-->

06.07.14

Не Майданом єдиним. За що зараз мітингують українці

Фото: Reuters

Жителі України як і раніше активно виходять на вулиці відстоювати власні права.

Україна пережила дві революції, які починалися з мітингів людей. За неповних 23 рокинезалежності протестні традиції в суспільстві склалися, як ніякі інші.

Українці люблять мітингувати. Після Євромайдану кількість різноманітних акцій протестів у країні не скоротилася. Населення як і раніше багатьом невдоволено і длявідстоювання своїх прав продовжує виходити на вулицю.

Корреспондент.net розбирався з тим, для чого зараз мітингують українці.

Народні віча

Із закінченням "революції честі", на Майдані Незалежності в Києві вирішили продовжити традицію недільних віч, яка була популярна взимку 2014 року.

На Майдані продовжує залишатися частина активістів та проведення віча для них якоюсь мірою виправдання свого знаходження в центрі столиці, яке подобається вжедалеко не всім.

Тепер віча вже далеко не такі масові, збирають не більше кількох тисяч осіб, а зазвичай і того менше. Не маютьвони й колишнього політичного впливу в країні.

Політики, які за допомогою таких же віч під час революції прийшли до влади, тепер не приходять на Майдан

Був тільки Кличко і то на першому зібранні.

Після цього на Майдан запрошували Петра Порошенка після його інавгурації, Арсенія Яценюка для звіту про перші 100 днів роботи уряду та окремих міністрів, але всі вонинедільні збори ігнорували.

Вимоги Віча тепер теж особливо ніхто виконувати не поспішає, хоча вони набули більш конкретного вигляду, ніж раніше.

Так, серед них були розпуск Верховної Ради і призначення її перевиборів, забезпечення перемоги у війні на Донбасі, встановлення контролю над кордонами України, відставка міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та багато інших.

Антивоєнні мітинги

Ходом військових дії на Донбасі задоволені далеко не всі українці, особливо ті, чиїм близьким довелося відправитися воювати в гарячу точку. Мітинги солдатських матерів, дружин і близьких стали досить масовими останнім часом.

korrespondent.net

Жінки вимагають від президента підписати постанову ВР від 6 травня, передбачає ротацію військових

Так батьки бійців у всій країні протестують проти неналежних умов утримання військових.

Через такі проблеми пікетували військову частину у Львівській області та перекривали дорогу в Житомирській області.


Військові і самі мітингують

Так, бійці Національної гвардії відстоювали під стінами Кабінету Міністрв своє правовважатися учасниками бойових дій, в чому їм намагалися відмовити військові чиновники.

facebook.com/evgen.buderatsky

Бійці Нацгвардії під будівлею уряду

У свою чергу добровольчі батальйони Донбас, Дніпро і Айдар вимагали від Петра Порошенка зупинити режим припинення вогню на сході України і ввести воєнний стан.

facebook/vadim.khomakha

Також вони вимагали від президента виконати передвиборчі зобов'язання, що стосуються соціального забезпечення та страхування життя бійців-учасників антитерористичної операції.

Соціальні вимоги

25 червня, чорнобильці перекрили вулицю Грушевського біля будівлі Кабміну в Києві, вимагаючи виплат, передбачених законодавством, зокрема пенсій по інвалідності.


2 липня біля будівлі Кабінету міністрів проводили акцію-протест Тарифний Майдан.

Активісти вимагають, щоб влада скасувала підняття тарифів на світло і воду.

З 1 липня в Україні зростуть тарифи: на водопостачання в середньому на 84%, на водовідведення (стоки) - на 105%, на водоспоживання (вода і стоки) - на 93%.

Кредитна проблема

Найбільш запеклу боротьбу ведуть українці, які взяли доларові кредити, а через падіннягривні змушені переплачувати значні суми за своїми позиками.


Люди перебувають у повному розпачі і вимагають від Верховної Ради ухвалення законопроекту, який передбачає переведення валютних кредитів у національну валюту за курсом Нацбанку на момент підписання кредитного договору без будь-яких додаткових комісій та штрафних санкцій.

Поки парламентарі не поспішають приймати необхідний закон, а люди не цураються будь-яких способів впливу на парламентаріїв.


Спікер парламенту Олександр Турчинов на останньому пленарному тижні навіть пообіцяв депутатам закрити всі чорні ходи в будівлю парламенту, для більшого стимулювання прийняття народними обранцями законопроекту про валютні кредити.

На Донбасі

Сепаратисти в Донецькій і Луганській області часто проводять різні проросійські мітингита акції проти дій української влади.

Так, не найбільш райдужний прийом в Донецьку влаштували переговорній місії України - Росія - ОБСЄ.


Учасники проросійського мітингу, в основному пенсіонери, в Донецьку напали на автомобілі екс-президента Леоніда Кучми і депутата Партії регіонів Нестора Шуфрича, які прибули на переговори в Донецькій ОДА.


Крім того, в Україні як і раніше відбувається маса дрібних акцій. Одні вимагають будівництво велодоріжок у столиці, інші дотримання прав людини.

У регіонах навіть після Майдану пікетники приходять в гості до чиновників і вимагають їхнього звільнення. Модними стали заклики до люстрації у різних державних органів.

Незважаючи на багатий протестний досвід, українців як і раніше часто використовують в різних мітингах і акціях у вузьких інтересах окремих політиків і бізнесменів.

Немає коментарів:

Дописати коментар