-->

07.01.19

Чому не варто ігнорувати нерівність

Основний аргумент, чому нас не має турбувати нерівність: якщо доходи усіх зростають, яка різниця, що хтось стає дуже багатим? Відомий дослідник проблеми нерівності Бранко Міланович пояснює, що ситуація дещо складніша і називає три групи причин, чому висока нерівність має викликати занепокоєння.

► Вплив на економічне зростання.

Зв'язок між зростанням і нерівністю привертав увагу економістів ще за часів Рікардо. Існує припущення, що зростання неможливе без високих прибутків - хтось має ставати багатшим, щоб мати змогу і стимули інвестувати. Втім, воно працює за умови, що багаті інвестують додаткові прибутки насамперед у нове виробництво, а не у споживання предметів розкоші. А ще воно не підтвердилося дослідженнями: через низьку якість даних, емпіричні дослідження останніх 20 років не знайшли позитивної залежності між високою нерівністю і економічним зростанням. А подальші дослідження показали, негативну залежність. Висока нерівність позитивно впливає на майбутні доходи багатих, але негативно на доходи бідних, які ще більше відстають. Це стається через погіршення освіти і здоров’я бідніших верств населення, які стикаються з нижчими можливостями, отримують гірші робочі місця і позиції у суспільстві.

► Питання справедливості. 

Висока нерівність, що обмежує можливості окремих людей, в кінцевому рахунку стає питанням справедливості і знижує соціальну мобільність. Відносно бідні люди, навіть якщо вони не бідні в абсолютних показниках, не здатні забезпечити такі ж можливості для своїх дітей, як багаті. Це стосується як освіти чи спадку, так і соціальних зв’язків. Тому нерівність зберігається чи навіть зростає між поколіннями, в той час як можливості багатих все більше різняться від можливостей бідних.

► Фактор політики. 

За високої нерівності багаті отримують більше політичного впливу, що може бути використаний для подальшого просування власних інтересів і закріплення домінуючих позицій у суспільстві. В результаті, нерівна представленість різних груп і нерівні можливості між ними вкорінюються ще більше і стають постійними. Це поляризує суспільство, руйнує соціальну згуртованість, призводить до зростання політичної напруженості і нестабільності. Замість сприяння інвестиціям і зростанню, надто висока нерівність може вести до протилежних результатів.

https://voxeu.org (EN)

Немає коментарів:

Дописати коментар