-->

07.12.17

У фокусі уваги - питання соціального захисту чорнобильців

Загальні збори обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» та обласного відділення Фонду допомоги інвалідам Чорнобиля відбулися 5 грудня.

У заході взяли участь перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, начальник Управління охорони здоров'я облдержадміністрації Петро Гармаш, заступник Директора департаменту соціального захисту населення ОДА Катерина Тимощенко, інші керівники структурних підрозділів ОДА та установ.

На початку засідання учасники зборів вшанували пам'ять своїх побратимів чорнобильців, життя яких нещодавно обірвалося.

У порядку денному члени загальних зборів розглянули стан соціального захисту чорнобильців у 2017 році, їх медичне та пенсійне забезпечення у зв'язку з прийняттям пенсійної реформи, порядок обслуговування пільгових категорій газом та інші актуальні питання.

Керівник Чернігівської обласної організації ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Анатолій Лігун озвучив напрацювання стосовно соціального забезпечення чорнобильців, яких вдалося досягти у поточному році. Це, зокрема, призупинення постанови Кабінету Міністрів України щодо впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами для постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Також він назвав основні проблеми, що стосуються розміру пенсійних виплат чорнобильцям, адже напрацьовані пропозиції щодо їх підвищення у 2018 році, вищими органами влади були відхилені.

У свою чергу, Анатолій Лігун подякував за підтримку і співпрацю у вирішенні наболілих проблем чорнобильців місцевим органам представницької і виконавчої влади.

Керівники управлінь та лікувально-профілактичного закладу у своїх виступах акцентували увагу на оздоровленні громадян, які постраждали внаслідок катастрофи на ЧАЕС, умовах їх медичного обслуговування, зокрема, проведенні комплексного діагностичного обстеження та лікування, забезпеченні пенсійними виплатами, а також організації проведення 14 грудня Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Разом з тим, учасникам загальних зборів було наголошено, що оскільки на часі проходить децентралізація влади і більше коштів зосереджується саме в ОТГ, то варто розширювати співпрацю з керівниками об'єднаних територіальних громад, аби місцеві органи влади також допомагали чорнобильцям справлятися з проблемами соціального характеру, які диктує нам сьогодення.

Немає коментарів:

Дописати коментар