-->

29.11.22

За сприяння Уповноваженого поновлено право особи на належне пенсійне забезпечення

До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини звернулася мешканка Львівської області із скаргою на дії Головного управління Пенсійного фонду України в Львівській області (далі ˗˗ Головне управління) у зв’язку із неотриманням нею пенсійної виплати у повному обсязі.

Нормативно-правове регулювання питання

1. Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09 липня 2003 року № 1058-IV(далі – Закон).

Відповідно до частини першої статті 50 Закону суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

2. Порядок повернення сум пенсії, виплачених надміру, та списання сум переплат пенсії, що є безнадійними до стягнення, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України № 6-4 від 21 березня 2003 р., зареєстрованою в Міністерстві юстиції України від 15 травня 2003 р. № 374/7695 (із змінами) (далі – Порядок).

Відповідно до пункту 3 Порядку повернення сум пенсій, виплачених надміру, та списання сум переплат пенсій, що є безнадійними до стягнення, суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду України чи в судовому порядку відповідно до статті 50 Закону.

Обставини справи

Під час розгляду звернення встановлено, що з січня 2018 року заявницю територіальним органом Пенсійного фонду України помилково віднесено до категорії непрацюючих осіб та з урахуванням цього проведено інший, ніж для працюючої особи, обрахунок розміру пенсії, що призвело до виплати пенсії в завищеному розмірі.

При цьому інформацію про своє працевлаштування заявниця подавала в 2014 році разом із документами про призначення їй пенсії у зв’язку із втратою годувальника відповідно до Закону.

Позиція Головного управління у справі заявниці

Переплата пенсії, визначена за період з січня 2018 року, утримується Головним управлінням із пенсійної виплати заявниці відповідно до частини першої статті 50 Закону на підставі рішення останнього від 31.08.2022.

Позиція Секретаріату Уповноваженого

Необхідною умовою для повернення надмірно виплачених сум пенсій відповідно до частини першої статті 50 Закону є, зокрема, зловживання з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних.

В інших випадках, зокрема через допущену помилку територіального органу Пенсійного фонду України при обрахунку пенсії, надміру виплачені кошти не можуть бути стягнуті із пенсіонера.

Результати вжитих заходів реагування Уповноваженого

У межах розгляду звернення Пенсійному фонду України надані рекомендації з наведенням правового обґрунтування щодо права заявниці на отримання пенсійної виплати у повному обсязі та неправомірності утримання надміру виплачених коштів.

Як наслідок, порушене заявницею питання вирішено позитивно, а саме: оскільки переплата пенсії виникла не з вини заявниці, проведення утримань із її пенсії припинено. Кошти, утримані Головним управлінням із пенсії заявниці в серпні та вересні 2022 року, доплачено в листопаді 2022 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар