-->

14.06.16

Рада узаконила приватних виконавців судових рішень

Наприкінці минулого тижня Верховна Рада схвалила Проект Закону «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів». За відповідне рішення проголосували 239 нардепів.

Мета закону – визначення основ організації та діяльності з примусового виконання судових рішень і рішень інших органів державними виконавцями органів державної виконавчої служби та приватними виконавцями, їх завдань та правового статусу. Також вносяться зміни до низки законодавчих актів з метою упровадження змішаної системи виконання рішень, зокрема, шляхом модернізації органів державної виконавчої служби, а також запровадження інституту приватних виконавців.

Законом визначено принципи діяльності державної виконавчої служби, посилено правовий захист та гарантії здійснення діяльності державних виконавців, а також встановлено вимоги до їх професійної етики. З метою удосконалення функціонування державної виконавчої служби підвищено вимоги до осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів. «На реалізацію положень Стратегії та для встановлення і розвитку інституту приватних виконавців законопроектом визначено правовий статус приватних виконавців, врегульовано процедури набуття та зупинення права на здійснення діяльності приватними виконавцями, визначено особливості фінансового забезпечення діяльності приватних виконавців, процедури заміщення приватного виконавця, передбачено ведення Єдиного реєстру приватних виконавців України, а також можливість створення ефективної системи самоврядування приватних виконавців тощо», — йдеться в пояснювальній записці до закону.

Також документом встановлюється новий порядок оскарження рішень, дій або бездіяльності виконавців. Так, рішення, дії чи бездіяльність державного виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби, а також приватного виконавця щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені сторонами та іншими особами до суду, який видав виконавчий документ, в порядку, передбаченому законом. Таким чином, законопроектом впроваджується інститут судового контролю за виконанням рішень, що забезпечить повноцінну реалізацію особою права на справедливий суд.

Немає коментарів:

Дописати коментар