-->

24.01.20

Микола Поліщук: «Бути патріотом означає не ховатися від держави і брати в руки зброю, коли настане для цього час»

Ліквідатор аварії на ЧАЕС, голова ГО «Союз «Ліквідатори Чорнобиля» Микола Григорович ПОЛІЩУК сьогодні очолює чорнобильський рух в Житомирському районі, його ініціативи знаходять широку підтримку на рівні місцевої влади та серед громадськості.

– Що спонукало до створення «чорнобильської» організації? 

У кінці 2014 року рішенням парламенту, одним махом, забрали всі пільги: безоплатні ліки, безоплатний проїзд, лікування, знижку 50% на комунальні послуги.

17 липня 2018 року Конституційний Суд розглянув подання 50 нардепів і повернув пільги чорнобильцям, визнав низку статей закону, який скасовував пільги, неконституційними. У рішенні КСУ також зазначається, що пільги, компенсації і гарантії, встановлені у Законі № 796, є особливою формою відшкодування завданої шкоди таким особам за втрачене здоров’я, моральні і фізичні страждання, обмеження в реалізації своїх здібностей та можливостей забезпечити собі гідний життєвий рівень. Крім того, Конституційний Суд України зауважив, що рівень соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, має бути таким, щоб забезпечувати їм гідне життя, і не повинен залежати від майнового стану їх сімей.

У 2016 році ми вирішили створити громадську організацію «Союз «Ліквідатори Чорнобиля», яка ставила за мету відстоювання інтересів чорнобильців. На той час у Житомирському районі проживало близько 3500 ліквідаторів та постраждалих від аварії на ЧАЕС, серед них майже 270 ліквідаторів.

На наше звернення Житомирська районна рада розробила комплексну програму підтримки громадських організацій ветеранів війни, учасників бойових дій, інвалідів, ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС Житомирського району, ми отримуємо певне фінансування для ГО «Союз «Ліквідатори Чорнобиля».

Завдяки нашій організації було відкрито пам’ятник чорнобильцям в Новогуйвинському, біля якого щороку відзначаємо річниці аварії на ЧАЕС та день ліквідатора. Хочу висловити вдячність депутатам Житомирської районної ради з фракції «чорнобильців» Антону Михайлову, Василю Стаху, Віктору Загладьку, Василю Козелу, які допомогли фінансово при спорудженні цього пам’ятника. Підтримують рух чорнобильців депутати Житомирської обласної ради Раїса Гула, Руслан Павлюк, Тарас Собко, депутати Житомирської районної ради Руслан Карчевський, Володимир Оржехівський, Володимир Нижник, Анатолій Гречко.

Ми намагаємося вирішувати соціальні проблеми чорнобильців, я входжу в комісію по розподілу ліків за безкоштовними рецептами.

Микола Поліщук 25 років прослужив в армії. У 1986 році брав участь у ліквідації аварії на ЧАЕС, забезпечував зв’язком авіацію, з десяток разів пролітав на борту МІ-8 над жерлом четвертого енергоблоку.

Дружина Миколи Григоровича Катерина була завжди поряд, вона також була військовослужбовцем.

Син Віталій служив в Українській армії в званні капітана, брав участь в російсько-українській війні. 

Дочка Ірина як військовослужбовець за контрактом більше півроку була в ООС.

Внук Дмитро, якому 23 роки, служив за контрактом, був у зоні бойових дій на Сході України.

Для Миколи Поліщука бути патріотом означає поважати себе, відповідати за свої вчинки, слова, поведінку, бо ти є представником своєї нації, ти – країна! Не ховатися від держави, від своїх людей, захищати свою землю і брати в руки зброю, коли настане для цього час.

25 січня Микола Григорович Поліщук відзначає 70-літній ювілей. Його щиро вітають родина та колеги. Нехай в 70 років здоров’я залишається міцним, а стан душі бадьорим, хай в сім’ї зберігається щастя і мир, нехай у домі завжди буде затишно і тепло. Незгасаючої надії, удачі та щирої любові близьких.

Немає коментарів:

Дописати коментар