-->

22.10.19

Волинським чорнобильцям не повернули коштів за лікування

Фонд соціального захисту не відшкодував витрати на дороговартісні операції та подальше лікування і реабілітацію волинян-чорнобильців через затягування подачі необхідних документів Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Союз Чорнобиль України». Про це у своєму депутатському запиті до Міністра соціальної політики Юлії Соколовської повідомила народний депутат України Ірина Констанкевич.

Щодо вирішення питання відшкодування витрат на лікування у закладах охорони здоров'я на території України, придбання ліків, що відсутні в таких закладах, виробів медичного призначення, протезів громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, до народного депутата звернувся голова громадської організації «Союз інвалідів Чорнобиля Волині» Володимир Кец.

За його інформацією, у 2019 році члени організації, які понесли витрати на дороговартісні операції та подальше лікування і реабілітацію, досі не можуть отримати відшкодування цих витрат.

Згідно із наказам Мінсоцполітики від 10.06.2019 р. No 912 «Про затвердження Порядку відшкодування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, витрат на лікування у закладах охорони здоров'я на території України, придбання ліків, що відсутні в таких закладах, виробів медичного призначення, протезів, крім зубного протезування дорогоцінними металами та металокерамікою», необхідний пакет документів для відшкодування витрат на лікування скеровується спочатку до Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України». А вона своєю чергою у десятиденний термін повинна передати їх на розгляд робочої групи Фонду соціального захисту інвалідів.

«Союз інвалідів Чорнобиля Волині» оформив усі необхідні документи семи волинян для отримання відшкодування витрат на лікування. Проте, з інформації Фонду соціального захисту стало відомо, що на розгляд робочої групи надали документи лише трьох осіб, причому не оригінали, а лише їх копії, в результаті чого не було прийнято позитивного рішення по них. Документи інших чотирьох громадян і досі ще знаходяться у ВГОІ «Союз Чорнобиль України».

«Таким чином, рішення щодо призначення відшкодування витрат на лікування громадянам робочою групою досі не прийнято через ненадходження від ВГОІ «Союз Чорнобиль України» відповідних документів, і це при тому, що пакети документів громадян відправлялися в організацію ще починаючи з січня-лютого 2019 року», – йдеться у запиті Ірині Констанкевич.

«Така ситуація суттєво обмежує права громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у своєчасному і повному отриманні державної допомоги відповідно до законодавства», – наголошує в документі народний депутат.

Зважаючи на ситуацію, що склалася, у своєму запиті Ірина Констанкевич звертається з вимогою розглянути звернення громадської організації «Союз інвалідів Чорнобиля Волині»; доручити відповідним структурним підрозділам опрацювати окреслені питання та вжити необхідних заходів для їх позитивного вирішення; удосконалити чинний порядок відшкодування витрат на лікування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; провести аудит діяльності Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», як одержувача бюджетних коштів, на предмет своєчасного і повного виконання вимог чинних нормативно-правових актів у сфері соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Нагадаємо, в Україні – понад 1,8 мільйона осіб, які потерпіли внаслідок катастрофи на ЧАЕС.

Народний депутат Ірина Констанкевич проблему відшкодування витрат на лікування чорнобильців піднімає уже не вперше. Для її вирішення у березні 2019 року Ірина Констанкевич зніціювала зустріч із заступником Міністра соціальної політики Миколою Шамбіром, на якій обговорили існуючі проблеми відшкодування витрат на лікування і визначили можливі шляхи їх вирішення. Зокрема, пропонувалося внести зміни до чинного порядку відшкодування, які б спростили процедуру подання документів, надати право подання документів не лише громадськими організаціям всеукраїнського рівня, але й іншими громадськими організаціями, що зареєстровані в установленому законодавством порядку і діяльність яких спрямована на соціальний захист та допомогу постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та ін.

9 коментарів:

Сергей Нехаевский сказав...

Щоб щось требувати від ВГОІ "Союз Чорнобиль України" треба спочатку вступити в цю організацію. А як що волиняни хочуть щось отримати, то хай самі звертаються в Фонд захисту інвалідів. Поутворювали чорнобильські організації - в кожному дворі своя, а всі притензії до "Союза Чорнобиль України"...

Анонім сказав...

Якби ВГОІ "Союз Чорнобиль України" не дбав тільки про свою шкуру, не потрібно було б утворювати "в кожному дворі свою".

Анонім сказав...

Позорище Союзу. Делят чернобыльцев. Аудит это хорошо. Проверят как используются денежки бюджетные, по какому принципу, конечно если тот аудит допустят и не побоятся проверки.

Сергей Нехаевский сказав...

От якби всі були разом у Всеукраїнській громадській орагнізації "Союз Чорнобиль України", то й ділити нікого не треба було. А ті хто хочуть бути самостійними -самі собі Гетьмани, то й хай самі про себе дбають. Треба бути всім разом, тільки тоді ми будемо дійсною силою!

Анонім сказав...

В СЧУ знимается этим помощник Войтова - МОЛДАВАН. Чем всё и сказано.

Сергей Нехаевский сказав...

Не знал, что среди чернобыльцев есть расисиы. Там в Чернобыле все были одной семьей. Никто не обращал внимания на национальность или на каком языке разговариваешь.

Анонім сказав...

Який бред всі ці коментарі!
Ніхто разом не буде! Я був один інший цивільний третій переселенець та тощо! про що МОВА РАЗОМ!

Сергей Нехаевский сказав...

Куркульський погляд... Одні військові, другі цівільні, треті пересиленці! А проблеми у нас зараз спільні. Всі хворіють, всі позбавляються компенсацій і пільг, більшість на меленькій пенсії - хіба це все нас не об'єднує? Нажаль, серед нас є такі, для яких своє ближче, для яких - моя хата скраю, нічого не знаю. Але радує, що таких - не багато. Головна проблема, що по стану свого здоров'я багато чорнобильців не взмозі априймати активну участь в нашій чорнобильській боротьбі за свої права. Але радує те. що є люди, які не мовчать!

Nik сказав...

У Полтавській області тоже не вертають уже третій рік....

Дописати коментар