-->

04.04.15

Спецпенсії з 01.04.15 р.: кому й скільки виплачуватимуть

Чорнобильці

З питанням вибору — отримувати пенсію чи продовжувати працювати на "спецпосаді" й отримувати зарплату — зіткнулися й чорнобильці.

Так, у ст. 58 Закону про статус чорнобильців передбачили, що в період із 01.04.15 р. по 31.12.15 р. пенсії, призначені за цим Законом, у період роботи особи (крім осіб, на яких указані зміни не поширюються) на посадах, що дають право на призначення пенсії/щомісячного довічного грошового утримання в порядку та на умовах, передбачених законами про держслужбу, про статус народного депутата, про прокуратуру, про статус суддів, не виплачують.

А в період роботи на інших посадах (окрім осіб, на яких указані зміни не поширюються) діє обмеження розміру пенсії 85% від призначеного розміру (звісно, лише коли пенсія більша за 150% прожиткового мінімуму).

Зауважте: не всі пенсіонери, які працюють на "спецпосадах", позбавляються права на пенсію. Так, ч. 3 Прикінцевих положень Закону № 213 передбачає: обмеження щодо виплати пенсії, передбачені цим Законом, не застосовують протягом особливого періоду до пенсій, що призначені особам, які проходять військову службу або перебувають на посадах у МО України, Головному управлінні розвідки МО України, МВС України, Апараті Ради нацбезпеки і оборони України, Державній спеціальній службі транспорту, СБУ, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Управлінні державної охорони України, Державній пенітенціарній службі України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України, Національній гвардії України, органах військової прокуратури або беруть участь в антитерористичних операціях, здійсненні заходів із забезпечення правопорядку на державному кордоні, відбитті збройного нападу на об'єкти, що охороняються військовослужбовцями, звільненні цих об'єктів у разі захоплення, відбитті спроб насильного заволодіння зброєю, бойовою та іншою технікою. 

Тобто законодавчо передбачили умови, за яких виплату пенсій у період роботи на "спецпосадах" не припиняють. Звісно, це стосується лише періоду участі в названих заходах.

Служба в названих органах та установах має бути підтверджена довідками (витягами з наказів) про роботу (службу). Якщо ж відповідна інформація відсутня в матеріалах пенсійних справ, пенсіонерам для уникнення непорозумінь під час застосування Закону № 213 необхідно дооформити відповідні документи та надати до органів ПФУ для долучення їх до матеріалів пенсійних справ. А для підтвердження участі в АТО та в інших перелічених надзвичайних випадках до органів ПФУ слід надавати документи, що підтверджують зазначені факти.

Олена ОХРІМЕНКО, 
заступник директора департаменту 
пенсійного забезпечення — начальник відділу спеціальних пенсій

Немає коментарів:

Дописати коментар