-->

06.05.17

ВІДЛУННЯ ЧОРНОБИЛЯ: від Скрябіна до Девіда Боуї

Давно відома істина, що пісня – це душа народу. У піснях виливається і туга, і радість кожного з нас. Не винятком стала і Чорнобильська трагедія – цій катастрофі та ліквідаторам аварії присвячено багато музичних композицій як українських, так і закордонних співаків, від аматорів – до зірок. Пропонуємо ознайомитися із невеликою добіркою найкращих та найчуттєвіших чорнобильських пісень.

Один із ліквідаторів аварії Микола Козлов створив цикл авторських чорнобильських пісень, більшість з яких присвятив побратимам. Прослухати весь музичний доробок ліквідатора можна тут. На мою думку, композицію «Рыжий лес» не можливо слухати без сліз.



Чуттєву композицію «Вогняні побратими» присвятив ліквідаторам аварії український співак Олег Добровольський.


Проникливу оду героям-ліквідаторам присвятили й запорізькі чорнобильці.


Відомі українські виконавці також зверталися до теми Чорнобиля. У 2001 році Кузьма Скрябінвипускає пісню «Чорнобиль Forever». Співак тоді говорив:

«Мені не подобається, що в нашій країні тільки “Скрябін” звертає увагу на такі проблеми, а всі інші кують свій комерційний продукт , і їх абсолютно не хвилює, що відбувається в 70 кілометрах від столиці. Мене дуже турбує те, що відбувається навколо, тому що у мене росте маленька дочка».


До 30-річниці трагедії український гурт Onuka випустила трек “1986”. Лідерка групи Ната Жижченко зазначила:

«Вибух на ЧАЕС – це не помилка однієї людини або недосконала конструкція реактора. Це наслідок величезного переліку чинників, які спрацювали в один момент. Мені здається, свідомо таке зробити було неможливо, це нескінченний вир маленьких нюансів, результатом яких стало 26 квітня 1986 року».


Однією з найвідоміших та найзворушливіших є пісня виконавиці Наталії Май «Чорнобильська біда».

Серед іноземних музикантів одним із перших присвятив свій музичний твір відомий російський композитор вірменського походження Мікаел Тарівердієв. Під враженням від поїздки у зону відчуження митець створив симфонію для органу «Чорнобиль» (1988 р.)


Традиційно до збірки пісень, присвячених аварії на ЧАЕС відносять і пісню британського співака Девіда Боуї «Time will crawl» про забруднення планети та відповідальності людей за це. Але надихнула музиканта на створення композиції саме Чорнобильська катастрофа:

«Я закладав в пісню ідею про те, що одна людина може бути відповідальною за те, що підірве весь світ».


У своїй пісні «Sognando Chernobyl» («Мені сниться Чорнобиль») італієць Андріано Челентанозасуджує використання енергії атомів та робить страшне передбачення, що одного разу вся Земля вибухне через це.


У 1988 р. рок-група з Японії “The Blue Hearts” випускає сингл «Chernobyl» як знак протесту проти використання ядерної енергії. Цікавий той факт, що через цю композицію рокерам довелося розірвати угоду зі своїм лейбом, який підтримувався компанією “Misubishi”, що активно підтримувала ядерну промисловість. Пісня схожа на сповідь хлопця, який не хоче їхати в Чорнобиль, та понад усе бажає бути зі своєю коханою у мирному світі.


Британський музикант Бенджамін Джон Пауер у 2011 році створює інструментальну п’єсу під назвою «Chernobyl». Композиція увійшла до дебютного альбому “Blanck Mass”.


Деяким зараз може здаватися, що Чорнобиль – це суто українська трагедія. Але ж прислухайтеся до пісень, і ви зрозумієте, що цей біль – біль усієї Землі.

Таїсія Зозуль
http://porogy.zp.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар