-->

04.09.18

Чому саботується рішення Конституційного Суду про повернення пільг чорнобильцям?

Ліквідація ліквідаторів, або пільговий геноцид Після винесення рішення Конституційного Суду про поновлення соціальних гарантій людям, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи минуло півтора місяці. Ліквідатори, учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС і потерпілі до цих пір не можуть отримати від держави свої пільги. 

В бюджеті на цей рік не закладені соціальні гарантії чорнобильцям. Що придумав Кабінет Міністрів? 

Під виглядом боротьби з липовими чорнобильцями прийняв постанову про видачу нових посвідчень вищезгаданій групі осіб. Всі вони повинні пройти верифікацію до січня 2019 року. Тобто, підтвердити, що вони є або потерпілі, або ліквідатори, або учасники ліквідації аварії на ЧАЕС.

Почнемо з потерпілих, з тих, хто перебував на території радіоактивного забруднення з 1986 року по 1 січня 1993 року і відноситься до 2 чи 3 категорії. Якщо ці люди сьогодні звернуться до селищного голови, чи старости, то останні не зможуть дати підтверджуючі документи на тій підставі, що термін їх збереження уже давно вийшов і вони знищені. 

Правда, є можливість подати до суду. Для жителів, наприклад, Народицького району, що на Житомирщині, звертатися можна тільки в суд, який розміщений в місті Житомир. Туди треба добиратися з тих самих Народичів не менше 3 годин, заплатити мито в суді, найняти адвоката і чекати, коли ж почнуть розглядати скаргу позивача. Більшість людей уникне цієї тяганини. Це обтяжливо із фінансової точки зору та й ще з невідомим результатом у суді. 

Що стосується ліквідаторів, учасників аварії на ЧАЕС, то тут вигадали іншу процедура. Щоб підтвердити свій статус, слід звертатися до тих установ, підприємств і організацій, які працювали на той час. А їх, наприклад, по тому самому Народицькому району уже немає. Вони ліквідовані. Виходить зачароване коло. 

Отже мета цієї верифікації одна – в рази зменшити число чорнобильців, які претендують на пільги. Гроші для них держава не хоче виділяти, чорнобильці – це не модно. 

На них можна попіаритися раз на рік і на тому крапка. 

Нагадаю, під Новий рік 2015 року Верховна Рада у складі БПП, Народного Фронту, Самопомочі, Радикальної партії Ляшка поклала під ялинку мільйонам ліквідаторів аварії на ЧАЕС неприємний сюрприз – відміну більшості соціальних гарантій. 

Особи, які належали до другої категорії, втратили право на безкоштовний проїзд в комунальному транспорті, в електричках. Другій і третій категорії осіб відмовлено раз на рік в безкоштовній путівці в санаторій. Ці категорії людей позбавили безкоштовно користуватися певним переліком ліків. У тих, чий дохід на той час перевищував 1720 гривень (тобто, практично у всіх), відібрали 50% знижку на оплату комунальних послуг. 

Держава анулювала також безплатне харчування для усіх дітей-чорнобильців в дитячих садочках, школах.

Цей закон моментально був підписаний Президентом Порошенком і з 2015 року вступив в силу.

Ряд депутатів оскаржили це рішення. І все-таки через три роки КС розглянув цю скаргу і скасував незаконне рішення парламенту. Визнав відміну пільг незаконною. 

Конституційний суд послався на статтю 16 Основного закону країни: «Забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов’язком держави». 

Конституційний Суд вважає, що пільги, компенсації є особливою формою відшкодування збитків нанесених чорнобильцям. Таким чином, відміняються дії норм, які обмежували виплату пільг для певних категорій, пов’язаних з катастрофою на ЧАЕС. 

Рішення остаточне і оскарженню не підлягає. Але на практиці його влада відмовилася виконувати. 

Для того, щоб реалізувати рішення КС і поновити пільги чорнобильцям необхідно внести зміни до бюджету цього року і передбачити збільшення видатків для чорнобильців на суму 703 млн грн по програмі «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». 

В планах Верховної Ради цього немає. І як висновок. 

Учасники аварії на ЧАЕС, ліквідатори врятували світ від найбільшої трагедії після другої світової війни. Якби не вони, Європа щезла б з карти світу і сьогоднішні можновладці просто фізично не існували. 

Цинічно забули. 

Немає коментарів:

Дописати коментар