-->

12.03.20

Заява про призначення пенсії може подаватись і в довільній формі, дотримуватись встановленої форми НЕ ОБОВ’ЯЗКОВО (ВС/КАС № 748/696/17 від 27.11.2019)

Фабула судового акту: Цікаве судове рішення у якому суди вказали Пенсійному фонду на те, що не потрібно знущатись над пенсіонерами чіпляючись до щонайменших неточностей у поданих ними документах.

У даному випадку особа, яка має право на призначення пенсії звернулась до органу Пенсійного фонду із заявою про призначення пенсії. Але зробила це як «душа воліла», тобто склала заяву у довільній формі, виклавши у ній своє бажання отримувати пенсію, яку має отримувати по закону.

Однак, управління ПФУ вказану заяву розглянув в порядку визначеному Законом України «Про звернення громадян», а не пенсійного законодавства і, відповідно, у призначенні пенсії відмовив.

Не бажаючи миритись із таким станом справ майбутній пенсіонер звернувся із позовом до суду, однак суд першої інстанції у задоволенні такого позову відмовив на тій підставі, що даному випадку мало місце подання позивачем заяви, написаної у довільній формі, що не відповідає вимогам Пунктом 4.1 розділу IV Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», а отже дії відповідача щодо її розгляду як письмового звернення відповідно до Закону України «Про звернення громадян» є правомірними.

Благо, що майбутній пенсіонер виявився людиною настирною та оскаржив це рішення в апеляційному порядку, який скаргу задовольнив та задовольняючи позов визнав дії ПФУ щодо відмови у призначенні пенсії згідно ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» неправомірними, а також зобов`язав відповідача призначити пенсію за віком на підставі поданої заяви у відповідності до статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та обраховувати і виплачувати її відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

Пенсійний фонду не був би самим собою, якщо б не оскаржив таке рішення до Касаційного адміністративного суду, але ж і тут «Неудача постигла советского спортсмена»…

Погоджуючись із висновками апеляційного суду КАС у своїй постанові зазначив, що відповідно до п. 4.1. Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», орган, що призначає пенсію, розглядає питання про призначення пенсії, перерахунок та поновлення виплати раніше призначеної пенсії, а також про переведення з одного виду пенсії на інший при зверненні особи з відповідною заявою, яка є додатком до вказаного порядку.

Проте, зміст зазначеної заяви очевидно дає змогу оцінити намір заявника. Крім того, важливим є те, що до заяви позивачем було долучено ряд документів (відповідачем не заперечується), які подаються саме при призначенні пенсії.

Отже відмовивши позивачу в розгляді його заяви по суті, відповідач допустив надмірний формалізм, наслідком чого стало порушення прав та інтересів позивача, як пенсіонера (верстви населення, яка навпаки потребує особливої уваги з боку держави в частині дотримання конституційних гарантій)

1 коментар:

АЛЕКС КУЗНЕЦОВ сказав...

Я...НЕ ПОНЯЛ...НО ЗНАЮ ГЛАВНОЕ...НАДО ВЕРНУТЬ ЗАКОН ОТ МОРОЗА А. 1993 ГОДА О ПЕНСИЯХ ЧАЭС..СТАТЬЯ 54 И 50...И АНУЛИРОВАТЬ ПОСТАНОВЛЕНИЕ =1210= ОТ ТИГИПКО И АЗАРОВА...ОБ ЭТОМ НАДО СЕРЬЕЗНО НАПОМНИТЬ ЗЕ...И ВЫХОДИТЬ НА ПРОТЕСТЫ И ПИСАТЬ ВСЕМ...

Дописати коментар