-->

29.05.15

Вінницька мерія шукатиме гроші на ліки для чорнобильців

Міська влада візьме на себе витрати на фінансування пільгових рецептів для чорнобильців на друге півріччя цього року. Відповідне доручення в.о. Вінницького міського голови Сергій Моргунов озвучив на черговому засіданні міської ради, яке відбулось 29 травня. 

Така необхідність виникла через те, що обсяг фінансування з державного бюджету цієї програми скоротився вдвічі, і в другому півріччі вінницькі чорнобильці можуть взагалі залишитись без державної підтримки на придбання ліків.

Ситуація критична. У цьому році на пільгові рецепти державою нам доведена сума вдвічі менша, ніж у минулому році. Якщо раніше було передбачено 950 тисяч гривень на пільгові рецепти, то в цьому році 520 тисяч. Це разом із зубопротезуванням. Цих коштів нам вистачить десь до червня-липня. 

На сьогоднішній день вже 300 тисяч використано. Видані рецепти, і коштів катастрофічно не вистачає, говорить директор департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Лариса Попова. 

Мерія зверталася й до облради з проханням виділити необхідну субвенцію. Але фінансування не виділили. Чекати додаткових грошей мерія не стане,  каже Сергій Моргунов. 

Ми не можемо так залишити цю ситуацію. Вважаю, що колеги-депутати підтримають мене, сказав Сергій Моргунов. Тому даю доручення вам, Ларисо Віталіївно, спільно з департаментом фінансів відпрацювати можливості щодо забезпечення пільговими рецептами чорнобильців, підготувати узгоджений проект рішення і винести відповідно на розгляд депутатів вінницької міської ради.

Також Лариса Попова відзначила суттєвий позитив в системі забезпечення санаторного оздоровлення. В цьому році місто вперше отримає з державного бюджету кошти на путівки у санаторії, і вінницькі чорнобильці зможуть самостійно визначати де оздоровитись. 

Ми змінили сам підхід створили робочу групу, в яку входять і представники охорони здоров'я, і представники громадських організацій чорнобильців і вирішили, що має бути так, як і звучить у 20-ій статті закону, що чорнобилець має право вільного вибору санаторно-курортного закладу. 

Тобто чорнобилець приходить до нас і заявою, сам обирає санаторно-курортний заклад, ми укладаємо тристоронній договір, і таким чином він отримує оздоровлення, розповіла директор департаменту соціальної політики.​ За її словами, раніше МОЗ практикувало іншу процедуру: проводило тендер, після чого надавало путівки чорнобильцям тільки у ті санаторії, які його пройшли. Таким чином оздоровлення могли отримати лише 30% чорнобильців. 

Санаторії Вінниччини жодного разу тендерів не вигравали.

Немає коментарів:

Дописати коментар