-->

29.05.18

З Єдиного державного реєстру судових рішень

Україна
Донецький окружний адміністративний суд
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И
    
     07 травня 2018 р.                                                             Справа №805/2265/18-а
приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1
          
Донецький окружний адміністративний суд у складі:
головуючого - судді Логойди Т.В.,
розглянувши в порядку письмового провадження (за правилами спрощеного позовного провадження) адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Слов'янського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області про визнання неправомірним та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії,
                                                        в с т а н о в и в :

У квітні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду з вказаним адміністративним позовом, в якому зазначав, що є інвалідом внаслідок ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і перебуває на обліку у відповідача як отримувач пенсії по інвалідності на підставі ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

У зв'язку з набранням чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України внесення змін до деяких законодавчих актів України», яким статтю 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» викладено в новій редакції, звернувся до відповідача із заявою про обчислення пенсії відповідно до абз. 3 ст. 59 вказаного Закону на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 року №851 - з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року.

Однак, рішенням Слов'янського об'єднаного управління Пенсійного фонду України від 22 березня 2018 року №9 в задоволенні заяви відмовлено.

Позивач, вважаючи, що порушено право на належне пенсійне забезпечення, просив:
- визнати неправомірним та скасувати рішення Слов'янського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області від 22 березня 2018 року № 9 про відмову в перерахунку його пенсії;
- зобов'язати Слов'янське об'єднане управління Пенсійного фонду України в Донецькій області призначити та виплачувати позивачу пенсію на рівні з військовослужбовцями строкової служби відповідно до абз. 3 ст. 59 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», постанови Кабінету Міністрів від 15 листопада 2017 року № 851 та п. «г» ч. 1 ст. 3 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» з 01 жовтня 2017 року.

Відповідач подав відзив на позовну заяву, в якому зазначав, зокрема, що перерахунок пенсій на підставі ч. 3 ст. 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» проводиться тільки особам, які стали інвалідами під час проходження дійсної строкової служби, до яких позивач не належить. У зв'язку з цим підстави для застосування до нього вказаних положень Закону відсутні. Просив в задоволенні позову відмовити.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 віднесений до категорії 1 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, є інвалідом 2 групи внаслідок захворювання, яке пов'язано з виконанням обов'язків військової служби по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, і має право на пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни - інвалідів війни.

Перебуває на обліку в Слов'янському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України Донецької області як отримувач пенсії по інвалідності на підставі ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

20 листопада 2017 року звернувся до відповідача із заявою про перерахунок пенсії, яку просив обчислювати відповідно до абз. 3 ст. 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 15.11.2017 року №851 - з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року.

Рішенням Слов'янського об'єднаного управління Пенсійного фонду України від 22 березня 2018 року №9 в перерахунку пенсії відмовлено.

Рішення мотивовано тим, що позивач брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з 06 вересня 1986 року по 22 жовтня 1986 року, тобто не під час проходження дійсної строкової служби (з 27 листопада 1976 року по 24 листопада 1978 року).
Судом також встановлено, що з 27 листопада 1976 року по 24 листопада 1978 року позивач проходив дійсну строкову службу.

З 06 вересня 1986 року по 22 жовтня 1986 року був призваний на спеціальні військові збори та у складі військової частини №73413 брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Перевіривши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, суд приходить до висновку про те, що позов не підлягає задоволенню з таких підстав.

Порядок пенсійного забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, визначено розд. VIII Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Згідно з ч. 1 ст. 49 вказаного Закону пенсії особам, віднесеним до категорій 1, 2, 3, 4, встановлюються у вигляді: а) державної пенсії; б) додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, яка призначається після виникнення права на державну пенсію. Після 1 січня 2015 року додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю, особам, віднесеним до категорії 4, не встановлюється.

Відповідно до ст. 54 Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» призначається державна пенсія особам, віднесеним до категорії 1 та у зв'язку з втратою годувальника.

Згідно з вказаною статтею пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством. Дружинам (чоловікам), які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається незалежно від причинного зв'язку смерті з Чорнобильською катастрофою.

Позивачу призначена державна пенсія на підставі статті 54 вказаного Закону (пенсія по інвалідності, що настала через захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи), і він вважав, що має право на її перерахунок на  підставі абз. 3 ст. 59 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», постанови Кабінету Міністрів від 15 листопада 2017 року № 851 та п. «г» ч. 1 ст. 3 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Статтею 59 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» врегульовано питання пенсій військовослужбовцям, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Цією статтею в редакції, яка була чинною до 01 жовтня 2017 року,  було встановлено, що пенсії військовослужбовцям призначаються з їх грошового забезпечення згідно з цим Законом та іншими законодавчими актами. Додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю, призначається відповідно до статті 51 цього Закону.

Військовослужбовцям пенсії по інвалідності, а членам їх сімей пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи за їх бажанням можуть призначатися на умовах і в порядку, визначених законодавством України для осіб, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, що їх вони дістали при виконанні обов'язків військової служби (службових обов'язків) або відповідно до статті 54 цього Закону.

Особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок чого стали інвалідами, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до цього Закону або за бажанням цих осіб з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, що був встановлений на час їхнього перебування в зоні відчуження.

З 11 жовтня 2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України внесення змін до деяких законодавчих актів України», яким, зокрема статтю 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», якою врегульовано питання пенсій військовослужбовцям, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, викладено в іншій редакції, згідно з якою пенсії військовослужбовцям призначаються з їх грошового забезпечення згідно з цим Законом та іншими законодавчими актами. Додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю, призначається відповідно до статті 51 цього Закону.

Військовослужбовцям пенсії по інвалідності, а членам їх сімей пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї за їх бажанням можуть призначатися на умовах і в порядку, визначених законодавством для осіб, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, що їх вони дістали при виконанні обов'язків військової служби (службових обов'язків), або відповідно до статті 54 цього Закону.

Особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до цього Закону або за бажанням таких осіб - з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Відповідно до розд. II «Прикінцеві та перехідні положення» цього Закону ці положення застосовуються з 1 жовтня 2017 року.

Тобто, до 01 жовтня 2017 року абз. 3 ст. 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» регулював порядок обчислення пенсії лише однієї категорії осіб - осіб, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок чого стали інвалідами.

З 01 жовтня 2017 року - вказаний перелік осіб розширено. Водночас незмінною залишилась умова - проходження такими особами дійсної строкової служби у відповідний період.

З 01 жовтня 2017 року також застосовується постанова Кабінету Міністрів від 15 листопада 2017 року № 851, якою внесені зміни до Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 року № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (п. 3 цієї Постанови), зокрема доповнено пунктом 9-1, який дублює зміст ч. 3 ст. 59 Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та визначає формулу обчислення пенсії по інвалідності з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Отже, положення абз. 3 ст. 59 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», постанови Кабінету Міністрів від 15 листопада 2017 року № 851, поширюється на осіб, які відповідають таким критеріям:
1) особа брала участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї;
2) така участь особи відбувалася під час проходження дійсної строкової служби;
3) така участь особи призвела до її інвалідності.  

На час участі у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, яка призвела до інвалідності, позивач дійсну строкову службу не проходив.

З огляду на наведене орган Пенсійного фонду дійшов обґрунтованого висновку про  відсутність правових підстав для застосування щодо позивача абз. 3 ст. 59 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», постанови Кабінету Міністрів від 15 листопада 2017 року № 851, та, відповідно, обчислення його пенсії на підставі вказаних норм.

Суб'єкт владних повноважень діяв в межах наданої компетенції відповідно до вимог законодавства і не порушив права та законні інтереси позивача у сфері публічно-правових відносин.

Посилання позивача на те, що відповідач ігнорує норми законодавства, яке в питаннях соціального захисту та пенсійного забезпечення прирівняло військовослужбовців, що проходили дійсну строкову військову службу, та військовозобов'язаних, які призвані на спеціальні збори для виконання військового обов'язку, є неприйнятними з огляду наступне.

Статтею 14 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визначені категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, для встановлення пільг і компенсацій - це категорії 1, 2, 3, 4.

Виходячи з положень вказаної статті Закону учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС може належати до певної категорії осіб в залежності від місця, періоду, строку участі у ліквідації аварії та наслідків для здоров'я, яких зазнала особа.

Положеннями розд. VIII Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено, що пенсії та компенсації зазначеним особам, залежно від віднесення їх до тієї чи іншої категорії, призначаються на різних умовах, що не свідчить про нерівність таких осіб, оскільки у кожному конкретному випадку враховуються певні фактичні обставини, які впливають на рівень та умови пенсійного забезпечення тієї чи іншої категорії осіб.

Посилання позивача на п. «г» ч. 1 ст. 3 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», відповідно до якого умови, норми і порядок пенсійного забезпечення, встановлені цим Законом для військовослужбовців строкової служби та членів їх сімей, поширюються також (якщо не передбачено інше) на військовозобов'язаних, призваних на навчальні, спеціальні або перевірочні збори, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії або каліцтва, що їх вони дістали при виконанні службових обов'язків у період проходження цих зборів, та членів їх сімей, - є неприйнятними з огляду на те, що цей Закон має на меті реалізацію особами, які мають право на пенсію за цим Законом, свого конституційного права на державне пенсійне забезпечення у випадках, передбачених Конституцією України та цим Законом, і спрямований на встановлення єдності умов та норм пенсійного забезпечення зазначеної категорії громадян України.


Враховуючи наведене правові підстави для задоволення позову - відсутні.

Посилання позивача на судові рішення, якими суди по-іншому вирішували спірні правовідносини, є неприйнятними, оскільки при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує лише висновки щодо застосування норм права, що викладені в постановах Верховного Суду (ч. 5 ст. 242 Кодексу адміністративного судочинства України). Станом на час розгляду справи такі висновки Верховним Судом не викладалися.

                                                       в и р і ш и в:

В задоволенні позову ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, код ІПН НОМЕР_1) до Слов'янського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області (84122, Донецька обл., м.Слов'янськ, пл. Соборна, 3, код ЄДРПОУ 37803258) про визнання неправомірним та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії відмовити.

Рішення набирає законної сили у строк та у порядку, що визначені статтею 255 КАС України, і може бути оскаржене до суду апеляційної інстанції шляхом подання апеляційної скарги через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.
Повне рішення судом складено 07 травня 2018 року.    

Суддя                                                                                 Логойда Т. В.     

Немає коментарів:

Дописати коментар