-->

30.09.19

Департамент праці та соціального захисту населення Полтавської обласної державної адміністрації

Громадяни, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи забезпечуються додатковими соціальними гарантіями за рахунок коштів обласного бюджету

В області на даний час проживає 20,5 тис. громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

На рівні області соціальна підтримка вказаної категорії громадян забезпечується шляхом надання додаткових соціальних гарантій.

В рамках обласної Комплексної програми соціального захисту і соціального забезпечення населення області щороку з обласного бюджету збільшується фінансування заходів, спрямованих на соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. У 2019 році на вказані цілі з обласного бюджету виділено 10,1 млн. грн., що на 31% більше ніж у минулому році.

За рахунок коштів обласного бюджету надається пільга на медичне забезпечення громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Щорічно виплачується адресна допомога дружинам (чоловікам) померлих громадян, смерть яких пов'язана з наслідками Чорнобильської катастрофи та сім'ям з дітьми, інвалідність яких пов'язана з наслідками Чорнобильської катастрофи. У поточному році розмір разової адресної допомоги вказаним категоріям громадян збільшено до 2,5 тис. грн. на особу.

Забезпечення санаторно-курортним лікуванням вказаної категорії громадян здійснюється за рахунок коштів державної програми. З метою охоплення санаторно-курортним лікуванням більшої чисельності громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1, додатково виділяються кошти з обласного бюджету. На вказані цілі у поточному році з обласного бюджету виділено 2,0 млн. грн., що надасть змогу додатково оздоровити 273 громадян вказаної категорії.

Продовжується запроваджена з 2018 року виплата додаткової матеріальної допомоги на оздоровлення громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до 1 категорії та дітям з інвалідністю, інвалідність яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою в санаторно-курортних закладах, які розташовані на території Полтавської області. Виплата здійснюється в сумі фактично здійсненої пільговиком доплати за надані послуги санаторно-курортного лікування, відповідно до укладеного управлінням соціального захисту населення тристороннього договору, але не більше 4,0 тис. грн. ( у 2018 році така виплата складала не більше 2,0 тис. грн.).

Громадянам, що супроводжують на оздоровлення особу з інвалідністю І групи з числа громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з обласного бюджету проводиться виплата матеріальної допомоги для одночасного придбання путівки. У поточному році розмір такої допомоги підвищено до 6,0 тис. грн.(у 2018 році розмір допомоги складав 5,0 тис. грн.).

У тісній співпраці з громадськими Чорнобильськими організаціями області Департаментом соціального захисту населення здійснюється моніторинг актуальних питань з метою розширення напрямів соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, в рамках обласної Комплексної програми соціального захисту і соціального забезпечення населення області.

Немає коментарів:

Дописати коментар