-->

16.12.21

«Вони вже померли». Розвінчуємо найпоширеніші фейки про ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня в Україні відзначили День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Проєкт HELP CHORNOBYL розвінчує найпопулярніші фейки про людей, які займалися усуненням наслідків пожежі на станції.

Чорнобильська катастрофа — найбільша техногенна катастрофа в історії людства, яку порівнюють з 300 Хіросимами, а радіаційне забруднення покрило 2/3 Європи і все могло бути ще гірше. На сьогодні з 600 000 ліквідаторів, які займалися усуненням наслідків аварії, залишилось менше ніж 180 000, при тому 48 000 з них інваліди.

«Ніхто не говорив про те, що відбувалося на станції після аварії. А відбувалося те, що урядова комісія по ліквідації самоусунулась від прийняття рішень. І персонал станції на власний страх і ризик прийняв рішення зупинити живлення енергоблоків, що залишились. Якби вони цього не зробили, міг би статися вибух, що за потужністю дорівнював би вибуху чотирьох ядерних бомб. Україна б перетворилася на радіоактивний кратер, територія найближчих сусідів — на скляну радіоактивну пустелю. Європа би просто вимерла», — розповів Валерій Макаренко, президент організації інвалідів і жертв техногенних катастроф СОЮЗ ЧОРНОБИЛЬ-ФУКУСІМА.

«Останні 4 місяці наша команда працює над розвитком проєкту HELP CHORNOBYL, що реалізується за підтримки Фонду Східна Європа. За цей час ми зібрали понад 200 заявок від чорнобильців та вже маємо понад 100 000 гривень на допомогу ліквідаторам. Але понад усе нас вражають фейки, які ми чуємо у відповідь на заклик про допомогу», — розповіла Світлана Коршунова, співзасновниця проєкту Help Chornobyl.

Фейки про ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Фейк 1. Всі справжні ліквідатори вже померли

Насправді ні. Учасники тих подій зізнаються, що їм боляче чути про це. Пожежники з першої бригади, яка була викликана на місце аварії, працівники станції, які чергували в ніч 26 квітня і їх колеги, що прийшли на ранкову зміну, вертолітники, що літали над реактором та скидали в нього свинець, — багато з них живі і по сьогодні.

«Багато людей взагалі не вірять, що ми є. Коли вони чують, що ми пілоти, то кажуть: о, та ні, ви ж усі померли! А ми існуємо і нас багато! Ми створюємо товариства, аби підтримувати один одного, допомагаємо у різних питаннях: чи то з документами, чи то просто поговорити. Якщо до нас таке ставлення, то таке ставлення буде й до військових, які сьогодні захищають нашу країну на Сході. Ставлення до хворих, дітей та літніх людей — це характеристика цивілізації», — поділився Андрій Мізько, ліквідатор, штурман вертольоту Мі-6, у травні 1986-го брав участь у засипці свинцем зруйнованого 4-го реактора АЕС.

Андрій Мізько - ліквідатор, штурман вертольоту Мі-6 / Фото: HELP CHORNOBYL

Фейк 2. У чорнобильців великі пенсії та соціальні пільги

Сума доплати до пенсії пілотів гелікоптерів, які літали над знищеним реактором та скидали у нього свинець складає 450 гривень на місяць. Більшість інших чорнобильців-ліквідаторів отримує місячну доплату у розмірі 228 гривень.

Впродовж 35 років ліквідатори борються за свої права в судах, адже регулярно ці виплати намагаються відмінити. А з кожним роком наслідки радіаційного опромінення стають все більшими, і ліквідатори потребують значних коштів на лікування. Згідно із призначених державою пільг чорнобильці мають право на оздоровлення в санаторіях, які не користуються попитом та популярністю, за 50% вартості, право на пільгові ліки, кількість яких є недостатньою, а також право на землю, яку ліквідатори повинні отримати впродовж року, але реалізувати це право не допомагає навіть рішення європейських судів.

«Нас постійно звинувачують у тому, що ми влаштовуємо сутички з поліцією на своїх акціях. Постійно подають до суду. Ну хай подають. Ми як виходили, так і будемо виходити. Акти громадянської непокори — єдиний інструмент, який ми маємо, щоб вплинути на державу!» — розповів Валерій Макаренко.

Фейк 3. Існує державна програма підтримки

В Україні вже 10 років не існує програми з ліквідації наслідків Чорнобильської аварії. Є Чорнобильський закон, але за словами представників проєкту він не діє, хоча Конституційний суд три роки тому визнав його дійсним. Реєстр постраждалих та ліквідаторів не працює понад п’яти років, зупинені програми дослідження здоров’я та впливу радіації на організм людини, розформовуються та закриваються чорнобильські лікарні. У той час в Україні щорічно проводять 30 000 операцій на щитоподібній залозі.

«Ліквідатори — це проблема для країни, — Немає ліквідаторів — немає проблеми. Простіше потім ходити покладати квіти, ніж сьогодні допомагати живим ліквідаторам», — підсумував Андрій Мізько.

Фейк 4. Чорнобильці не справжні, посвідчення отримали хто завгодно

26 та 27 квітня у Прип’яті доза радіаційного опромінення перевищувала норму у 75 000 разів. Тоді мешканцям міста не говорили нічого про небезпеку, вони гуляли з дітьми, святкували весілля, проводились спортивні змагання школярів. А після всіх евакуювали на три дні, щоб не повернути ніколи. Це стосується не лише міста Прип’ять — 100 населених пунктів просто закопали. Цих людей зустрічали приблизно так, як у Нових Санжарах хворих на коронавірус. Їх вважали прокаженими.

Так хтось тоді намагався оформити собі Чорнобильське посвідчення, але разом з ліквідаторами їх нараховується понад 1 700 000 постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. «У Києві досі стоїть багатотисячна черга ліквідаторів на квартиру. Багато хто — корінні кияни, які за 35 років не побачили просвіту. В той самий час депутати отримують квартири відразу, як стають депутатами». — Валерій Макаренко.

Валерій Макаренко, президент організації інвалідів і жертв техногенних катастроф СОЮЗ ЧОРНОБИЛЬ-ФУКУСІМА / Фото: HELP CHORNOBYL

Фейк 5. Є купа фондів, котрі їм постійно допомагають

Це також фейк. Людям, що відстоювали свої права 35 років, пережили розвал СРСР, 90-ті, сьогодні банально не вистачає сил та здоров’я на боротьбу. Більшість з них звертаються по допомогу лише тоді, коли питання йде про їхнє життя. Виплати, які вони отримують, для них дуже важливі, адже для багатьох людей ціни на ліки та операції є непід'ємними. Більшість з них не хоче і не може говорити публічно. Але деякі вже розуміють, що мовчати більше не можна.

Щоб допомогти ліквідаторам аварії на ЧАЄС в Україні було створено онлайн-сервіс юридичної допомоги ліквідаторам та постраждалим HELP CHORNOBYL, де вони можуть отримати безкоштовну консультацію, як отримати свої законні виплати та пенсії та як вирішити питання. Також проєкт HELP CHORNOBYL відкриває краудфандингову платформу для точкової допомоги тим, хто потребує цього найбільше.

Проєкт HELP Chornobyl розроблений МГО Європейський Інститут Чорнобиля у межах проєкту 3D Project: Розвиток попри перешкоди. Стійке громадянське суспільство в часи пандемії та в майбутньому, що виконується Фондом Східна Європа за фінансової підтримки Європейського Союзу, та за партнерства Національного музею Чорнобиль, МГО Союз Чорнобиль-Фукусіма, ГО Український Союз Ветеранів Афганістану Та Чорнобиля, МГО Центр Прип’ять.ком, проєкту Звуки Чорнобиля, проєкту ARTEFACT.

Допомогти ліквідаторам можна купивши платівку, футболку чи шопер на сайті проєкту HelpChornobyl.com, кошти з яких підуть на допомогу чорнобильцям. Також на сайті розповідатимуть історії ліквідаторів, яким терміново потрібна допомога, тому бажаючі матимуть можливість допомогти конкретним людям.

4 коментарі:

Unknown сказав...
Адміністратор блогу видалив цей коментар.
alder сказав...

Віднині публікації в яких згадуються якісь громадяни будуть видалятися, якщо їх будуть публікувати аноніми!!!
Кожен має право захищати свої честь, та гідність у судовому порядку.

Анонім сказав...

Згодні з Вами!
Анонімам не має місце в державі Не пропускайте інші коментарі під ніками УКРНОУ та решта
Тільки В Блогер Це буде чесно!

Анонім сказав...

Але у Дереки О вузька дупа не все звідти виходить!Сашко що змінили формат від Ми на Я
Це черговий Клоун в мережі простору інформації в Укпвїні

Дописати коментар