-->

15.04.15

У кожного 6-го волинянина виявили відхилення ендокринної системи

На Волинь задля обміну досвідом прибула делегація експертів. Волинь поділиться «чорнобильським» досвідом із світом.

Про це йшлося під час зустрічі першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Кудрявцева з місією експертів Європейського зонального представництва Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця сьогодні, 15 квітня.

Так, згідно із розпорядженням Національного Комітету Товариства Червоного Хреста України від 22 липня 2010 року, в рамках договору між Волинською обласною клінічною лікарнею та Волинською обласною організацією Товариства Червоного Хреста України від 11 травня 2010 року та Угоди про співпрацю між Товариством Червоного Хреста України та Німецьким Червоним Хрестом з метою надання допомоги населенню, що постраждало внаслідок аварії на Чорнобильській атомній станції запроваджено Міжнародну Чорнобильську програму гуманітарної допомоги і реабілітації у Волинській області .

Здебільшого спеціалісти розмовляли про аспекти запровадження Міжнародної Чорнобильської програми (СНЕЙР).

Нагадаємо, 15 липня 2010 року керівництво Волинської обласної клінічної лікарні вирішило кадрове питання пересувної діагностичної лабораторії. Тоді ж створили спеціальну бригаду в складі 5 осіб , серед яких два лікарі УЗД, ендокринолог, лаборант та водій.

19 липня 2010 року були проведені відповідні розрахунки для підписання трудових угод із кожним членом бригади та із фірмами, в яких закуплена апаратура, узгоджено терміни проведення навчання членів бригади на апаратурі. Тож, 15 серпня 2010 року розпочали реалізацію Міжнародної Чорнобильської програми гуманітарної допомоги і реабілітації у Волинській області. Керівником проекту призначено голову Волинської ООТЧХ України Валентину Пришко.

З її слів, на території Волинської області є три райони, які постраждали від Чорнобильської катастрофи. Там мешкають найбільш незахищені верстви населення. Тож, основним завдання, поставленим перед Червоним хрестом, забезпечити цих людей своєчасною діагностикою та лікуванням. Для цього і функціонують пересувні лабораторії, що дають можливість доїхати до сіл, що відрізані від обласного центру через погану інфраструктуру.

Не кожен з цих верств населення може доїхати до обласної лікарні чи міської. А, за сприяння управління охорони здоров’я до складу цих бригад залучили й вузькопрофільних спеціалістів: гінекологів, терапевтів, хірургів тощо.

Для цього в безкоштовну оренду Волинській обласній клінічній лікарні надали автомобіль «Фольцваген транспортер» два ультразвукових сканери, один аналізатор сечі та один гематологічний аналізатор з тест-смужкою. Сума наданого обладнання становить понад 223 гривень.

За час роботи бригади з серпня 2010 року оглянуто 42 196 осіб, щитоподібна залоза обстежена у 38 720 осіб.

Зі слів першого заступника голови ОДА Сергія Кудрявцева, з 2010 року робоча група опрацювала 42 196 громадян. Результати такого скринінгу виявились невтішними, адже у кожного шостого волинянина виявили відхилення в роботі ендокринної системи, а протягом минулого року в трьох чоловік діагностували рак щитовидної залози.

Окрім того, спеціалісти працюють над можливостями проведення ранньої діагностики у районах.

Немає коментарів:

Дописати коментар