-->

23.04.24

Пенсійні спори суди змусять розглядати у жорсткі строки — проект

Справи щодо пенсійних та інших соціальних виплат становлять величезну частку від загального навантаження на адміністративні суди. І ця кількість постійно зростає, що потребує удосконалення їх розгляду.

Відповідні способи пришвидшення розгляду таких справ запропоновано у проекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення розгляду справ незначної складності про пенсійні та інші соціальні виплати, а також типових адміністративних справ» (№11170), повідомляє «Закон і Бізнес».

Як зазначають нардепи, відповідно до статистики Державної судової адміністрації за 2022 рік спори про пенсійні та інші соціальні виплати склали 67,6% від загальної кількості всіх адміністративних справ. Водночас, за наявності певних обставин, такі спори можуть розглядатися як типові адміністративні справи (ст.291 КАС).

Проект пропонує доповнити гл.10 розд.ІІ КАС новою ст.2631, де розписати особливості розгляду справ незначної складності щодо пенсійних та інших соціальних виплат.

Так, суд буде зобов’язаний розглянути таку справу не більш ніж за 60 днів з дня відкриття провадження. Аби суб’єкт владних повноважень не тягнув час, він буде змушений одночасно з відзивом подати всі наявні у нього докази, які були покладені в основу


оскаржуваного рішення, дії чи бездіяльності. Якщо цього не буде зроблено, незалежно від причин, суд має це розцінювати як відсутність доказів правомірності рішення, дії чи бездіяльності та вирішуватиме справу на основі наявних доказів.

Докази, що не були подані суб’єктом владних повноважень до суду першої інстанції, не будуть прийматися судом апеляційної інстанції незалежно від причин їх неподання.

При цьому суд ухвалюватиме скорочене рішення, яке повинно містити вступну і резолютивну частини, передбачені ст.246 КАС. А повне складатиметься лише у разі, якщо сторона протягом 10 днів подасть заяву про намір оскаржити таке рішення.

При цьому судовий збір у розмірі 100% від того, що мав бути сплачений під час подання позову, доведеться сплатити вже при поданні такої заяви. Це, на думку авторів, унеможливить поширені випадки, коли суб’єкт владних повноважень подає апеляцію без сплати судового збору і тягне час. Тобто, якщо сторона не має грошей заплатити за апеляцію, то немає сенсу напружувати суд складанням повного тексту рішення.

1 коментар:

Михаил сказав...
Автор видалив цей коментар.

Дописати коментар