-->

09.01.18

З Єдиного державного реєстру судових рішень України

Категорія справи № 214/5231/17(2-а/214/258/17: Адміністративні справи; Справи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та спорів у сфері публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо:; соціального захисту; соціального захисту та зайнятості інвалідів; соціальних послуг, у тому числі:; соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Надіслано судом: 29.12.2017. Зареєстровано: 31.12.2017. Оприлюднено: 03.01.2018.
Дата набрання законної сили: 19.12.2017

Державний герб України
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
П О С Т А Н О В А

і м е н е м  У к р а ї н и
19 грудня 2017 року       справа № 214/5231/17(2-а/214/258/17)
Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючий суддя:Ясенова Т.І.
            судді: Головко О.В.  Суховаров А.В.
розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за апеляційною скаргою Департаменту соціальної політики виконавчого комітету Криворізької міської ради на постанову Саксаганського районного суду м.Кривого Рогу від 06 жовтня 2017 року, суддя 1 інстанції Євтушенко О.І., по справі за позовом ОСОБА_1 до Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Криворізької міської ради про визнання протиправною бездіяльність субєкту владних повноважень та зобовязання вчинити певні,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Криворізької міської ради, в якому просив визнати протиправними дії посадових осіб Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Криворізької міської ради щодо відмови у наданні йому одноразової матеріальної допомоги в розмірі 1000 грн., передбаченої рішенням виконавчого комітету Криворізької міської ради від 23.12.2016 року №551 «Про надання матеріальної допомоги з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС»; стягнути з відповідача на його користь суму одноразової матеріальної допомоги в розмірі 1000 грн. як учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС І категорії, передбаченої рішенням виконавчого комітету Криворізької міської ради від 23.12.2016 року № 551 «Про надання матеріальної допомоги з нагоди дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС».

Постановою Саксаганського районного суду м.Кривого Рогу від 06 жовтня 2017 року адміністративний позов задоволено частково. Визнано протиправними дії Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Криворізької міської ради щодо відмови у наданні ОСОБА_1 одноразової матеріальної допомоги, передбаченої рішенням виконавчого комітету Криворізької міської ради від 23.12.2016 року № 551 «Про надання матеріальної допомоги з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС» як учасникові ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС І категорії. Зобовязано Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Криворізької міської ради здійснити ОСОБА_1 виплату одноразової матеріальної допомоги, передбаченої рішенням виконавчого комітету Криворізької міської ради від 23.12.2016 року № 551 «Про надання матеріальної допомоги з нагоди дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС» як учасникові ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС І категорії із попереднім включенням його до відповідного переліку осіб, зазначеного в додатку до рішення. В задоволенні іншої частини вимог відмовлено.

В апеляційній скарзі відповідач, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, неповне з'ясування обставин, що мають значення для справи, недоведеність обставин, які суд першої інстанції вважає встановленими, невідповідність висновків суду обставинам справи, що призвело до неправильного вирішення справи, просить скасувати постанову суду першої інстанції та ухвалити нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

В обґрунтування апеляційної скарги посилається на те, що видатки на виплату матеріальної допомоги були передбачені програмою соціального захисту окремих категорій мешканців м. Кривого Рогу на 2016 рік, затвердженою рішенням міської ради від 24.12.2015 №38, зі змінами, за рахунок субвенції з обласного бюджету бюджетам міст, районів та обєднаних територіальних громад на виконання доручень виборців, наданих депутатам обласної ради.

Кошти використані у 2016 році в повному обсязі на виплату громадянам, які брали безпосередню участь у ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЕС, з нагоди 30-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на  Чорнобильській АЕС.

Відповідною Програмою на 2017 рік видатки на виплату зазначеної допомоги не  передбачені, вказана субвенція в поточному році до міста не надходила, тому кошти для виплати матеріальної допомоги ОСОБА_1 відсутні.

В частині відмови у задоволенні позовних вимог постанова суду першої інстанції не оскаржена.

У відповідності до вимог статті 311 КАС України справа розглянута в порядку письмового провадження.

Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши доводи апеляційної скарги, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм законодавства, дослідивши матеріали справи, колегія суддів дійшла наступних висновків.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесений до І категорії осіб, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи та має право на пільги і компенсації, встановлені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», що підтверджується посвідченням серії А №158638с від 16.04.2014 року, перереєстрованим у встановленому законом порядку.

Позивач, як учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській AЕC І категорії перебуває на обліку в Управлінні праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Саксаганської районної у м. Кривому Розі ради.

04.08.2017 року ОСОБА_1 звернувся з відповідною заявою до відповідача щодо виплати йому одноразової матеріальної допомоги в розмірі 1000 грн., передбаченої рішенням виконавчого комітету Криворізької міської ради № 551 від 23.12.2016 року. (а.с.5) 

Листом УПЗС виконкому Криворізької міської ради №Ч-357-П від 18.08.2017 року відмовлено ОСОБА_1 у виплаті одноразової матеріальної допомоги за 2016 рік, оскільки він не є безпосереднім ліквідатором аварії на Чорнобильській АЕС, а тому до списків осіб на виплату такої допомоги не був включений.

Відмовляючи у виплаті одноразової матеріальної допомоги, відповідач виходив з того, що надане ОСОБА_1 посвідчення видане згідно з «Порядком віднесення громадян із числа тих, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї або постраждали за інших обставин від радіаційного опромінення не з власної вини, до відповідних категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України №674 від 02.12.1992 року.

Статтею 1 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» встанолвено, що державна політика в галузі соціального захисту потерпілих від Чорнобильської катастрофи та створення умов проживання і праці на забруднених територіях базується на принципах: пріоритету життя та здоров'я людей, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи, повної відповідальності держави за створення безпечних і нешкідливих умов праці; соціального захисту людей, повного відшкодування шкоди особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; використання економічних методів поліпшення життя шляхом проведення політики пільгового оподаткування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та їх об'єднань; забезпечення координації діяльності державних органів, установ, організацій та об'єднань громадян, що вирішують різні проблеми соціального захисту постраждалого населення, а також співробітництва і проведення консультацій між державними органами і постраждалими (їх представниками), між усіма соціальними групами під час прийняття рішень з соціального захисту на місцевому та державному рівнях.

Згідно з частиною 4 статті 14 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» №796-ХІІ від 28.02.1991р. громадяни, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, належать до категорії 1, або 2, або 3. Порядок визначення цих категорій встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», надання компенсацій та пільг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи здійснюється відповідно до встановлених категорій.

Указом Президента України № 945/2006 від 10.11.2006 року офіційно введено День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який в Україні відзначається щороку 14 грудня.

З метою соціальної підтримки громадян, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС, відповідно до рішення Криворізької міської ради №38 від 24.12.2016 року «Про затвердження Програми соціального захисту окремих категорій мешканців м. Кривого Рогу на 2016 рік» виконавчий комітет Криворізької міської ради прийняв 23.12.2016 року рішення за №551 «Про надання матеріальної допомоги з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», за яким вирішено виділити кошти в сумі 2674000 грн. для надання матеріальної допомоги до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС учасникам ліквідації наслідків аварії, віднесеним до категорій 1, 2, 3. Здійснення виплати матеріальної допомоги доручено Управлінню праці та соціального захисту населення виконкому Криворізької міської ради.

Відповідно до частини 1 статті 65 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілим від Чорнобильської катастрофи видаються посвідчення, виготовлені за зразками, затвердженими Кабінетом Міністрів України.

Положеннями частини 3 статті 65 цього Закону встановлено, що посвідчення «Учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» та «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи» є документами, що підтверджують статус громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, та надають право користування пільгами, встановленими Законом.

Відповідно до п.п.1,3 Порядку, затвердженого Постановою КМУ від 20.01.1997 року №51, посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи - документ, що підтверджує статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та надає право користуватися пільгами й компенсаціями, встановленими Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». До посвідчення особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до категорії 1, додається вкладка за встановленим зразком.

Судом встановлено, що посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи ОСОБА_1 видано відповідно до Порядку віднесення громадян із числа тих, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї або постраждали за інших обставин від радіаційного опромінення не з власної вини, до відповідних категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України №674 від 02.12.1992 року (далі за текстом Порядок, затверджений Постановою КМУ №674 від 02.12.1992 року).

Преамбулою Постанови КМУ №674 від 02.12.1992 року визначено, що громадянам, відносно яких застосовується цей Порядок, видаються посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС або потерпілого від Чорнобильської катастрофи відповідної категорії за зразками, затвердженими Постановою КМУ від 20.01.1997 року №51.

Відповідно до матеріалів справи, згідно вкладки № 654781с, яка є невідємною частиною посвідчення серії А №158638с та конкретизує його зміст, ОСОБА_1 має статус учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а видане йому посвідчення перереєстроване у встановленому законом порядку 16.04.2014 року, що підтверджується відповідним штампом та в розумінні абз.1 п.3 Порядку, затвердженого Постановою КМУ від 20.01.1997 року № 51 визначає його дійсність.

Зважаючи на викладене, доводи відповідача щодо відсутності підстав для включення позивача до списку осіб, як особи яка має право на отримання допомоги є безпідставними, оскільки надане позивачем посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи свідчить про наявність у ОСОБА_1 статусу особи - учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС І категорії.

Враховуючи встановлені обставини справи, оцінивши докази у справі в їх сукупності та норми чинного законодавства, що регулюють спірні правовідносини, суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про відсутність підстав для задоволення позовних вимог.

На підставі викладеного, колегія суддів дійшла висновку, що судом першої інстанції вірно встановлено обставини справи та правильно застосовано до спірних правовідносин норми матеріального та процесуального права. Доводи апеляційної скарги, з наведених вище підстав, висновків суду не спростовують. Підстави для скасування рішення суду першої інстанції відсутні.
Керуючись статтями 241-245250, 315, 316, 321,322, 327, 329 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Департаменту соціальної політики виконавчого комітету Криворізької міської ради залишити без задоволення.

Постанову Саксаганського районного суду м.Кривого Рогу від 06 жовтня 2017 року у справі № 214/5231/17 (2-а/214/258/17) залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з 19.12.2017 року, за приписами пункту 2 частини 5 статті 328 КАС України є остаточною та оскарженню не підлягає.  

Повне судове рішення складено 19.12.2017.

Головуючий:Т.І. Ясенова

                   Суддя:О.В. Головко

                   Суддя:А.В. Суховаров

Немає коментарів:

Дописати коментар