-->

12.09.18

Чорнобильцям хочуть збільшити пенсії, а дітям ліквідаторів відновити пільги, – законопроект

Дітям учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, а також евакуйованих із зони відчуження планують надати статус потерпілих від Чорнобильської катастрофи, якщо вони після досягнення повноліття не були віднесені до категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув відповідний законопроект № 8593 і рекомендував прийняти його за основу, – інформує ЮрЛига.

Також запропоновано відновити дію деяких пільг і компенсацій постраждалим дітям і їх батькам. Зокрема, повне державне забезпечення дітей до вступу їх до школи (не старших ніж 8 років), безкоштовний проїзд дитині і супроводжуючій особі до місця лікування (реабілітації) і назад з правом позачергового придбання квитків, безкоштовне придбання без обмежень лікарських засобів за рецептами лікарів, забезпечення повного медичного обстеження, діагностики, реабілітації, стоматологічної допомоги та при необхідності забезпечення лікуванням за кордоном.


Розмір компенсації вартості продуктів харчування для громадян, віднесених до категорії 2, запропоновано встановити не нижче ніж 25% прожиткового мінімуму.

Планується ввести заборону будь-якого звуження або обмеження надання компенсацій і пільг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Розмір мінімальної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю для учасників ліквідації (категорії 1) не може бути нижчим ніж 100%, а для категорій 2, 3, 4 – не нижчим ніж 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Розмір пенсії з інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, не можуть бути нижчими:

для I групи інвалідності – 10 мінімальних пенсій за віком;
для II групі інвалідності – 8 мінімальних пенсій за віком;
для III групи інвалідності – 6 мінімальних пенсій за віком;
дітям-інвалідам – ​​3 мінімальних пенсій за віком.

Пенсія працюючим пенсіонерам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, буде виплачуватися в повному розмірі без урахування одержуваного заробітку і місця роботи. 

Немає коментарів:

Дописати коментар