-->

10.11.22

Важливо для всіх: які зміни чекають на українців найближчим часом

До кінця року на нас чекає безліч нововведень, які стосуються різних сфер життя. Які саме зміни відбуваються і відбудуться найближчим часом?

Подорожчання нерухомості і продукти для переселенців

Міністерство охорони здоров’я давно попереджало про те, що з 1 листопада посилюється контроль за відпуском наркотичних (психотропних) препаратів - їх можна придбати тепер лише за електронним рецептом. Після того, як пацієнт отримає такий рецепт, йому на номер телефону прийде повідомлення з унікальним номером і кодом погашення. Ці дані потрібно буде передавати фармацевту в аптечному закладі, щоб він мав право відпустити на руки наркотичні (психотропні) препарати.

"Наркотичні препарати за електронним рецептом - ще один крок у цифровізації медичної сфери. І цей крок спрямований першочергово на покращення доступу до ліків, які полегшують самопочуття пацієнтів зі складними захворюваннями. Також, як і е-рецепт на антибіотики, це є черговим етапом на шляху євроінтеграції України та забезпечення контрольованості відпуску рецептурних ліків", - каже заступниця міністра охорони здоров’я з цифрового розвитку Марія Карчевич.

До слова, зараз е-рецепти необхідні лише на медикаменти за програмою відшкодування вартості медпрепаратів "Доступні ліки" і на придбання антибіотиків. Щоправда, стосовно останніх поки що, до початку 2023 року, діє перехідний період, коли легітимним буде і паперовий, і електронний рецепти. Планується, що згодом, після запровадження електронних рецептів на продаж наркотичних та психотропних препаратів, електронні рецепти введуть взагалі на всі рецептурні ліки, якими є переважна більшість медпрепаратів. Якщо раніше за продаж рецептурних препаратів без рецепта штраф становив від 102 до 425 грн, то з грудня 2021 року його збільшили до 850-1700 грн.

Також з 1 листопада вводиться податок для забудовників житла у вигляді 20-відсоткового ПДВ за касовим методом і для інвесторів будівництва при першому продажі нової квартири - у розмірі 18% з різниці між ціною купівлі житла та вартістю його першого продажу. Це нововведення пов’язане з тим, що набирає чинності закон № 2600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому". Враховуючи це, експерти з нерухомості прогнозують подорожчання на первинному ринку.

У той же час цей закон захищає інвесторів від різних афер.

"Дуже важливо, що створюється реєстр об’єктів майбутньої нерухомості, який буде дуже схожим на існуючий реєстр нерухомого майна. Це захистить інвестора від подвійних продажів та інших шахрайських схем з об’єктом, який він придбав або має придбати. Сьогодні ж інвестор не знає, що він купує", - зазначає президент Асоціації фахівців з нерухомості України Юрій Піта.

Кабмін на засіданні 4 листопада змінив порядок забезпечення населення продовольчими товарами тривалого зберігання в умовах воєнного стану. Зокрема, безкоштовні продуктові набори з продуктів тривалого зберігання від держави відтепер отримуватимуть і ті внутрішньо переміщені особи, що мають, відповідно до законодавства, право на отримання грошової допомоги за рахунок коштів держбюджету або у рамках допомоги від міжнародних організацій.

"Рішенням внесли низку змін, які дозволять ефективніше реалізувати політику держдопомоги людям, що мешкають на територіях, де ведуться активні бойові дії та внутрішньо переміщеним особам. Ми зробили порядок надання допомоги більш гнучким та одночасно закріпили обов’язковість забезпечення громадян встановленими обсягами продуктів. В цілому рішення розширить коло та покращить забезпечення людей, що потребують допомоги, а також дозволить більш ефективно використовувати запаси раніше закупленого зерна для забезпечення хлібом населення, що потребує допомоги", - зазначила перший віце-прем’єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко.

Згідно ухвалених змін, зокрема, важливо, що:

- продукти від держави безоплатно зможуть отримувати ВПО, які мають право на грошову допомогу;
- передбачена можливість компенсації послуг зі зберігання зерна чи випікання хліба частиною продукції;
- вказана необхідність дотримуватися обсягів кожного товару з розрахунку на особу, передбачених законодавством, з допустимим відхиленням ± 25% для чаю та кави, ±20% для інших продуктів;
- встановлена можливість взаємозаміни товарів - в разі відсутності продукти можуть бути замінені наявними, але - не більше 4 позицій.

Збільшення цін на оформлення паспортів і заборона для рибалок

Напевно, це також цікаво багатьом: з 1 листопада уряд підвищив вартість термінового оформлення паспортів та інших документів. Як змінюються ціни:

- оформлення паспорта громадянина України протягом 10 днів - від 252 грн до 496 грн;
- оформлення закордонного паспорта за 3 чи 7 днів - від 704 грн до 992 грн;
- оформлення й обмін проїзного документа біженця - від 226 грн до 452 грн;
- оформлення й обмін посвідчення біженця, крім оформлення посвідчення біженця вперше, - від 168 грн до 336 грн;
- оформлення й обмін посвідки на тимчасове проживання - від 352 грн до 452 грн;
- оформлення й обмін картки мігранта - від 199 грн до 399 грн.

Крім того, з 1 листопада 2022 року в українських водоймах розпочалася осінньо-зимова заборона на вилов риби у зимувальних ямах (за винятком водойм Миколаївщини, де заборона стартує 15 листопада). У переважній більшості областей вона триватиме до початку весняно-літньої нерестової заборони, в деяких - до закінчення зимового періоду. Річ у тім, що з настанням холодів у водоймах відбуваються зміни, які впливають на поведінку водних біоресурсів. У риб різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, знижується частота серцевих скорочень, сповільнюються процеси росту та реакції на подразники. У цей час риба дуже вразлива, тому вона збирається в зграї та прямує до зимувальних ям, які позначені на картах Держрибагентства. Як зазначають фахівці агентства, риболовля у зимовий період дозволяється лише за межами зимувальних ям і тільки зимовими вудками. Загальна кількість гачків на водоймах загального користування, а також тих, що закріплені за громадськими об'єднаннями не має перевищувати п’яти на рибалку, а на водоймах, де впроваджено платне рибальство - не більше десяти. За недотримання зазначених норм передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків. А вони з осені минулого року стали досить значними. Такси за незаконний вилов одного екземпляра збільшилися так: карась сріблястий у 93 рази (з 17 до 1581 грн); окунь у 186 разів (з 17 до 3 162 грн); краснопірка у 23 рази (з 68 до 1 564 грн); щука у 10,2 рази (з 340 до 3 468 грн); сом - у 12 разів (з 425 до 5 117 грн).

Останній місяць року теж готує нам деякі зміни.

По-перше, з 1 грудня прожитковий мінімум для непрацездатних українців збільшується з 2 027 до 2 093 грн. Відповідно, зростуть пенсії у тих, хто отримує мінімальні виплати і максимальні. Мінімальну пенсію збільшать з 2 027 до 2 093 грн, а максимальну - з 20 270 до 20 930 грн.

По-друге, з 14 грудня відповідно до рішення Кабміну набудуть чинності кілька важливих змін для водіїв. Відповідно до них, більше не будуть обов’язковими пластикові бланки документів про право керування транспортними засобами та про реєстрацію транспортних засобів. З 14 грудня 2022 року українці матимуть вибір між оформленням тільки електронного варіанту документів, які дають право керувати транспортними засобами, та оформленням традиційних пластикових бланків посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.

Галина Гірак  

Немає коментарів:

Дописати коментар