-->

09.10.18

У проекті Держбюджету на 2019 рік практично не закладено статей на розвиток економіки, промисловості й виробництва та на соціальний сектор

У проекті Держбюджету на 2019 рік практично не закладено статей на розвиток економіки, промисловості та виробництва, а також на соціальний сектор. Про це під час брифінгу в парламенті заявив народний депутат Сергій Лабазюк (депгрупа “Воля народу”).

За його словами, у проекті головного кошторису країни на наступний рік –зменшення витрат на такі суттєві статті, як дотації місцевим бюджетам.

«Є тенденція, коли на 2019 рік або взагалі не закладається грошей, або їх менше. Наприклад, не буде субвенцій місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток. Значно зменшиться фінансування субсидій на сплату ЖКГ. У цьому році мали 71 млрд грн, а на 2019 закладається 55 млрд. При тому, що плата на комунальні послуги буде зростати», – зазначив депутат.

Також на місцеві бюджети передбачено перекласти фінансування навчальних закладів І та ІІ рівнів акредитації.

“Уже на вересень маємо дефіцит 3,8 млрд грн з місцевих бюджетів. Це свідчить про те, що дані заклади будуть оптимізовані, тобто, закриті. Тож чи можна говорити про коле велике питання. Місцеві органи самоврядування й обласні бюджети фінансувати ці заклади не зможуть, бо на них лягає фінансування великої кількості інших програм”, – наголосив політик.

На переконання Сергія Лабазюка, варто залишити статтю щодо проведення повної індексації зарплати і пенсії, яка останні два роки була виключена із тексту Держбюджету. Також слід зберегти статтю з фінансування програми часткової компенсації ставки банківських кредитів молодим сім’ям, оскільки ця програма показала себе досить дієвою у минулому.

Натомість нардеп пропонує збільшити фінансування сектору інфраструктури для об’єднаних територіальних громад.

«Маємо проблему: заохочуємо створення ОТГ, говоримо про децентралізацію, але що маємо на місцях – знищену інфраструктуру. Немає ніякої мотивації об’єднуватися, бо одразу постає питання: хто буде відповідати за все, що було розвалено? Тож з держбюджету має бути підтримка на розвиток інфраструктури тергромад”, – пояснив він.

За словами парламентаря, у бюджеті-2019 суттєво зменшується фінансування соціальної сфери – освітньої програми “Нова українська школа” та забезпечення медичним лікуванням чорнобильців та воїнів з АТО.

“Саме нас, парламентарів, будуть запитувати виборці на місцях, який ми прийняли текст бюджету, що там передбачено, і як вони житимуть у 2019 році. Там не мають бути прописані статті проїдання. А в першу чергу –розвиток промисловості та економіки. Варто передбачити всі можливості для підтримання незахищених верств населення. Закликаю парламент і уряд спільно попрацювати над текстом, щоб він був максимально збалансованим, щоб переміг здоровий глузд, а не популізм, і в результаті ми отримали якісний документ”, – додав Сергій Лабазюк.

Немає коментарів:

Дописати коментар