-->

20.11.22

ISW: Оцінка російської наступальної кампанії, 19 листопада

Натисніть тут , щоб переглянути інтерактивну карту російського вторгнення в Україну від ISW (інститут вивчення війни США). Ця карта оновлюється щодня разом зі статичними картами,  представленими в цьому звіті.

Повідомляється, що російські війська починають зміцнювати свої позиції в окупованих Луганській, Донецькій та на сході Запорізької областей особовим складом з Херсонської області та мобілізованими військовослужбовцями. Генштаб України повідомив про збільшення чисельності російських військових у Луганську та зазначив, що російські війська розміщують військовослужбовців у покинутих будинках у Красному та Сімейкиному приблизно за 30 км на південний схід від Луганська.

Голова Луганської облдержадміністрації Сергій Гайдай заявив, що російські війська перекидають залишки російських ВДВ із правобережної (західної) Херсонської області до Луганської.

У Луганській обласній військовій адміністрації додали, що частина передислокації російських військ прибуває в Новоайдар, приблизно за 55 км на схід від Сєвєродонецька. 

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрюшенко також зазначив про прибуття до Маріуполя передислокованого особового складу та військової техніки, заявивши, що російські війська розміщують у Маріупольському районі від 10 до 15 тисяч військовослужбовців. 

Андрюшенко заявив, що новомобілізовані перекидаються на імовірно західну частину Донецької області через Маріуполь. Повідомляється, що російські війська намагаються розосередити сили шляхом розгортання деяких елементів у напрямку Гуляйполя на сході Запорізької області. 

Росія також, ймовірно, залучить додаткові мобілізовані сили в найближчі тижні, враховуючи те, що мобілізовані частини російської 2-ї мотострілецької дивізії 1-ї танкової армії завершили навчання в Брестській області, Білорусь. 

Ймовірно, російські війська продовжуватимуть використовувати мобілізованих і передислокованих військовослужбовців для відновлення наступальних дій у Донецькій області та утримання оборонних позицій у Луганській області.

Представники розвідки США 19 листопада заявили, що офіційні особи Росії та Ірану на початку листопада завершили угоду щодо виробництва іранських безпілотників на території Росії.

Офіційні особи США заявили, що угода може дозволити Росії «значно збільшити свої запаси» іранських безпілотників. The Washington Post повідомила, що російські сили запустили 400 іранських безпілотників-камікадзе з моменту їх першого використання на українському театрі бойових дій у серпні, і українські офіційні особи раніше заявляли, що українські сили збивають 70% безпілотників, перш ніж вони зможуть вразити свої цілі.

Представники США заявили, що незрозуміло, яку допомогу Росія надасть Ірану в обмін на безпілотники.

Поглиблення відносин між Росією та Іраном, зокрема щодо постачання боєприпасів великої дальності, таких як безпілотні літальні апарати-камікадзе та високоточні ракети, може дозволити російським військам підтримувати свою кампанію проти української енергетичної інфраструктури протягом більш тривалого періоду, ніж їхні запаси боєприпасів, що зменшуються, дозволили б інакше.

Цей звіт також свідчить про те, що Росія може якимось чином обійти західні санкції, щоб придбати мікрочіпи, необхідні для програмування дронів, які вона планує виробляти. Російський мілблогер стверджував, що угода дозволяє російським чиновникам стверджувати, що вони будують російські безпілотники, забезпечуючи таким чином інформаційну перемогу, попередньо заявивши, що внутрішнє виробництво іранських безпілотників на території Росії принижує Росію.

Ключові висновки 
  • Повідомляється, що російські війська починають зміцнювати свої позиції в окупованих Луганській, Донецькій та на сході Запорізької областей особовим складом з Херсонської області та мобілізованими військовослужбовцями.
  • Представники розвідки США заявили, що російські та іранські офіційні особи на початку листопада завершили угоду щодо виробництва іранських безпілотників на території Росії.
  • Українські війська продовжували контрнаступальні дії на рубежі Сватове — Кремінна.
  • Російські війська продовжували наступальні операції в районі Бахмута, Авдіївки та на захід від Донецька, незважаючи на повідомлення про значні втрати навколо Бахмута.
  • Російські війська продовжували зусилля з укріплення районів навколо наземних комунікацій на півдні України, одночасно борючись із частковою втратою використання Керченського мосту.
  • Російські ЗМІ продовжили активні дискусії щодо майбутньої другої хвилі мобілізації.
  • З січня 2022 року кількість російських ув'язнених скоротилася приблизно на 6,5%, ймовірно, через інтенсивне вербування групою Вагнера.
  • Російська влада працює над встановленням контролю над інформаційним простором на окупованих територіях та виявлення українських партизанів.
Катерина Степаненко, Грейс Меппс, Анджела Ховард і Фредерік В. Каган
19 листопада, 18:30 за східним часом

Немає коментарів:

Дописати коментар