-->

09.06.18

Запорізька медична мафія

Вчора був чотирнадцятий день нашої акції у Запорізькій обласній клінічній лікарні.

Насправді, це був не день, це був сюрреалізм. Якщо би хтось мені розповів, що так буває – я би ніколи не повірив. Більше ніж за два роки діяльність ми були у різних ситуаціях, але завжди був хоча б один спосіб змусити систему працювати. Але не сьогодні.

Приблизно о 8:30 Єлизавета знаходилась на першому поверсі головного корпусу «Запорізької обласної клінічної лікарні». У цей час до страхової компанії «Кредо» підійшла жінка з чоловіком, яких завідувач урологічного відділення зобов’язав сплатити за договір страхування 1600 грн. Єлизавети звернулась до жінки та повідомила їй, що договір страхування не є обов’язковим і що жінка не зобов’язана сплачувати кошти. Жінка повідомила, що окрім 1600 грн страхування – їй ще потрібно сплатити 12 000 грн завідувачу урологічного відділення. Єлизавета запропонувала пройти разом з жінкою до завідувача і нагадати йому, що він медичне страхування є безкоштовним.


У ході подальшого спілкування стало відомо. Що пацієнтом є чоловік цієї жінки, а вона йому допомагає. Вони проживають у місті Енергодар, є пенсіонерами з мінімальною пенсією. Операцію призначили на цей день на 9:30. Але в них немає таких великих коштів, майже усю суму (13600 грн) їм довелось позичити у всіх знайомих та сусідів.

Коли Єлизавета з жінкою прийшли до завідувача – останній одразу почав казати, що страховка не обов’язкова, але він ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ запропонувати (дуже цікаво, хто його зобов’язав?). На рахунок 12 000 грн начебто мови взагалі не було. Після чого завідувач повідомив, що медичні препарати, які необхідні для операції жінка повинна придбати за власні кошти. Звісно є інший спосіб – централізований через страхову фірму «Кредо». Завідувач сказав, що ці медичні препарати є в наявності у лікарні, але вони безкоштовні лише для погано забезпечених та соціально захищених пацієнтів, наприклад – інваліди, АТОвці, чорнобильці та інші. На його думку пенсіонери не входять у ці групи, так як вони мають пенсію і в них є кошти, тому вони зобов’язані сплачувати кошти. На моє питання «хто вирішив, для яких груп безкоштовно, для яких за кошти?» відповіді так і не було. Зі слів завідувача – цього не прописано у законодавстві (згідно законодавству всі мають право на безкоштовні медичні послуги і препарати), це вирішив не він і не адміністрація лікарні. Мабуть йому ця інформація надійшла прямо з космосу.

Нібито прийшли до взаєморозуміння і Єлизавета пішла знов на перший поверх. Але о 9:55 жінка зателефонувала знов і повідомила, що виникли проблеми, лікар сказав, що жінка поступила погано, що звернулась до нас. Зараз будуть вирішувати, що з нею робити. Після чого завідувач пішов в операційну. О 10:53 Єлизавета зателефонувала жінці і запитала, як в неї справи? Жінка повідомила, що лікар відмовився робити їй операцію. Після чого ми знову пішли до урологічного відділення.

Знов почалась розмова про те, що ліків для пенсіонера немає. Що зараз випишуть перелік ліків, які необхідно придбати і що коли жінка їх придбає – її чоловіку зроблять операцію. Доки не придбає – ніхто операцію робити не буде.

Ми розуміємо, що незважаючи на те, що медичні послуги і препарати згідно Конституції України є безкоштовними – фінансування на всіх пацієнтів не вистачає. Але фінансування не буде вистачати і через рік і через десять і через двадцять. Якщо безкоштовна система не працює так, як повинно – то необхідно її змінювати.
По-перше, завідуючи відділень повинні вимагати у головного лікаря повного фінансування всіх ліків і операцій. Чи роблять вони це? Навряд чи. У свою чергу, головний лікар повинен йти на кожну сесію обласної ради, зривати там голос, бити кулаком по столу та вимагати профінансувати всі необхідні ліки, операції, заходи. Головний лікар повинен виходити на народних депутатів, прохати їх допомогти вибити фінансування. Головний лікар повинен з усіх трибун та ЗМІ кричати про проблему недофінансування, повинен пропонувати свої варіанти вирішення. Але нічого не робиться. Чому? Відповідь проста – йому вигідна та система у якій він працює. Він використовує то, що на щось не вистачає фінансування. Ми ж з вами не знаємо, на що вистачає на що не вистачає. А вони спекулюють на цих фактах та роблять бізнес.
По-друге, якщо майже всі пацієнти сплачують кошти через страхові фірми, благодійні фонди, прямо у руки лікарям, то чому не узаконити все це? Чому не зробити офіційний фонд лікарні, який буде повністю прозорим, сплачувати у який можна лише через термінал. Зробити все офіційним і прозорим та затвердити на законодавчому рівні. Адже наразі ми взагалі не розуміємо, хто, де й скільки сплачує. Немає жодної зрозумілої цінової політики, гроші десь зникають у кишенях.
По-третє, впевнений, що є ще багато способів працювати на благо суспільства та на благо майбутнього. Але лікарі та адміністрація лікарні лише вигадують корупційні схеми на свою користь.

Після того, як жінці відмовили у операції і наказали придбати ліки – ми з її згоди викликали поліцію о 11:11. У цей час прийшли юристі лікарні, яких взагалі не цікавило питання вимагання коштів та вони знов почали розповідати «про незаконну відео фіксацію». Працівників поліції довго не було. О 11:31 знов зателефонували до поліції, нам відповіли – чекайте. Після чого я зателефонував на гарячу лінію Національної поліції в Україні та попрохав поквапити поліцію, на що мені відповіли – що вони лише можуть прийняти в мене заяву, яку вони будуть розглядати місяць, а потім нададуть мені відповідь. Заяву я їм зробив. Поліція приїхала приблизно о 11:47. 36 хвилин – дуже довгий час для Запоріжжя.

Ми повідомили поліції про проблему, вони відповіли, що так – медичні послуги безкоштовні, але давайте спочатку напишемо заяво. Я написав заяву, після чого поліція намагалась знайти завідувача, але їм повідомили, що завідувач зараз на операції. Співробітники поліції сказали, що в них ще є справи і вони поїхали. Я почав наголошувати на тому, що зараз коїться кримінальний злочин, пацієнту відмовляють у медичних послугах і змушують щось придбати, що він не зобов’язан придбати. Вони відповіли, що будуть проводити розслідування. Але я знаю, що розслідування може йти і рік. Тому я вимагав відреагувати зараз. Вони погодились, але сказали, що завідувача все одно немає і вони повернуться менше ніж за годину.

Але за годину вони не з’явились. Ми почали телефонувати знов до поліції. Спочатку зателефонували о 13:38, потім о 14:18, потім о 14:48. Також зателефонували до чергового СБУ у Запорізькій області, де мені повідомили, що мені зараз передзвонять. Так ніхто і не передзвонив. Потім зателефонували до прокуратури, де мені повідомили, що допомогти не можуть. Якщо буде відкрити кримінальне провадження, то я можу звертатись, а поки що допомогти не можуть.

Також у цей час співробітники лікарня з застосуванням фізичної сили тримали двері в урологічне відділення і навмисно не пускали нас.

Але ми все ж такі задовбали поліцію і приблизно о 15:15 співробітники поліції знов приїхали до лікарні. Вони нам повідомили, що вони десь знайшли завідувача, який дав письмові пояснення, що немає для пенсіонерів безплатних ліків і вони повинні їх придбати, тому поліція нічим допомогти не може. Для співробітників поліції слова якогось там завідувача урологічного відділення виявились вищими ніж Конституція України.

Що ми маємо у кінці – ми провели з пацієнтом весь день, поліцію чекали годинами, зателефонували п’ять раз до поліції, один раз до СБУ, один раз до прокуратури, один раз на гарячу лінію Національної поліції України, але НІХТО не відреагував, НІХТО не допоміг пацієнту отримати безоплатні медичні послуги, на які він має право згідно Конституції України. Повний провал усієї правоохоронної системи в Україні.
Ми вже опублікували багато інформації, яка свідчить про корупцію і вимагання коштів у Запорізькій обласній клінічній лікарні. У нас навіть є покази пацієнтів з їх даними. Сьогодні ми зателефонували усім, кому можна було зателефонувати. Що нам ще потрібно зробити, куди телефонувати, що робити? Ми кожен день слухаємо про боротьбу з корупцією з телеканалів, але не треба далеко ходити, ось вона корупція, корупція з якою стикається більшість звичайних громадян. І нікому немає до цього справи.

За пацієнта не переймайтесь, у нього все добре, він забрав свої речі і поїхав до 5 міської клінічної лікарні. На теперішній час його прийняли, у найближчий час буде призначена операція і вона буде безкоштовна.

Посилання:
7. Шостий день акції (частина перша) -https://www.facebook.com/groups/goforua/permalink/2098763127005113/
8. Шостий день акції (частина друга) -https://www.facebook.com/groups/goforua/permalink/2098778813670211/
11. Дев'ятий день акції -
13. Одинадцятий день акції -https://www.facebook.com/groups/goforua/permalink/2103861436495282/
14. Дванадцятий день акції -https://www.facebook.com/groups/goforua/permalink/2104367689777990/

Немає коментарів:

Дописати коментар