-->

15.10.20

Своє життя присвятив захисту прав чорнобильців: 80-річний ювілей відзначив житель села Агрономічне

12 жовтня 2020 року свій 80-річний ювілей відзначив житель села Агрономічне, ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС першої категорії, бувший голова районної громадської організації «Союз Чорнобиль України» - Ільченко Леонід Степанович.

Привітали ювіляра із визначною датою та Днем Захисника України голова районної державної адміністрації Євгеній Луценко, голова районної ради Тетяна Закревська, голова районної ветеранської організації Петро Василинич та голова Вінницької міськрайонної громадської організації «Асоціація жертв Чорнобиля» Володимир Мельник.

Висловили Леоніду Степановичу свою вдячність за героїзм та самопожертву, трудову діяльність та побажали міцного здоров’я, сімейного затишку, Божого благословення, життєвого оптимізму, бадьорості духу, любові та підтримки від чималої родини, мирного неба над головою та ще довгих років життя.


Окрім приємних та гарних слів,вручили грамоту районної державної адміністрації, районної ради та районної організації ветеранів, а також квіти та подарунки.

Ільченко Леонід Степанович народився 12 жовтня 1940 року в селі Мовчани Жмеринського району. Має статус ліквідатора аварії на ЧАЕС І категорії.

Навчався в Кацмазівській СШ Жмеринського району. З 1959-1962р.р. навчався в Українській сільськогосподарській академії за фахом агрохімія та ґрунтознавство в місті Київ. Трудовий шлях розпочав у Вінницькій державній сільськогосподарській дослідній станції на посаді наукового співробітника, а згодом завідувачем відділення землеробства з 1967-1975 р.р.


З 1978-1989 року працював завідувачем радіо-токсикологічнимвідділенням Вінницької проектно-пошукової станції хімізації с/г області.

Аварія на Чорнобильській АЕС в квітні 1986 року докорінно змінила життя багатьох поколінь, в тому числі і життя Леоніда Степановича. З 20 травня по 15 червня 1986 року був відправлений у відрядження з групою спеціалістів для проведення спеціального дослідження сільськогосподарських угідь, забруднених внаслідок аварії на ЧАЕС радіолокаційними речовинами в Чорнобильському та Поліському районах Київської області. Таких мобільних бригад в об’єднанні «Уксільгоспхімія» було створено 19. Завдяки їхнім дослідженням з’явилась можливість визначити масштаби та ступені забруднення сільськогосподарських угідь. Чітко встановити райони максимального забруднення.


З того часу присвятив своє життя служінню людей - ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, які віддали своє здоров’я заради світлого майбутнього нашої країни, родин, дітей та онуків, очоливши Громадську організацію «Союз Чорнобиль України». Пропрацював на посаді голови районної громадської організації «Чорнобиль України» з 1992р. по 2018р., яку 1997 року перейменували на «Союз Чорнобиль України».


Багато гарних справ за ці роки зроблено Ільченком Леонідом Степановичем, за що нагороджений численними грамотами та відзнаками, серед яких Орден «За гуманність та милосердя», «За мужність та честь, гуманність і милосердя, добро і справедливість, за легендарний подвиг в ім’я спасіння Людства, Планети Земля», «Учаснику ліквідації Чорнобиль». Але найвищою оцінкою діяльності для ювіляра стала нагорода Почесною грамотою Верховної ради України за особливі заслуги перед українським народом, яку отримав 30 листопада 2016 року.

Сьогодні іменинник на заслуженому відпочинку і присвячує свій час родині: сину, дочці, двом онукам та правнучці.

Щиро хочеться побажати Леоніду Степановичу та всій дружній родині відмінного здоров’я, безмежного щастя та безхмарного неба.


1 коментар:

Анонім сказав...

Вітаємо Вас ЮВІЛЯРЕ!
Здоровя Вам на довгі роки
Ганьба колегам від СЧУ, які не привітали ювіляра зі святом
Він з вами працював більше 20 років!
Ви забули керівники районних організацій СЧУ області та колега Вова Войтов?
Соромно!

Дописати коментар