-->

31.10.23

Яку пенсію отримують чорнобильці 1 категорії в Україні у 2023 році

У березні 2023 року в Україні підвищили мінімальний розмір пенсійних виплат для осіб з інвалідністю, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з аварією на ЧАЕС, та учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Факти ICTV дізнавалися, який розмір пенсії отримують чорнобильці 1 категорії у 2023 році.

Пенсії для чорнобильців 1 категорії 2023 – розмір

Спершу потрібно розібратися, хто належить до 1 категорії чорнобильців.

Категорія 1 – особи з інвалідністю з-поміж учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від катастрофи, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, хворі внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу.

З 1 березня в Україні збільшився мінімальний розмір пенсійної виплати. Це вираховується, з огляду на середню заробітну плату (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за рік, що передує року перерахунку щомісячної допомоги до пенсії.

У Пенсійному фонді України повідомляють, що відповідно до закону Про внесення змін до Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи визначено, що в чорнобильців мінімальний розмір пенсійної виплати не може бути нижчим:
  • для осіб з інвалідністю 1 групи – 100% розміру середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за попередній рік;
  • для осіб з інвалідністю 2 групи – 80%;
  • для осіб з інвалідністю 3 групи – 60%.
Крім того, якщо щомісячні розміри пенсії для 1 категорії чорнобильців не досягають таких розмірів, то особам виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії в сумі, якої не вистачає.

Таким чином, з 1 березня 2023 року мінімальний розмір пенсійної виплати чорнобильцям 1 категорії не може бути нижчим 13 376,21 грн (до 01.03.2023 – 12 993,56 грн).

Ба більше, такий розмір мінімальної пенсії встановлюється незалежно від того, відповідно до якого закону особі призначено пенсійну виплату.

253 коментарі:

«Найстаріший   ‹Старіші   201 – 253 з 253
Анонім сказав...

це так і є! чорнобилець це якась суміш - спочатку це була Зірка Полинь... потім чрний біль , а тепер ковбасний цех!!! Тому дійсно користі немає , бо усіх не бентежить чим живе , чи як лікується наш Ліквідатор , як шаркає по життю... Дійсно заголовок це і зміст розмови між тими хто дійсно там приносив користь , та має причинний зв"язок .... так давайте і розмовляти про це , а не про "жрущих ковбасу"

вова сказав...

Шановні АБО не шановні АНОНІМИ
Я з Шевчуком П В та він зі мною надійшли точки дотику
У нас все ГАРАЗД було є та буде!
А у ВАС? АНОНІМО ЧИ ЯК ВАС НАЗИВАТИ?
На наше переконання Це кілька осіб що публікують КОМЕНТАРІ під різними ІМЕНАМИ
САМІ НЕ РОБИЛИ ТА РОБИТИ НЕ БУДУТИТЕ на чорнобильський рух!
З з ПАВЛОМ ВАСИЛЬВИЧЕМ ШЕВЧУКОМ М КИЇВ!
Я з центра України родина область ШЕВЧУКА П В
ВОВА

Анонім сказав...

ВОВА !!! Поїж краще ковбаси і заткнись зі своєю " ручною " Вінницькою організацією !!!

Анонім сказав...

Молодці, відповідь чітка,99% взагалі не знають ні П.ШЕВЧУКА,Л.ПОГРЕБНЯК,ПРОСКУРІНА,ВОВУ та інших,,ГЕТЬМАНІВ"ЧОРНОБИЛЬСЬКОГО РУХУ,але 1% знає досконально,вас" і цього досить,це видно по переписці між апонентам .

Анонім сказав...

Якщо з ,, точками "дотику у,вас,гаразд, значить у ,вас, ГАРАЗД , було,є,та буде,в цьому сумнівів не має.

Анонім сказав...

Підлизав Шевчуку, фу яке ж жополизне

Анонім сказав...

Сколько покупать колбасы.

Wladimirr9 сказав...

После очередной индексации.

Анонім сказав...

З написаного,зрозуміти важко,про що йде мова,то за здравіє,то за упокой,зробіть визначення думки, якщо ще й в роботі ВОВЧ заважають агенти Кремля,організуйте СБ,в складі об'єднання,яка буде боротися з ворогом,який не дає ,вам, плідно працювати на благо суспільства.

Анонім сказав...

Кормовые кто то получил.

Анонім сказав...

Послушай ,здесь общаются ликвидаторы а не стукачи тебе надо на другой сайт,который называется стукачек.

Анонім сказав...

колбасники под лабузники пора на фронт нечего дома сидет чернобыльцам и проскурен быль ны фронтк и шевчук

Анонім сказав...

Ще нема кормових, і може і знімуть з нового року все може бути нема грошей

Анонім сказав...

Як немає грошей,на харчування за два місяці ліквідаторам не має,Тай остальним категоріям ЧОРНОБИЛЬЦІВ,зате є гроші на будування нового табору для
російських військовополонених,з усіма зручностями,меддопомога, триразове харчування і та. ,так що гроші є,і всі умови перебування росіян, буде контролювати МІЖНАРОДНИЙ ЧЕРВОНИЙ ХРЕСТ.

Анонім сказав...

хай кидають росіяни воювати... а краще йдуть до своїх земель та хоч побувши у нас, побачивши як можна жити і працювати - роблять все краще у себе! Розуміємо, що просимо нагороди Президента вже до 38-ї річниці роковин аварії на ЧАЄС ! Хай якісно підготує Офіс Президента списки на нагородження тих хто ще живий з Ліквідаторів усіх років їх бойової праці!!!

Анонім сказав...

Хто получив кормові ?

Анонім сказав...

Скільки часу ще можна просити,щоб держава зробила оцінку роботи, кожного ліквідатора,ми,ж не попрошайки,дана була команда їхати на ліквідацію,їхали,хто і як працювали в зоні Чаес, це на совісті кожного учасника.

Анонім сказав...

Кормовых пока нет.

Анонім сказав...

Чекаєм на нагороду!

Анонім сказав...

Аноним сказал,уважаемый назови хотябы одну отрасль где Украина опережает Россию,например наука,машиностроение,сельское хозяйство,медицына,космос и другое.Если есть что то выложи.

Анонім сказав...

Да, ватникам есть чему радоваться, росия опережает Украину. Только есть нюанс - Украина в мировом рейтинге на 160 месте, а росия на 159... после Венесуэлы...

Анонім сказав...

Владимиру9 вопрос. Если Вы знаете, когда ожидать деньги за питание?

Анонім сказав...

Владимиру9 от Людмилы. Заранее спасибо за ответ

Анонім сказав...

Владимиру9 вопрос. Будет ли в 2024 году ограничение индексации на пенсии, или опять будет ограничение как в 2023 году? Если Вы знаете, то пожалуйста напишите.

Анонім сказав...

Які сталися зміни в країні,для скасування обмежень,по нарахуванні та виплаті індексація,назвіть і напишіть одну із них.

Анонім сказав...

Для підвищення пенсій та інших виплат, пов'язаних з цим,треба 300млн гривень,дали 100млн,зовнішній борг УКРАЇНИ 140 міліардів доларів,є ще внутрішній борг.

Анонім сказав...

Щодо обмеження індексації, то відповідна постанова КМУ "Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2024 році" найвірогідніше, враховуючи традицію, буде прийнята в кінці лютого 2024 року. Саме там, можливо, буде прописаний розмір збільшення, який не може перевищувати якоїсь суми. Проекту даного НПА ще не має, тому орієнтуватися немає на що. Це буде рішення Уряду - чи обмежувати та на яку суму, адже йде війна, видатки йдуть на оборону. Якщо б керівники СЧУ,ВОВЧ та інших бачили наперед, то звернулись би із відповідними зверненнями, а так сидять і мовчать - жодних дій не вчиняють, а потім коли настане час, будуть казати "заднім розумом" які всі погані.

Анонім сказав...

Також варто звернути увагу на те, що у запланованій постанові КМУ "Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2024 році" повинна бути встановлена щомісячна компенсаційна виплата 70-85+, яка в цьому 2023 році обмежена розміром середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за 2020 рік. Увага, береться середня зп за 2020 рік, хоча ми всі живемо у 23-му і скоро 24-й. Тобто знову ж таки голови СЧУ,ВОВЧ та інших мали б побачити цю дискримінаційну норму, адже є багато ліквідаторів 70+, які недоотримують цю компенсаційну виплату...Варто звертатить щодо зміни у запланованій на 2023 рік постанові КМУ запропонувати змінити цифру "2020 рік" на більш пізній - 21,22 чи 23-й, адже там буде вища середня зп.

Анонім сказав...

Окремим питанням, яке варто було б підняти до лютого 2024го перед Урядом очільникам СЧУ,ВОВЧ та інших ГО - є дискримінаційна диспозиція для військовослужбовців-ліквідаторів щодо додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, а саме відносно невиплати одразу двох надбавок як ліквідатору 1 категорії (ЗУ Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи), так і як особі з інвалідністю внаслідок війни (ЗУ Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту). Підставою для ліквідаторів щодо виплати саме двох надбавок є ст. 60 ЗУ № 796-ХІІ - "Особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, можуть надаватися інші пільги та компенсації, передбачені законодавством України.", зміни внесені ЗУ № 1584-ІХ від 29.06.2021 р. на виконання рішення Конституційного суду України. Отже, норма пункту 15-1 (обирається тільки одна більша надбавка по двум законам) постанови КМУ № 1210 від 23.11.2011 р. є нікчемною, протиправною та неконституційною, так як діє всупереч вищій нормі ст. 60 ЗУ № 796-ХІІ та рішенню КСУ, де чітко зазначено що має виплачуватись саме дві надбавки і як ліквідатору і як особі з інвалідністю внаслідок війни. На практиці ПФУ досі платять лише одну надбавку, що є порушенням діючого законодавства України. Таким чином, резюмуючи вищезазначене, керівники СЧУ,ВОВЧ та інших мали б прибрати пункт 15-1 з постанови КМУ № 1210, але цього не роблять...

Анонім сказав...

Ще однією проблемою, яка досі не вирішується за стільки років підряд і яка зокрема піднімалась на останній зустрічі з міністром Мінсоцполітики Лазебною є підвищення суми щорічної допомоги на оздоровлення громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (підстава - постанова КМУ № 562 від 12 липня 2005 р. із змінами), де розмір такої компенсації в залежності від категорії складає 120,100,90 та 75 грн. Це при тому, що нещодавно і так забрали кошти в бюджеті на путівки для оздоровлення. Якщо відпочити неможливо, то хоча б забезпечити адекватний рівень фінансової компенсації раз на рік. Але головам СЧУ,ВОВЧ та ін. немає до цього діла (з новим міністром ніхто не зустрічається і не озвучує ці моменти щодо підвищення сум), хоча це безпосередньо стосується кожного ліквідатора, особливо після відміни їх поточного оздоровлення.

Анонім сказав...

І заключно, навіть питання нагородження всіх ліквідаторів, які залишилися живими, відзнакою Президента України "За участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС" до 14 грудня 2023 року з метою гідного вшанування героїзму, мужності, самовідданості та високого професіоналізму ЛНА на ЧАЕС, буксується зі сторони керманичів СЧУ,ВОВЧ та інших. Не можуть,не хочуть або не бажають, від імені ГО звертатися до Департаменту державних нагород Офісу Президента із проханням забезпечення підписання Президентом відповідного Указу. Пройшов весь 2022 рік, закінчується 2023 рік, а ліквідаторів з кожним роком стає все менше, проте Указ не підписується, бо найвірогідніше лідери ГО цього не просять і не звертаються до ОПУ, то звідки ж буде Указ...

Анонім сказав...

Шановні, а що це за Соціальний кодекс України, де можна побачити лінк на його проект та чи подавались від наших лідерів Чорнобильського руху туди відповідні пропозиції?! Це ж буде зміна системи соціального забезпечення в Україні відповідно до зобов'язань щодо імплементації Європейської соціальної хартії. Займається розробкою кодексу робоча група Комітету соцполітики ВРУ та відповідні підрозділи Мінсоц. Як позиції будуть прописані там для ліквідаторів?! Чи планується оптимізація (урізання) бюджетних програм КПВК? Як з цим всім бути...Які результати обговорень і де пропозиції? Нічого не чутно і не видно. Повна тиша...

Анонім сказав...

вот так во всём сейчас - тишина , как будто и нет "желания жить" у Ликвидаторов и пострадавших ... , а отсюда и стремления строить новую Украину.... одни обрезания и обещания в 2025 что-то решить...

Ликвидатор сказав...

По питанию, ждут финансирования, как только поступят деньги, сразу выплатят. МВФ требует от ОП уменьшить выплаты инвалидам с 2024 года, а со второй половины 2024,сократить на 50%, а вы хотите по две выплаты, получим все там где рукав пришивается.

Анонім сказав...

Если ничего не хотеть и сидеть молча, то лучше сразу в гроб. Власть идёт на уступки и послабления (в том числе перераспределяет деньги с других иточников) только тогда, когда ей об этом доносят массы. Бюджет всегда распределялся по остаточному признаку, кто стукнет кулаком и потребует первее - тот и получит, а кто станет притворно повиноваться судьбе - точно что там где рукав пришивается. Поэтому в законном поле, от лица глав ГО было бы правильно направить соответствующие обращения. Инвалидов никто резать не будет, особенно 1-2 групп. МВФ много чего и раньше и сейчас требует, но чаще всего на деле выходит иначе. Поэтому лучше верить в лучшее и делать всё для этого. Предыдущие комменты в точку - актуально и необходимо каждому ликвидатору! Мы умираем, чего нам ждать? 2030 года?! Один раз, если память не изменяет, то светлое будущее уже ждали...

Анонім сказав...

дураки и дороги , вот что всегда мешает ... Особо когда не знают , а лепят ответы о том что мол уже сверху всё решено и заберут у нуждающихся деньги и отдадут... кому?
так что Провокаторов море , а мы знаем что в обиду нас не дадут и всё решится положительно , даже в такое военное нелёгкое время

Анонім сказав...

И снова лилеять 1-2 группу,а третьою,в расход,или так-то так устаканитца,достали уже первавая и вторая, без них никуда.

Анонім сказав...

Ніхто стукати кулаками ніпочому не буде, немає кому,як розподілять кошти,так і буде,наші ,,хотєлки" до уваги братись не будуть.
Я, розумію,що самі хворі,це люди,з першою та другою групою,але ще є і третя,де теж не мед.

Анонім сказав...

понял что у тебя третья? так газуй и вперёд , пока есть шанс ! никто не позаботиться о тебе кроме самого себя! а распад атомов длится столетиями , а тут говорят 40 лет и всё никакого влияния Авария не имеет , да и другим колбасы всё хочется , а не Жить....хоть и на лекарствах.....

Анонім сказав...

Что с пайковыми кто что слышал

Анонім сказав...

Что с пайковыми почему нет два месяца кто что знает

Анонім сказав...

А що ж не змогли за 32 роки перейти на 1-2 групу?! Мабуть захворювання не ті. Комісію МСЕК не проходите, бо немає підстав. То що тепер волати про бідненьких і недохаяних 3 групу?! В чорнобильському товаристві мати 3ю це позор, назвається недоінваліди та й пенсія з пільгами в рази нижча, ніж у 1-2. Як кажуть хто на що вчився. Були б справжніми чоловіками - вирвали б групу 2 групу як наші Хрущенко М., Яценко В., Проскурін та інші. Вони гав не ловили! Оце Герої! Рівнятись треба на кращих! на лідерів!

Анонім сказав...

Комунальні дали і харчові в цьому місяці теж будуть, досить скиглити

Анонім сказав...

Якщо конкретно перевірити інвалідність 1-2грп,то багато вилетить не тільки з цих груп,а даже з інвалідів,про ,,лідерів" писати не буду,про них вже все написано,у ліквідаторів з третьою групою,є, теж досить не погані пенсії,але за людей з третьою групою,забувати не слід,що стосується недоінвалідів,сильно не розганяйся на поворотах,втратиш керування,бажано без виїзду на зустрічну.

Анонім сказав...

Супермен-інвалід,невже підтвердиш діагнози на папері,своїм станом здоров'я, показавши своє гниле нутро,і писати як
треба ставати інвалідами не треба,про ці підходи, починаючи від районних поліклінік і стаціонарів до МСЕКІВ,знають всі,хто з цим стикався хоч один раз.

Анонім сказав...

Лідери стикались і нічого - вижили та й більше отримають по 17-20К щомісяця + пільги на державному і місцевому рівні, повага і авторитет. Вони ж зробили МСЕКи і стикались з тим не раз. Крутішим треба бути і брати долю в свої руки! Все від людини залежить. Хто хоче зробити - робить, хто не хоче - шукає виправдань чи скиглить. Не треба бути слабаком по життю!

Анонім сказав...

Коментарі на цей допис,зайві,а про повагу та авторитет до лідерів та їх ,, прихильників",не будьте слабаком по життю, прочитайте дописи на сайті.

Анонім сказав...

Рассуждалки об "успешности" тех или иных ликвидаторов аналогичны рассуждениям об успешности обычных людей в различных направлениях. Детсады, школы, учебные заведения заканчивают все , но это не гарантия успешности и результатов. Участие в ЛПА - это тоже своего рода жизненная школа и испытание. Получил "диплом"- удостоверение , а дальше куда кривая судьбы заведет. Каждый кузнец своего счастья, если можно так сказать об участии в ЛПА. У одних участие в ЛПА разрушило всё: семью, карьеру, здоровье, то есть опустила на самое дно, особенно плачевно это отразилось у тех кто потерялся со своими проблемами в жизненном круговороте, другие, согласно врождённой активности и интуиции постарались максимально воспользоваться официальным законодательством. Обвиняя побратимов в хитрожопости, это тоже самое , что огульно обвинять людей едущих на Феррари, не зная, какой жизненный путь у этого человека. Естественно, зная реалии нашей жизни, коррупция и правонарушения стали спутниками нашей жизни, да собственно, где этих проявлений нет? Чернобыльская тема тоже не исключение, так пусть каждый сам будет ответственен перед своей совестью.

Анонім сказав...

Защита коррупции везде? это что-то новое , типа обмани государство и станешь "великим"? Мы знаем чем это заканчивается - плюют в их сторону как при жизни , так и после смерти! Согласен - мало настоящих людей идущих по прямой дороге Жизни - Честь им и Слава! Встречая людей споткнувшихся порой , но после знающих цену ошибки и помогающих чем могут в своей дальнейшей жизни - верю, что они как раз и понимают, что значит Демократия ... это то куда идём и где человек действительно не держится за власть , понимая что возможно кто-то другой " будет нести Знамя сильнее". А все кто не понимает простой истины пусть прочувствуют на себе тяжёлую поступь новой Украины

Анонім сказав...

Новая Украина - это новые управленческие кадры, разве это возможно?

Анонім сказав...

Стремление в ЕС, то есть стремление к "новой метле", а как она будет мести, относительно раздутого до максимума украинского социального балласта, это ещё тот вопрос. В ЕС социальной "колбасой" угощают ну очень избирательно и придирчиво. "Не зная броду не суйся в воду". Ценим, любим Украину , за ее либеральность и нашу особенную демократичность. Если кто-то в верхах использует чернобыльскую тему, это их дело, но и народ не забыт, пока. Чтобы не говорили о справедливости, термин очень противоречивый, в наше время, но чернобыльцы, ликвидаторы должны быть благодарны не Родине, которая их якобы помнит и ценит, а именно чиновникам (государству). Где есть бизнес-интересы деловых людей, там и простому мужику обломится.

Анонім сказав...

Нажаль, суди стають на сторону ПФУ, а не верховенства права.

Анонім сказав...

что нового

«Найстаріший ‹Старіші   201 – 253 з 253   Новіші› Найновіші»

Дописати коментар