-->

07.04.17

Безкоштовні ліки для важкохворих

Хронічні хвороби потребують якісного лікування та вчасного прийому медичних препаратів. За ініціативою уряду хворі мають право на безкоштовне забезпечення препаратами від цукрового діабету та інших захворювань. Виписка пільгових медикаментів здійснюється за медичними показами та соціальними ознаками безкоштовно відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.08.1998 №1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань» (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів №759 від 26.08.2015 р.) та в межах бюджетного фінансування. Згідно з цією постановою на пільги мають право хворі на онкологічні і гематологічні захворювання, діабет, ревматизм, ревматоїдний артрит, системний гострий вовчак, хронічні захворювання шкіри, сифіліс, лепру, туберкульоз, шизофренію та епілепсію, дитячий церебральний параліч, СНІД та ВІЧ-інфекцію, бронхіальну астму та інші тяжкі недуги.

Незалежно від рівня доходу сім’ї безоплатними ліками забезпечуються учасники бойових дій та інваліди війни, діти віком до трьох років, чорнобильці 1 та 2 категорій, неповнолітні діти померлих громадян внаслідок Чорнобильської катастрофи, дівчата-підлітки і жінки з протипоказаннями вагітності, пенсіонери та інваліди з мінімальним розміром пенсійних або соціальних виплат, а також ветерани служб. При певному рівні середньомісячного сукупного доходу сім’ї також право на безкоштовні ліки мають діти з багатодітних сімей, чорнобильці 3-ої категорії, учасники війни з особливими заслугами перед Батьківщиною, жертви нацистських переслідувань тощо. Для окремих категорій населення передбачено продаж ліків за півціни.

Проте навіть маючи пільговий рецепт на руках, не завжди можливо отримати необхідні препарати через недостатню кількість коштів на закупівлю або перебої у поставках.

За повідомленням управління взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (далі – Центр), протягом січня – березня 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 1300 звернень з питань доступності лікарських засобів для громадян, які здебільшого надходили від жителів Дніпропетровської, Донецької, Харківської областей та м. Києва. У 2016-му році було зафіксовано понад 3700 звернень даної тематики.

Громадяни переважно зверталися зі скаргами стосовно проблем з отриманням необхідних їм ліків безоплатно або на пільгових умовах, нарікали на брак потрібних препаратів у аптеках та інших медичних закладах. Здебільшого з цими проблемами стикалися громадяни, хворі на діабет, про що свідчить кожне третє звернення. Також є труднощі при придбанні препаратів для лікування серцево-судинних, онкологічних захворювань, бронхіальної астми тощо.

Слід зазначити, що з 1 квітня 2017 року стартувала урядова програма «Доступні ліки». Пацієнти зможуть отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою. Держава компенсуватиме вартість найдешевшого лікарського засобу з програми «Доступні ліки». Дорожчий препарат, ціна на який не перевищує граничну референтну, можна буде отримати, доплативши різницю. На цю програму уряд передбачив у бюджеті 2017 року 500 мільйонів гривень. Велика кількість звернень громадян на урядову «гарячу лінію» підтверджує нагальність та своєчасність її запровадження.

Жителька м. Херсон повідомила на урядову «гарячу лінію», що звернулася до аптеки «Медпрепарати», аби придбати лікарські засоби діоформін 850 та траватан, проте їх не було в продажу. Заявниці життєво необхідні ці препарати для лікування цукрового діабету ІІ ступеня та глаукоми. Жінка немає змоги далеко пересуватися, щоб придбати ліки в інших аптеках. А вдома у заявниці був запас препаратів всього лише на 10 днів.

Звернення було надіслано до Херсонської обласної державної адміністрації. Після його розгляду Департаментом охорони здоров’я необхідні ліки поступили у продаж до вказаної аптеки. Тож питання вирішено повністю, що і підтвердила заявниця фахівцям Урядового контактного центру у телефонній розмові.

На урядову «гарячу лінію» подзвонила жителька Чернівецької області, яка є пенсіонеркою й «дитиною війни». Жінка поскаржилась, у аптеці № 36 в селі Берегомет з лютого цього року відсутній для безкоштовного надання медичний препарат метамин СР, який вона повинна щомісячно отримувати за рецептами лікаря. Це звернення було направлено для розгляду у Департамент охорони здоров’я Чернівецької облдержадміністрації, і заявниці було повідомлено, що у вказаній аптеці з’явився препарат метамин СР. Тож для безоплатної видачі цих ліків жінці необхідно повторно звернутись до лікаря для отримання пільгового рецепту. Позитивне вирішення питання заявниця підтвердила фахівцям Центру під час зворотного зв’язку.

Киянка звернулась на урядову «гарячу лінію» повторно. До цього жінка вже скаржилась на недостатнє фінансування для закупівлі препарату глібомет для поліклініки №2. Через недостатню кількістю ліків не всі хворі на цукровий діабет, у тому числі і сама заявниця, їх отримали. Після першого звернення питання не було вирішено. Тож прохання жінки – пришвидшити фінансування для закупівлі препарату глібомет на 2017 рік. Після розгляду звернення Деснянською райдержадміністрацією поставки було поновлено і жінка отримала пільгові препарати, що було підтверджено зворотним зв’язком із заявницею.

За період з 27 березня 2017 року по 2 квітня 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 34 тисячі 368 дзвінків, а також 857 звернень зареєстровано через інтернет.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.uа.

Немає коментарів:

Дописати коментар