-->

17.01.20

У Чорнобильській зоні защедрували місцевим мешканцям


На різдвяні свята, за ініціативи української художниці Zinaidи, музиканти, науковці та волонтери защедрували у Чорнобильській зоні відчуження.

Науковці історико-етнографічної експедиції під керівництвом Ростислава Омеляшка, професіональні виконавиці автентичного співу Анастасія Полетнєва, Ірина Данилейко, Наталка Лещенко, Марія та Олександра Марченко та інші вирішили влаштувати щедрий вечір тим, хто лишився жити у рідних місцях серед пустки.


У зоні давно панує дика природа, однак у деяких селах живуть поодинокі люди: у Куповатому (15 чоловік), Опачичах (1), Теремцях (5), Паришеві (1). Це місцеві літні жителі, які ще пам’ятають живі поліські святкові звичаї. Щорік на «щедруху» (щедру чи багату кутю) вони досі печуть млинці-подарунки (ладки), дарма що більш як тридцять років там не було сільських щедрівників.


– Підо впливом тенденцій сучасного світу традиція зазнає змін. Звичайно, міська культура, частиною якої є ми з вами, їх і зумовлює. Однак є люди, для яких збереження традицій та власне традиції є дещо більше, ніж просто існування останніх у звичному для них середовищі, – зазначає Zinaїda. – Отож і вирішила я, що ті звичаї, до яких ми ставимось як до буденності, мають існувати в іншій формі та в іншому просторі. І під час однієї з моїх експедицій до Чорнобильської зони відчуження я зрозуміла, що тутешні місцеві жителі – самосели – які не бачили щедрівників понад тридцять років, мають дістати своє. Отак і відбулося становлення нової культурної події: творчі люди, однодумці та просто друзі, до яких щоразу приєднуються нові учасники, з однією спільною ідеєю прямують до режимної території на різдвяні свята, щоб у звуках пісні й тиші серця подарувати селянам радість і душевне тепло.


Поліська земля – це унікальна культурно-історична територія, колиска слов’ян, яка до нашого часу зберегла давні культурні традиції, що мають виняткове значення для відтворення етнічної історії українського та інших слов’янських народів. На території нинішньої «Чорнобильської зони» в умовах казкової природи жили люди, які подарували світові унікальні зразки народного мистецтва, корисних винаходів, звичаїв та обрядів.


Після трагедії на ЧАЕС небайдужі українські науковці, яких об’єднав «Центр захисту культурної спадщини від надзвичайних ситуацій» МНС України, зробили все, щоб зібрати й зберегти народну культуру постраждалого Полісся, яка зникає. А нині дорогами легендарної експедиції відтворити традицію новорічних полазників, везучи свято в оселі жителів відселених сіл, їдуть, з гостинцями та щедрівками, київські волонтери.

Немає коментарів:

Дописати коментар