітку за межами зони відчуження провадиться на загальних підставах відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення".
В усіх випадках розміри пенсій для інвалідів, щодо яких встановлено зв'язок з Чорнобильською катастрофою, не можуть бути нижчими:
по I групі інвалідності - 10 мінімальних пенсій за віком;
по II групі інвалідності - 8 мінімальних пенсій за віком;
по III групі інвалідності - 6 мінімальних пенсій за віком;
дітям-інвалідам - 3 мінімальних пенсій за віком.

Порядок обчислення пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи визначається Кабінетом Міністрів України.
( Стаття 54 із змінами, внесеними згідно із Законом N 2532-12 від 01.07.92, Декретом N 29-93 від 26.03.93; в редакції Законів N 3285-12 від 17.06.93, N 230/96-ВР від 06.06.96 )

В такому вигляді стаття Чорнобильського закону повинна бути опублікована на сайті Верховної Ради України, але наші “Верховні маніпулятори" від влади не визнають цього і ви самі можете в цьому переконатися, якщо відкриєте сторінку Закону, де під багатьма статтями Закону дописано - “...зміну визнано неконституційною згідно з Рішенням Конституційного Суду N 10-рп/2008”.

Які з цих змін до Закону були найбільш справедливі вирішуйте самі, та робіть з цього відповідні висновки, в тому числі робіть висновки і про нашу владу.

Зауваження приймаються
Олександр Дерека

Немає коментарів:

Дописати коментар