-->

25.12.20

КСУ хочуть перенести у Харків, а юрособам заборонити подавати конституційні скарги — депутатка Вікторія Коломієць

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про зміни до закону про Конституційний суд, який, зокрема, передбачає перенесення Конституційного суду з Києва до Харкова, а також заборону юридичним особам подавати конституційні скарги.

Про це у коментарі hromadske повідомила голова парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, народна депутатка від фракції «Слуга Народу» Галина Третьякова.

Законопроєкт за її ініціативою внесли до Верховної Ради 3 квітня. Наразі його передали на розгляд керівництву Верховної Ради. Зокрема, депутатка пропонує заборонити юридичним особам подавати конституційні скарги.

«Вважаю, що конституційні скарги юридичними особами подаватися до Конституційного суду не можуть. А тому скасовується можливість юридичної особи подавати конституційну скаргу, тим більше, що наше законодавство не передбачає взагалі такої можливості, а чомусь закон про КСУ її передбачив», — розповіла Третьякова.

Згідно з пояснювальною запискою, яка опинилася у розпорядженні hromadske, з початку 2020 року станом на 27 березня суд опрацьовує 117 конституційних скарг, з яких 7 надійшло від юридичних осіб, тоді як 110 — від фізосіб.

«Подібна динаміка свідчить, що можливості, передбачені інститутом конституційної скарги, не сприймаються і не використовуються повною мірою юридичними особами. Тому у законопроєкті пропонується вилучити юридичних осіб з-поміж суб’єктів, що мають право звернення до суду із конституційною скаргою», — йдеться у документі.

Також народна депутатка хоче перенести місцеперебування Конституційного суду з Києва до Харкова — міста, яке вважають «юридичною столицею України».

У документі йдеться, що перенесення до Харкова, в якому розташована Президія Національної академії правових наук України, «підвищить як рівень незалежності самого суду, так і сприятиме покращенню суспільно-політичного статусу обраного міста».

Окрім іншого, голова комітету прагне унормувати порядок введення в дію рішень Конституційного суду.

«У нас не чітко виписано в Конституції порядок введення в силу рішень Конституційного суду. Наприклад, ми зіштовхуємося з рішенням про чорнобильські проблеми чи щодо поновлення заробітних плат прокурорам і суддям», — пояснила вона.

Останнє, на чому наголосила Третьякова, це потреба закріпити у законі одночасне надання щорічних основних оплачуваних відпусток усім суддям Конституційного суду. Фактично судді матимуть відпустки в один проміжок часу.

«Я пропоную… відправляти у відпустку їх усіх (суддів — ред.) одночасно, щоб не було такого, що якийсь суддя не бере участі у якихось розглядах, які важливі для всієї країни», — пояснила представниця «Слуги Народу».

У пояснювальній записці зазначено, що реалізація положень законопроєкту не потребує додаткових видатків з держбюджету, а нежитлові приміщення для розташування суду в Харкові може надати Державне управління справами. Всі інші витрати на «переїзд» покриють коштом, передбаченим на діяльність суду.

Немає коментарів:

Дописати коментар