-->

30.05.19

Чому закриваються відділення Пенсійного фонду

Пенсійна система фактично є банкрутом. Підживлюється за рахунок дотацій з державного бюджету. Останні вже перевищили 150 млрд грн, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"Пенсійний фонд треба повністю реформувати. Йому достатньо одного офісу, який керуватиме фінансами і зберігатиме персональні дані громадян. Пенсіонерів мають обслуговувати у державних центрах надання адміністративних послуг - так звані ЦНАПи. Їх мережу треба розширювати, створювати віддалені робочі місця. Для сільської місцевості запроваджувати мобільні центри надання послуг. Останні можуть збирати заявки чи запити від пенсіонерів раз у квартал", - пояснює Олексій Кущ.

За його словами, єдиний соціальний внесок слід трансформувати в окремий податок. Стягувати його до державного бюджету.

"Тоді українці отримували б пенсію напряму з державного бюджету. Фактично це був би мінімальний гарантований соціальний дохід. У такому випадку зникає будь-яка потреба у пенсійних відділеннях чи самому Фонді. Однак треба проводити комплексну реформу, а не банально скорочувати пенсійні відділення. Інакше якість обслуговування клієнтів погіршиться", - наголошує Олексій Кущ.

За словами економіста Олександра Охріменка, за рахунок скорочення відділень можна зекономити 10% коштів Пенсійного фонду. Ці гроші сьогодні проїдає бюрократичний апарат. У ЄС такі витрати становлять 3%.

"Якщо Пенсійний фонд закриє частину відділень і автоматизує процес, пенсіонерам більше не доведеться бігати з одної організації в іншу з непотрібними папірцями, стояти у чергах. Пенсійний фонд максимально спростить процедуру оформлення чи перерахунку виплат. У нього є доступ до всіх реєстрів та електронних баз з даними українців", - підкреслює економіст.

Він додає, що українці завжди зможуть отримати консультацію фахівців. Для цього Пенсійний фонд створює віддалені робочі місця у центрах надання адміністративних послуг, об'єднаних територіальних громадах, приміщеннях банків, відділеннях поштового зв'язку.

В Україні функціонують 55 територіальних управлінь Пенсійного фонду. Ще 69 розміщені на окупованих територіях, клієнтів не обслуговують. З 2016-го кількість відділень скоротили на 559 одиниць. Реформа триватиме до наступного року.

Немає коментарів:

Дописати коментар