-->

02.03.16

У активістів є претензії до роботи Міністерства соціальної політики

Міністерство соціальної політики не виконує пункти своїх звітів, та відміняє пільги та соціальні виплати, які вкрай важливі збіднілому населенню України

Про це говоримо з експертом по соціальним питання, представником ГО «Сила країни» Оленою Кравченко

Анастасия Багаліка: Прокоментуйте роботу Міністерства соціальної політики.

Олена Кравченко: На сьогодні знижені соціальні гарантії щодо забезпечення матеріальної підтримки дітей, позбавлених батьківського піклування. В законі передбачено, що такі діти отримують 30% відсотків прожиткового мінімуму. Однак на сьогодні ця норма скасована і далі буде регулюватися Кабінетом Міністрів України. Існує великий ризик, що надалі виплати будуть зменшені, або їх взагалі не буде.

Також скорочені соціальні пільги щодо безкоштовного харчування дітей в школах, дитячих садочках, ПТЗ освіти, а населення в нас настільки збідніло, що більшість дітей ходять в школу, щоб принаймні пообідати.

Також скасовані пільги, що стосуються позаконкурсного вступу до вищих навчальних закладів для дітей сиріт, інвалідів, и тих, що позбавлені батьківського піклування.

Це стосується і переселенців, і на сьогодні для таких дітей гібридної війни не передбачено ніяких пільг.

Також в цьому році підвищився пенсійний вік для працівників освіти, медичної та соціальних сфер. І як ми можемо заохочувати кадри для праці в цих галузях, де мало того, що маленька зарплата, так і ще пенсійне забезпечення на загальних умовах?

Анастасія Багаліка: Підвищення пенсійного віку в Україні зумовлено нашою нинішньою ситуацією, ми не можемо дозволити собі відпускати людей рано на пенсію.

Олена Кравченко: Так, але пенсіонери, які працюють, сплачують 15% податку. Також, хотіла зауважить, що підвищено інфляційний поріг для проведення індексації грошових доходів зі 101% до103%. Тобто, раніше громадянам підвищували зарплати, коли інфляція складала 1%, тепер, відповідно, тільки після 3%.

Анастасія Багаліка: Якщо говорити про чорнобильців, які зміни їх чекають?

Олена Кравченко: Чорнобильці чекають на 30-ти річчя трагедії, сподіваючись на підвищення виплат. Однак ситуація дуже складна, і я не помітила, щоб Мінсоцполітики заклало гроші на підвищення цих виплат будь яким категоріям осіб, що постраждали від Чорнобиля. Два роки підряд існувала програма «Медико-санітарне забезпечення високовартісних технологій для постраждалих в наслідок аварії на Чорнобилі». Однак жодна копійка не пішла за призначенням. Жодних ліків ніхто не отримав. Купувались супутні товари, миючи засоби тощо.

Ірина Соломко: Це є порушення закону, ви робили якісь дії, щоб відповідальні люди понесли відповідальність?

Олена Кравченко: Ми будемо рухатись в цьому напрямку.

Ірина Соломко: Чи люди планують робити якісь масштабні акції, щоб захистити свої права?

Олена Кравченко: В минулому році було 5 акцій протесту, люди приходили до Кабміну, до Мінсоцполітики, але діалогу не відбулось. І на сьогодні я чую, що різні громадські організації планують вийти на акції протесту.


Немає коментарів:

Дописати коментар