-->

02.07.18

Наскільки реально домогтися відшкодування морального збитку, і хто буде таким оцінювачем

У Раді зріє законопроект про спеціальних оцінювачів моральної шкоди

Обізвали в маршрутці, продали неякісні продукти, погрожували розправою в черзі – часто-густо ми стикаємося з хамством, грубістю і порушенням наших прав. Можна, звичайно, подати до суду, але, як правило, українці не вірять в те, що збиток, який їм завдали, хтось відшкодує або навіть справедливо оцінить.

Проте, в надрах Верховної Ради зріє законопроект про спеціальних оцінювачів саме моральної шкоди. Замість суду, вони будуть визначати, скільки ж коштує хамство сусіда у дворі або погрози охоронця в супермаркеті – 5, 10, 20 чи всі 100 тисяч гривень. Висновки цих експертів будуть враховувати в судах. Наскільки реально домогтися відшкодування морального збитку, і хто буде таким оцінювачем?

Скільки коштує втрачене здоров'я людини і втрачене сімейне благополуччя? Виявляється – є конкретна сума. Це все коштує 20 тисяч гривень. Для Любові Іванівни – це не абсурд, а реальність.

П'яний водій раптово вилетів на тротуар і збив її чоловіка. В результаті – відкритий перелом. Роздроблені кістки. Кілька місяців лежав у лікарні, дві операції. У нозі – металеві пластини.

Чоловікові дали інвалідність – третю групу. Він втратив роботу. І замкнувся в собі.

Чоловік Любові Іванівни подав на водія до суду. Спеціально збирав всі чеки за ліки. І за дорогі пластини. Вимагав компенсації – матеріального збитку. І цю вимогу суд задовольнив повністю – на всю суму, підтверджену чеками. Потерпілий зажадав також компенсації моральної шкоди. За постійний біль, за страждання, за стрес, втрачену роботу. І суд оцінив все це – в ті самі 20 тисяч гривень. У родині таке рішення сприйняли як знущання.

Випадків, коли люди оцінюють свою моральну шкоду в п'ятдесят, сто, а то й більше тисяч гривень – безліч. Але суди накладають стягнення набагато менші – тисяч 10-20. І ось – в ситуацію раптом вирішили втрутитися народні депутати. Четверо нардепів зареєстрували в Раді законопроект. У ньому вони пропонують вдосконалити порядок визначення розміру моральної шкоди. Мовляв, зараз суди беруть ці суми мало не зі стелі.

Депутати пропонують, щоб Кабмін розробив методику підрахунку моральної шкоди. І потім компенсацію – в кожному окремому випадку – визначатимуть фахівці-аудитори. Це будуть юристи, психологи або соціологи – які отримають право на проведення такої оцінки. Їх внесуть до спеціального реєстру. І така новація – може торкнуться практично кожного українця. Якщо думаєте, що вам ніколи не доведеться вимагати відшкодування морального збитку в суді – подивіться спочатку на ось ці кілька прикладів.

Всі пенсіонери в Україні – мають право безкоштовно їздити в маршрутках. Так написано в постанові кабміну ще від 94-го року, яка діє і зараз. Ось тільки водії – часто ображають, а то й висаджують з маршрутки пенсіонерів, інвалідів, чорнобильців, інших пільговиків. Так у місті Кривий Ріг висадили і Сергія Бойка – учасника АТО.

Сергій вийшов. І відразу ж сфотографував маршрутку. Потім – написав скаргу до міськради. А потім – подав до суду – з вимогою відшкодувати моральний збиток. Його він оцінив у десять тисяч гривень. Розгляд тривав рік. І нарешті – Сергій виграв справу! Домігся компенсації. Щоправда, тільки в дві тисячі. Але важливо не це.

За словами Сергія, рішення суду – це прецедент не тільки для учасників бойових дій – цим шляхом можуть скористатися й інші пільгові категорії.

Моральну компенсацію ви можете відсудити і в разі, якщо отруїлися в закладі громадського харчування. У реєстрі судових рішень можна знайти такі приклади. Ось – люди опинилися в лікарні після того, як поїли тістечок в одному з кафе у Бродах. Подали на заклад до суду. І також виграли. Що цікаво – одним присудили відшкодувати три тисячі моральної шкоди, іншим – по п'ять, сім, а одній людині – вісім тисяч. Як суд порахував міру страждань кожного на лікарняному ліжку – загадка.

Чоловік подав до суду на свою колишню дружину. Та не пускала його до дитини. Виставивши чоловіка за двері – вона ще й написала про це в соціальній мережі в Інтернеті. Приправивши все це різними образами. Під постом у соцмережі з'явилося 126 коментарів. Багато – з образами на адресу колишнього чоловіка. Писали в тому числі і його знайомі. Чоловік вимагав від колишньої дружини компенсації моральної шкоди. І домігся свого у суді. Його визнали потерпілим.

Чоловік вимагав 80 тисяч гривень. Але суд зобов'язав жінку виплатити лише одну гривню. Адже та почала запевняти, що шкодує про скоєне, що вона безробітна, грошей немає. І ще – суд велів жінці видалити попередній пост у соцмережі – і написати спростування.

Домагатися відшкодування моральної шкоди – вирішила і Раїса Кияшко. На 80-річну жінку намагалися повісити чужий борг. Через десять років як продала квартиру, Раїса Матвіївна раптом дізналася, що новий власник не платить за електроенергію. А особовий рахунок – він на себе не переоформив – так що борги нараховують на неї. Компанія Київобленерго подала на пенсіонерку до суду. І там постановили стягнути борг. Раїсі Кияшко – в її 80 – довелося бігати по інстанціях, стояти в чергах – збирати довідки. Її здоров'я – від постійного стресу і переживань – похитнулося.

Лише коли ситуацію почали висвітлювати журналісти – Київобленерго відмовився від претензій до жінки. Жінка подала позов до суду – вимагає відшкодування морального збитку в 50 тисяч гривень.

Чи допоможе їй законопроект, який подали депутати – якщо за нього проголосує Рада? Ні. У цьому переконують експерти. Відповідно до законопроекту – для того, щоб подати позов на моральну шкоду – людині спочатку обов'язково потрібно буде звернутися до фахівця за визначенням розміру цього самого збитку. А його послуги – не кожному по кишені.

Фахівці, які визначають розмір моральної шкоди – за допомогою психологічних тестів – працюють і зараз. Але у людини є вибір – витрачати гроші – звертаючись до них, чи ні. З прийняттям законопроекту такого вибору вже не буде.

Відповідно до законопроекту – хто може бути таким фахівцем з оцінки розміру моральної шкоди, а хто ні – вирішуватимуть чиновники. А на такому допуску до професії можна добре заробити. Самі депутати – автори законопроекту – коментарів так і не дали.

Для порівняння: подивимося, як розмір морального збитку визначають у США. Обов'язкової оцінки за допомогою фахівців там немає, про це розповів юрист Ісмаїл Шахтахтнський, все вирішують присяжні.

Так в минулому році американець з Алабами Генрі Вок відсудив у супермаркету величезну суму. Чоловік намагався взяти кавун з прилавка – але його нога застрягла в дерев'яному піддоні – він впав і зламав стегно. Суд зобов'язав магазин відшкодувати чоловікові сім мільйонів доларів моральної шкоди.

В Україні таку суму у кого-небудь навряд чи можна відсудити. Але захищати свої права все таки потрібно. Юристи радять фіксувати правопорушення на телефон, брати контакти свідків і викликати поліцію – щоб та склала акт про подію. Тоді шанси виграти справу будуть істотно вищі.

Немає коментарів:

Дописати коментар