-->

31.03.16

Чого хочуть кременчуцькі чорнобильці

Звернення Кременчуцької міськрайонної громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» до органів міської влади

В зв’язку з наближенням трагічної дати 30-річчя з дня аварії на ЧАЕС, чорнобильська громада і Рада Кременчуцької міськрайонної громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» звертаються до Вас із питаннями, які потребують нагального вирішення, в міру можливостей міської влади, а саме:

1. Керуючись Указом Президента України просимо створити комісію або робочу групу з представників влади міста і представників громадської організації чорнобильців, яка буде займатись підготовкою та проведенням урочистостей до Дня відзначення 30-роковин з дня аварії на Чорнобильській АЕС – 26 квітня 2016 року.

2. Звернутись до міського Департаменту праці і соціального захисту населення та двох районних управлінь, Автозаводського і Крюківського, та в рамках соціальної програми «Турбота», розглянути питання про надання матеріальної допомоги самим важко хворим інвалідам –чорнобильцям та приурочити цю виплату до 26 квітня 2016р. – 30-роковин Чорнобильської трагедії. Крім цього просимо надати інформацію про те, яка сума допомоги згідно соціальної програми «Турбота» запланована для пільгових категорій м. Кременчука на 2016 рік.

3. Разом із міським відділом культури розробити та затвердити сценарій по проведенню урочистого засідання та мітінгу-реквієму біля пам’ятного знаку загиблим чорнобильцям 26 квітня 2016 року.

4. Звернутись до міської влади з проханням проведення косметичного ремонту пам’ятного меморіалу чорнобильцям з нагоди 30-роковин Чорнобильської трагедії, розробивши та затвердивши відповідний кошторис на виконання даних робіт.

5. Проводити оздоровлення чорнобильців в реабілітаційному відділенні 5-ої міської лікарні на належному рівні, шляхом дотримання забезпеченості необхідних медпрепаратів та надання достатніх медично-лікувальних послуг та процедур. Надіємось, що кількість ліжко-місьць в даному відділенні зменшено не буде.

6. Звернутись до міської влади з проханням і надалі вирішувати питання доплати (надбавки) медпрацівникам, які безпосередньо обслуговують чорнобильців в медичних закладах міста, на предмет своєчасного проведення медоглядів, оформлення на лікування, забезпечення чорнобильців безкоштовними рецептами на ліки, безкоштовними талонами на проведення діагностичних процедур, тощо.

7. Не залишати без уваги сім’ї померлих чорнобильців. Ми знаємо, що з кожним роком добавляється кількість вдів. Чорнобильці помирають не від старості, а від хвороб. Можливо треба розглянути питання про включення чорнобильських вдів до соціальної програми «Турбота» і всіх включених тримати на контролі.

8. Зобов’язати Автозаводське і Крюківське управління праці та соціального захисту населення проводити постійний контроль стосовно забезпечення чорнобильців безкоштовними рецептами на ліки, безкоштовними талонами на зубопротезування, а також безкоштовними талонами на комп’ютерну томографію чи МРТ в разі потреби.

9. Звернутись до міської влади і відповідних комунальних служб із питанням переглянути суму компенсації на поховання померлих чорнобильців із міського бюджету в сторону збільшення з урахуванням рівня інфляції та зниженням рівня життя людей.

10. Розглянути питання пільгового проїзду чорнобильців в міському і міжміському транспорті. Закон існує, але не виконується. По якому праву, згідно якого документу в міських маршрутках нашого міста возять тільки по одному пільговику? Це ображає гідність людей. Є дуже хороший приклад в м. Лубни. В маршрутному транспорті, що займається міськими перевезеннями, встановлена біля водія відеокамера. Кожен пільговик при вході на відеокамеру пред’являє пільговий документ і тоді місцевій адміністрації відомо скільки коштів по факту потрібно компенсувати перевізникам.

11. Просити міську владу посприяти в організації поїздки в Чорнобильську зону напередодні 30 річниці з дня ліквідації аварії на ЧАЕС шляхом оплати оренди автобуса на 40 місць та оплати харчування людей, де відбудеться зустріч із чорнобильцями пострадянських країн, яких запрошує центральний орган «Союз Чорнобиль України».

12. Звернутись до міського голови підняти питання забезпечення житлом учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Списки людей, що стоять на черзі в квартирному управлінні міськвиконкому повинні бути оприлюднені. Просимо питання по виділенню квартир чорнобильцям, які стоять на черзі 10-20 років приурочити до 30-річчя з дня аварії на ЧАЕС. Звичайно це проблеми не місцевого рівня, але ж, якщо такі питання не задавати державній владі, то і ніяких зрушень не відбудеться.

13. Розглянути питання по забезпеченню чорнобильців, що мають статус інваліда війни земельними ділянками. Заяви від цієї категорії людей приймаються в громадській приймальні міськвиконкому. Але ми б просили владу проаналізувати наступне, пройшло 30 років з того часу коли чорнобильці мають право не земельні ділянки і скільки людей їх отримали? Хотілося б, щоб до 30-річчя Чорнобильської трагедії було прийнято рішення про виділення земельних ділянок для інвалідів чорнобильців, заяви яких подані в установленому порядку.

14. Просимо розглянути питання щодо відновлення в Кременчуці робити протезно-ортопедичної майстерні Полтавського ортопедичного підприємства, яка призупинила свою діяльність. В зв’язку з цим, замовлення на виготовлення ортопедичних виробів для інвалідів тепер потрібно оформляти не в Кременчуці, а в обласному центрі, що пов’язано з додатковими незручностями та витратами транспортного характеру.

15. Просимо міську владу посприяти у вирішенні питання про організацію реабілітаційного лікування чорнобильців – жителів Кременчуцького району, членів нашої міськрайонної громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» в реабілітаційному відділенні 5-ої міської лікарні. Просимо міського голову звернутись до Кременчуцької райдержадміністрації з приводу позитивного вирішення денного питання, так як наші неодноразові звернення до районного керівництва залишилися без задоволення, а чорнобильці, які проживають в Кременчуцькому районі, без реабілітаційного лікування.

16. Просимо розглянути питання фінансування міськрайонної організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» згідно постанови КМУ «Про фінансування громадських організацій» та з урахуванням проведення урочистостей з нагоди 30-річчя Чорнобильської трагедії.

17. Пенсійне забезпечення чорнобильців – це справа не місцевого рівня. Але ми просимо владу та управління місцевого пенсійного фонду України звернутись до влади вищого рівня – обласного і державного, щоб в черговий раз нагадати, що не всі дійсні ліквідатори аварії на ЧАЕС померли. Є ще живі, які потерпають від мізерних несправедливих пенсій. Хоча згідно нашого Чорнобильського Закону наша держава «в повному обсязі» тільки на папері забезпечує нас чорнобильців «гідною пенсією», «гідним оздоровленням» за втрачене здоров’я. І тому ще раз просимо владу вести мову про дану проблему, як раз зараз, коли вже минуло 30 років з моменту подвигу ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

Голова Кременчуцької МРГОІ «Союз Чорнобиль України» П. Р. Пономаренко

Немає коментарів:

Дописати коментар