-->

27.04.18

Роковини Чорнобильської катастрофи: 32 обіцянки політиків


В Україні сьогодні, 26 квітня, роковини аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Тоді в результаті вибуху на 4-му енергоблоці був повністю зруйнований ядерний реактор, в навколишнє середовище було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Забруднення зазнали 200 тисяч квадратних кілометрів, здебільшого це території України, Білорусі та Росії.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, загальна кількість людей, які загинули в результаті аварії або можуть померти в майбутньому від її наслідків – 4 тисячі осіб.

Традиційно перед річницею трагедії про неї згадують політики. Минулого тижня Верховна Рада України прийняла ряд законопроектів щодо соціального захисту чорнобильців та ядерної безпеки.

«Слово і Діло» сьогодні зібрало 32 (саме стільки про років виповнюється з дня катастрофи) обіцянки політиків щодо допомоги чорнобильцям та розвитку зони відчуження.

1. Пільги постраждалим в результаті аварії на ЧАЕС

Ірина Констанкевич в своїй передвиборчій програмі в 2016 рік обіцяла ініціювати повернення скасованих пільг для постраждалих.

За рік народний депутат долучилася до кола співавторів двох законопроектів щодо соціального захисту чорнобильців (зокрема, організації безкоштовного харчування для дітей), а також писала запити до Кабінету міністрів і Міністерство соціальної політики.

2. Збільшення фінансування для постраждалих

Ще один пункт в програмі Констанкевич – збільшення фінансування для постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Поки депутат не вносила ніяких законодавчих ініціатив на цю тему.

3. Підвищення пенсій чорнобильцям

За підвищення пенсій в минулому році обіцяв боротися нардеп Володимир Арешонков. Нещодавно парламент ухвалив законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Згідно з ним особи, які постійно проживали, працювали або вчилися на території, яка до 1 січня 2015 року була віднесена до зони посиленого радіоекологічного контролю, можуть користуватися пільгами постраждалих категорії 1.

Крім того, Арешонков підтримав законопроект «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», однак він був відправлений на доопрацювання в комітет.

4. Законопроекти для захисту чорнобильців

Ще одна обіцянка, яку дав Арешонков в 2016 році: розробити ряд законопроектів, спрямованих на захист чорнобильців. Депутат з цією обіцянкою успішно впорався. У березні 2016 року Рада прийняла законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо соціальної захисту потерпілих)», одним з ініціаторів якого виступив Арешонков. Правда, документ потім був ветований президентом.

У березні минулого року в парламенті був зареєстрований проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо виплати грошової компенсації на безкоштовне харчування дітей)». Арешонков брав участь в його розробці.

Крім того, в минулому році нардеп підтримав два законопроекти щодо соціального захисту чорнобильців.

5. Подолання вето на закон про пільги для чорнобильців

Юрій Бойко обіцяв, що «Опозиційний блок» буде домагатися подолання вето президента на закон про пільги для постраждалих від Чорнобильської катастрофи. «Ми вважаємо, що люди, які постраждали в результаті Чорнобильської трагедії, повинні відчувати допомогу держави», – зазначив глава фракції.

В результаті близько 50 народних депутатів, включаючи «Опоблок» подали до Конституційного суду скаргу щодо цього законопроекту. 9 червня 2016 року КСУ почав її розгляд.

6. Захист прав ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Цим в своїй передвиборчій програмі обіцяв займатися Сергій Сажко. Поки ніяких кроків для виконання своєї обіцянки він не зробив.

7. Рішення проблем чорнобильців

Така узагальнена обіцянка була в передвиборчій програмі 2014 року Володимира Литвина. Поки, щоб вирішити ці проблеми нардеп зареєстрував законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Крім того, він повідомив «Слову і Ділу», що щорічно надається матеріальна допомога чорнобильцям та їхнім родинам.
8. Харчування для дітей-чорнобильців

Наталія Королевська в 2013 році, ще обіймаючи посаду міністра соціальної політики, ініціювала посилення контролю за компаніями, які надають харчування дітям-чорнобильцям. «Ми введемо їх пряму підзвітність батьківським комітетам і громадським організаціям, вирішення яких має стати вирішальним у питанні співпраці з тими чи іншими компаніями. Крім того, буде введена більш жорстка відповідальність за неякісно надані послуги», – сказала вона.

Пізніше «Слову і Ділу» повідомили, що в 12 областях України було створено робочі комісії, які здійснюють перевірки процесу організації харчування дітей-чорнобильців у школах. Перевірки встановили, що ніяких порушень немає, скарги від батьків також не надходили. Таким чином, Королевська свою обіцянку виконала.

9. Гроші для постраждалих

У 2013 року голова Чернівецької обладміністрації Михайло Папієв обіцяв виділити для постраждалих в результаті аварії на ЧАЕС 7 млн 967,8 тисяч гривень.

В результаті було виділено навіть більше – 11 млн 114,4 тисячі гривень.

10. Пам'ятник до 30-ї річниці аварії

Мер Херсона Володимир Миколаєнко три роки тому обіцяв встановити до 30-ї річниці аварії на ЧАЕС пам'ятник.

Відкриття пам'ятника відбулося 26 квітня 2016 року в парку «Херсонська фортеця». Монумент жертвам розробили херсонський архітектор В'ячеслав Громихін і скульптор Віктор Тишкевич.
11. Гідне забезпечення для ліквідаторів Чорнобильської аварії

Такий пункт вписав у свою передвиборну програму нардеп Максим Микитась. Однак поки депутат нічого не зробив, щоб реалізувати його. Своїх законодавчих ініціатив не вносив, за законопроект «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» не голосував.

12. Соціальні гарантії чорнобильцям

Їх обіцяв добиватися народний депутат Анатолій Гіршфельд. Але, як і Микитась, ніяких дій в цьому напрямку не здійснював.

13. Квартири для постраждалих в результаті аварії

Про намір виділити квартири постраждалим від Чорнобильської аварії в минулому році заявив мер Тернополя Сергій Надал. «У цьому році ми плануємо збільшити допомогу постраждалим від Чорнобильської аварії, плануємо виділити їм квартири, передбачимо в міському бюджеті кошти для отримання безкоштовних ліків, а також досягнуто домовленості з перевізниками, щоб вони возили в громадському транспорті чорнобильців 1-2 категорії на пільговій основі», – обіцяв чиновник.

Поки квартири постраждалим не виділяли.

14. Квартири в мікрорайоні «Південний» в Запоріжжі

Близько 500 квартир в «Південному» для учасників антитерористичної операції, молоді, ветеранів війни та чорнобильців повинні були побудувати в 2016 році. Однак нардеп Петро Сабашук своє слово не дотримав. Спочатку завершення будівництва перенесли на кінець 2017 року. Однак потім в міськраді Запоріжжя повідомили, що рішення щодо прийняття в комунальну власність квартир ще не приймалося.

15. Підтримка хмельницького об'єднання учасників ліквідації наслідків аварії

Об'єднання було створено в 2016 році, підтримувати його обіцяв народний депутат Петро Юрчишин. На запит «Слова і Діла», в чому полягає ця підтримка, нардеп два рази не відповів.

Нещодавно Юрчишин провів зустріч з представниками об'єднань чорнобильців свого виборчого округу. На зустрічі обговорили питання пенсійного забезпечення, санаторно-курортного лікування та оздоровлення, а також отримання пільг і компенсацій.

16. Пам'ятник чорнобильцям у Конотопі

Допомогти знайти для нього фінансування пообіцяв нардеп Ігор Молоток. Пізніше він повідомив «Слову і Ділу», що при його підтримці пам'ятник було реконструйовано.

17. Обмежень пільг для чорнобильців не буде

Таку обіцянку два роки тому дав віце-прем'єр-міністр Павло Розенко. «Ми знаходимося в постійному контакті з чорнобильськими громадськими організаціями, щоб знайти можливості для посилення соціального, зокрема, пенсійного, забезпечення ліквідаторів та постраждалих», – додав він.

У квітні минулого року Рада прийняла зміни до закону про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. Зміни передбачають відновлення права дітей, які втратили в результаті Чорнобильської катастрофи одного з батьків, на отримання щорічної допомоги на оздоровлення.

24 квітня Розенко повідомив, що за два роки скорочення пільг або ослаблення соцзахисту чорнобильців не відбулося. Крім того, в рамках пенсійної реформи був частково здійснений перерахунок пенсій деяким категоріям чорнобильців. Таким чином, віце-прем'єр, зі своєю обіцянкою впорався.

18. Будівництво сонячних електростанцій

Побудувати в зоні відчуження сонячні електростанції обіцяв віце-прем'єр Володимир Кістіон. За його словами, це дозволить втричі збільшити загальний обсяг сонячної генерації в Україні. Поки реалізація проекту триває.

19. Установка в Дніпропетровській області меморіалів чорнобильцям

У 2015 році нардеп Олександр Вілкул пообіцяв запустити програму по установці і відновленню меморіалів чорнобильцям в Дніпропетровській області. У квітні 2017 року за підтримки Вілкула в Дніпрі відбулося відкриття меморіалу ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС.

20. «Чорнобильський літопис криворізької слави»

Створити такий меморіал в своїй передвиборчій програмі обіцяв Костянтин Павлов. Поки говорити про виконання цієї обіцянки рано.

21. Забезпечення чорнобильців житлом

Сергій Тігіпко в 2012, займаючи пост віце-прем'єра - міністра соціальної політики, обіцяв направити з бюджету 150 млн гривень на житло для чорнобильців.

Тоді політик впорався зі своєю обіцянкою: спочатку з бюджету виділили лише 55 млн гривень, пізніше президент Віктор Янукович доручив збільшити фінансування програми до 150 млн гривень.

22. Допомога інваліду-чорнобильцю

У 2015 році голова Кіровоградської обладміністрації Сергій Кузьменко пообіцяв вирішити проблему інваліда-чорнобильця Олександра Бабкіна, який просив допомогти вирішити питання про пенсійні виплати.

Пізніше в Управлінні пенсійного фонду області повідомили, що Бабкіну нарахували кошти, що підлягають виплаті.

23. Сховище для відпрацьованого палива поруч з зоною відчуження

Про плани побудувати сховище в минулому році повідомив віце-прем'єр Володимир Кістіон. В кінці грудня Міністерство фінансів, «Енергоатом», Корпорація закордонних приватних інвестицій і Central Storage Safety Project Trust підписали угоди про залучення 250 млн доларів на будівництво.

24. Додаткові виплати чорнобильцям

«Виконання закону (про доплати чорнобильцям), як він сьогодні прийнятий, неможливе. Наше міністерство буде виходити на Міністерство фінансів, Міністерство соціальної політики, на Кабмін в цілому, щоб напрацювати в терміновому порядку зміни до Бюджетного кодексу України, та передбачити фінансування цих статей в повному обсязі», – обіцяв в 2016 році міністр екології Остап Семерак.

В результаті Кабінет міністрів видав постанову, які були відновлені доплати особам, які працюють в зоні відчуження.

25. Стратегія розвитку зони відчуження

Семерак заявив про намір подати її найближчим часом в квітні 2016 року. Терміни оприлюднення стратегії трохи затягнулися, але все ж у вересні проект документа з'явився на сайті Державного агентства з управління зоною відчуження для громадського обговорення.
26. Прес-тур для журналістів в зону відчуження

Організувати поїздку з журналістами в Чорнобильську зону відчуження міністр Семерак обіцяв в жовтні 2016 року. «Обіцяю виділити день і повезти журналістів у зону, щоб показати її справжню, чи не парадно-офіційну», – підкреслив Семерак.

Прес-тури були організовані в листопаді, грудні і два рази в квітні 2017 року.

27. Будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива

Будівництво сховища №2 повинно було завершитися в 2016 році, за словами Семерака. Але завершення робіт затягнулося, в січні минулого року міністр сказав, що будівництво закінчиться вже в 2017-му.

28. Поховання ядерних матеріалів 4-го енергоблоку ЧАЕС

«Протягом року ми повинні новий конфайнмент в експлуатацію та розпочати роботи по демонтажу нестабільних конструкцій. Всі системи повинні бути підключені і протестовані. Після цього можливо буде використовувати обладнання, яке встановлено в середині, – крани. По-перше, це демонтаж нестабільних конструкцій, а з 2018 року ми перейдемо до виїмки паливовмісних мас, деконструкції 4-го енергоблоку з подальшим похованням», – розповів міністр.

Станом на квітень роботи ще не починалися.

29. Будівництво «Укриття-2» над ЧАЕС

З 2016 голова Мінекології запевнив, що будівництво «Укриття-2» над 4-м блоком Чорнобильської АЕС буде завершено відповідно до затверджених планів.

Пізніше Семерак заявив, що за планом арку повинні почати встановлювати в листопаді. 14 листопада цей процес стартував, а закінчилися роботи вже 29 листопада. Загальна вартість нового безпечного конфайнмента становить 1,5 млрд євро. Так як все сталося згідно з графіком, міністр свою обіцянку виконав.

30. Перша сонячна електростанція в зоні відчуження

Станція повинна була бути запущена в експлуатацію в липні минулого року. Однак Семерак терміни обіцянки провалив через тривалу процедуру оформлення необхідних документів. Запуск перенесли на кінець 2017 року, за фактом будівництво завершилося в січні.

31. Друга сонячна електростанція в зоні відчуження

З цією станцією у Семерака також не склалося. Її повинні були запустити до кінця минулого року, однак до того терміну ще не запрацювала перша.

32. Вилучення палива з першого енергоблоку

26 травня 2016 року Семерак заявив, що протягом двох тижнів з першого енергоблоку Чорнобильської АЕС вилучать відпрацьоване ядерне паливо. 6 травня міністр відзвітував про вивантаження палива. До цього від ядерного палива були повністю звільнені енергоблок №2 і №3.

Нагадаємо, в Державному спеціалізованому підприємстві ЧАЕС повідомляють про спрощення процедури відвідування об'єкта.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Немає коментарів:

Дописати коментар